270 millió forintból

2021.06.05. 06:55

Munkácsy-negyed: újjászületik két híd Békéscsabán

A Munkácsy-negyed kialakítását célzó projekt részeként korszerűsítik nettó 270 millió forintból Békéscsabán a Kórház utcai hidat és teljesen újjáépítik a Deák utcai kishidat – ismertette Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. A belvárost érintő munkálatokról elmondta, várhatóan idén lebontják az egykori Körös Hotel épületét a Kossuth téren, amelynek helyén parkot, zöldterületet alakítanának ki. Egy mementót is állítanának annak, hogy hajdanán milyen pezsgő élet folyt a szállodában.

Licska Balázs

20210601 Békéscsaba Felújítják a belvárosi gyaloghidat. képen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

– Mind a Kórház utcai hídra, mind a Deák utcai kishídra érvényes az a megállapítás, hogy állapota az elmúlt évtizedekben leromlott, és hogy kinézetében, stílusában, jellegében nem igazodik a Munkácsy-negyedhez – mondta hírportálunknak Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a minap a Deák utcai kishídnál. Hangsúlyozta, a hidakat úgy korszerűsítik és építik újjá, hogy erősítsék a festőgéniusz kultuszát Békéscsabán.

A Munkácsy-negyed kialakítását célzó, a Modern Váro­sok Program keretében megvalósuló projekt több szempontból is fontos – hangsúlyozta. Úgy véli, egyrészt felfogható a belvárost érintő rehabilitáció újabb ütemének, hiszen több közterület újul meg, épületeket is korszerűsítenek.

Közben azt az imázst is erősítik, hogy Békéscsaba egy polgáriasodott, kultúrát kedvelő város.

Emlékeztetett: a turisták számára ugyancsak hívó szó lehet Munkácsy Mihály. Nem csak a gasztro-, az aktív és a szabadidős turizmus van és lesz jelen a városban, a negyed révén kiaknázzák a kulturális turizmusban rejlő lehetőségeket is. Ennek érdekében újult meg a múzeum állandó és Munkácsy Mihály-kiállítása, valamint kap vadonatúj tárlatot a jövőben a Munkácsy Emlékház, ezért helyeznek ki több helyen a festőgéniusz művei által is ihletett köztéri szobrokat.

Herczeg Tamás hírportálunknak elmondta, teljesen újjáépítik a Deák utcai kishidat /Fotó: Bencsik Ádám/

A politikus hozzátette, a Munkácsy-negyed szomszédságában, attól karnyújtásnyira található az egykori Körös Hotel leromlott állapotban lévő és most letakart épülete, amelyet tavaly év végén vásárolt meg a magyar állam. Kiemelte,

a tervek szerint idén lebontják az épületet, és azért dolgozik, hogy ezt követően az ingatlan az önkormányzat tulajdonába kerüljön. Ha ez megtörténik, akkor a városi közgyűlés dönthet a sorsáról.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta: elindult egy közösségi tervezés, egy társadalmi párbeszéd is arról, hogy milyen célokat szolgáljon a terület. Két civil szervezettel, a Hatvanezer Fa Egyesülettel, valamint a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesülettel van kapcsolatban.

Hozzáfűzte, rengeteg ötlet merült fel, hogy mi kapjon helyet a Körös Hotel helyén. Kiemelte: hozzá leginkább az az elképzelés áll közel, hogy egy olyan park, zöldterület szülessen az épület helyén, amely megjelenésében illeszkedik a Munkácsy-negyedhez. Közben valamilyen formában emléket is állítanának annak, hogy egykor, hajdanán pezsgő közösségi élet folyt a szállodában.

Jövőre érnek véget a munkálatok

A Kórház utcai hidat nemrég zárták le teljesen a forgalom elől. A felújítás során új pályaburkolatot és szélesebb járdát építenek, így az autósok mellett a gyalogosok is biztonságosabban közlekedhetnek. A kétoldali védőkorlátok egy méter magasak lesznek, és korabeli látványt megidéző hídfőket alakítanak ki. Emellett rendbe teszik a Kiss Ernő utcában az utat és a járdát a híd, illetve a Teleki utca közötti szakaszon. A munkálatok a tervek szerint jövő áprilisban érnek véget.

A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita elmondta, a Deák utcai kishidat elbontják, és helyére egy olyan épül, amelyen a járókelők és a biciklisek egyaránt közlekedhetnek: 2x1,5 méter széles járdát és 2,59 méter széles kerékpársávot alakítanak ki. A hidat egy méter magas kovácsoltvas korlátok határolják majd. Egyelőre nincs pontos időpont, hogy mikor zárják le, de az biztos, hogy a munkák 2022 második felében fejeződnek be. A trafik épülete megmarad.

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/lezartak-a-korhaz-es-a-kiss-erno-utcai-hidat-bekescsaban-3990982/

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/fel-even-belul-lebontjak-a-koros-hotelt-3977983/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában