nyári munka

2021.07.08. 11:29

A békés-dánfoki üdülőközpontban is dolgoznak fiatalok

A napokban a megyében is elkezdődött a nyári diák­munkaprogram. A fiatalok számos területen tevékenykednek a vakáció ideje alatt. A Békés-Dánfoki Üdülőközpontban a létesítmény és a szabadstrand karbantartásában, a színpad felállításában egyaránt részt vesznek, illetve egyikük a megfelelő képzés elvégzése után vízimentői feladatokat is ellát.

Papp Gábor

20210706 Békéscsaba Diákmunkások a Dánfoki strandon a képen Bimbó Levente fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Az üdülőközpont még viszonylag csendesen fogadott bennünket a kedd reggeli órákban. Egy táborozó csoport tagjai éppen térképet készítettek a létesítményről, s már a szabadstrandon is többen hűsöltek, miközben a nyári diákmunkás fiatalok számos feladatot láttak el.

Elsőként Bagoly Lillával váltottunk néhány szót. A Szegedi Kis István Református Gimnázium 17 éves tanulója elmondta, már második alkalommal kapcsolódott be a diákmunkaprogramba. – Tavaly is itt voltam Dánfokon – árulta el a fiatal.

– Így könnyebben telik a nyár, a társaság jó, és még pénzt is kereshetünk. Lilla a karbantartásban, illetve a recepciós munkában egyaránt kapott feladatokat.

A közelben néhány fiatalember éppen a színpadot készítette fel a közelgő hétvégi rendezvényre. Szombaton rendezik meg a második Hello Summer Partyt. A színpad ezt az eseményt, illetve egy közelgő néptánctábort is szolgál majd. Bimbó Balázstól és Bimbó Bálinttól megtudtuk, hogy ők is több területen dolgoznak. Gereblyéznek, takarítanak, pakolnak, színpadot szerelnek – jól érzik magukat, és a pénz is jól jön, amit az egy hónap leforgása alatt megkeresnek.

Bagoly Lilla már második alkalommal végez diákmunkát /Fotók: Bencsik Ádám/

Bimbó Levente már harmadik nyáron dolgozik a Dánfoki Üdülőközpontban, és idén azzal kereste meg Hegyesi Szilárd, a Békés Turisztikai és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, hogy nem vállalná-e el a vízimentői feladatokat. Ehhez el kellett végeznie egy képzést.

– Természetesen igent mondtam, hiszen tetszett a feladat. Mivel korábban sportoltam, így nem áll tőlem távol a kihívás – mondta Levente, aki így jelenleg diákmunkásként vízimentő a szabadstrandon. – Szerencsére eddig komolyabb gond nem akadt, a fürdőzőket néha figyelmeztetnem kell, hogy legyenek kicsit visszafogottabbak. A döntő többség eleget tesz a kérésnek – mesélte a fiatalember, aki a Szegedi Tudományegyetem kémia alapszakán tanul, így a pénz neki is jól jön. Helyben annyira elégedettek a munkájával és a mentalitásával, hogy augusztusra fel is veszik állásba vízimentőnek. Hegyesi Szilárd elmondta,

jelenleg tizenegy diákmunkást foglalkoztatnak a Dánfoki Üdülőközpontban.

A Békés Turisztikai és Szolgáltató Kft. ügyvezetője kiemelte, a fiatalok óriási segítséget jelentenek a mindennapokban. – Részt vesznek a tereprendezésben, segítik a táborokat és a szabadstrand tisztán tartását. A diákok mintegy fele visszatérő, korábban dolgozott már itt, és szívesen jött újra. Másik felük pedig először dolgozik Dánfokon.

Bimbó Levente már harmadik nyáron dolgozik a Dánfoki Üdülőközpontban.

– A fiatalok tapasztalatot szereznek, minden nappal egyre jobban belerázódnak a munkába, egyre nagyobb felelősséggel dolgoznak – tette hozzá a szakember.

A napi szintű feladatvállalás nagy segítséget jelent a fiataloknak

Kálmán Tibor, Békés polgármestere arról tájékoztatta lapunkat, hogy júliusban ismét elkezdődött a hagyományosnak számító Nyári diákmunka program a városban is, melynek keretein belül harminc, 16 és 25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diák vállalhat munkát intézményeikben. A rendkívül szerteágazó munkalehetőségek a közigazgatástól a turizmusig, a szociális munkától a sportig számos területen engednek betekintést Békés életébe a fiatalok számára, akik keresetük mellett tapasztalatokkal is gazdagodhatnak a nyáron. A polgármester hozzátette, mind a beilleszkedés, mind a napi szintű feladatvállalás komoly segítséget jelenthet mindannyiuk számára a pályaválasztás, illetve jövőképük felépítése terén.

A Békés Megyei Kormányhivataltól korábban megtudtuk, mintegy kétezer 16–25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban Békés megyében. A program megvalósításához a kormány több mint 263 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít megyénkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában