Szennyvízberuházás

2021.07.21. 06:55

A munka folyik, de a cölöpverő gépek már elhallgattak Orosházán

Szennyvízátemelő építése zajlik Orosházán, a Kettőssánc téren. Korábban arról írtunk, hogy a kora tavaszi csapadékos idő okozta sár és egyéb kellemetlenségek miatt a lakók méltatlankodtak. Ám emiatt a műtárgyak süllyesztéses technológiával történő beépítésével nem lehetett leállni. A munkák közben folyóhomokot találtak, ami akadályozta a beruházást. Új műszaki megoldást kellett kitalálni, ezért volt szükség cölöpverő gépekre – amelyeket keddig használtak.

Cs. I.

A cölöpverő gépek kedden elhallgattak. A munka javában zajlik, a kellemetlenségek miatt a lakók megértését kérik A szerző felvétele

Kopp Szilárd, a kivitelező cég ügyvezetője hírportálunk érdeklődésére elmondta, a tervekkel ellentétben, az osztó akna telepítése, valamint a városi hálózatra történő rákötés földmunkáinál rendkívül magas talajvízszintet, de ami még ennél is nagyobb gond, laza talajszerkezetet találtak.

– Folyóhomok rétegbe ütköztünk, ezért a munkagödör és környezete instabillá vált. A nyílt talajvízszint-csökkentés nem volt folytatható – ismertette a részleteket.

Hozzátette, a műszaki ellenőr a laza talajszerkezet, valamint az élet és vagyonbiztonság megőrzése érdekében a munkavégzést az új műszaki megoldásokat tartalmazó tervek elkészültéig leállította. Az időközben elkészült talajmechanikai szakvélemény alapján teljesen egyértelművé vált az, hogy ilyen laza talajszerkezetben a munka az alap terv szerint nem végezhető, hiszen szinte biztosra vehető, hogy a már megépült műtárgyak, de a mellettük lévő épületek is sérülhetnek, amennyiben a kivitelezés folytatódik.

A cölöpverő gépek kedden elhallgattak. A munka javában zajlik, a kellemetlenségek miatt a lakók megértését kérik /A szerző felvétele/

A tervező elkészítette a munkaterület lehatárolási, valamint az új mélyépítési terveket, amit a rendszer üzemeltetője, az Alföldvíz Zrt., a műszaki ellenőr és az önkormányzat is jóváhagyott.

– A testület döntése nélkül nem lehetett volna folytatni a munkát, de időközben a laza talajszerkezet miatt olyan talajmozgások voltak tapasztalhatók a munkaterületen, ami azonnali beavatkozást igényelt részünkről. A műszaki ellenőr egyetértésével, engedélyével a munkaterület szádlemezzel történő megtámasztását elkezdtük és kedden befejeztük. Ezek a már vízzáró fémlemezek 12 méter hosszúak és ilyen mélységre verik le, majd horgonyozzák ki speciális, nagy teljesítményű gépekkel kollégáink. Ezeknek a cölöpverő gépeknek a hangját lehetett hallani a környéken – ismertette Kopp Szilárd.

Mint mondta ezek mellett a talajvízszintet az időigényes, úgynevezett vákumos technikával kezdték el csökkenteni, minekutána az eredeti terv szerinti nyíltvízi talajvíz csökkentés nem vezetett eredményre.

A zaj miatt elnézést kérnek

– A szennyvízátemelő és egyben a munkaterület lakott területen belül van. Az itt zajló munkák egy része nagy teljesítményű gépeket és nagy hanghatású munkafolyamatokat igényelnek. A lakókat zavarja, amiért elnézést kérünk, de ezt a projektet másképp nem lehet befejezni – mondta Kopp Szilárd.

Miután a munkaterület lehatárolása megtörténik, lehet a még hátralévő csatornavezetékeket lefektetni, osztó és fordító aknákat elhelyezni, a volt gépházat az új rendszer beüzemelésével megszüntetni, felújítani, valamint az utat megjavítani. A cég a módosított tervek szerinti feladatokat 2021. október 15-ei határidővel befejezi.

Korábbi cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/rengeteg-foldet-megmozgatnak-az-oroshazi-lakok-turelmet-kerik-3692872/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában