állattartá

2021.06.17. 17:14

Megjöttek a fácánok a tarhosi telephelyre

Több mint ezerkétszáz előnevelt, héthetes fácán érkezett a napokban a tarhosi önkormányzat által működtetett állattartó telepre. A település a fácánnevelde mellett kacsákat, csirkéket, sertéseket és juhokat is nevel a létesítményben, illetve várhatóan hamarosan gyöngyösökkel szintén foglalkoznak majd.

Papp Gábor

20210616 Tarhos Fácánok érkeztek a tarhosi állattelepre fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A közmunkaprogram rendezetten, évről évre egyre korszerűbb körülmények között zajlik Tarhoson – nyilatkozta lapunknak dr. Kovács József országgyűlési képviselő, aki a közelmúltban látogatott el a településre, hogy ott a fejlesztésekről, illetve a közfoglalkoztatásról is egyeztessen Kürti Sándor polgármesterrel. Mint mondta, pozitív tapasztalatokkal gazdagodott, a község jól sáfárkodik a lehetőségeivel, és a különböző projekteket mindig a helyi sajátosságok szerint valósítja meg – legyen szó akár a beruházásokról, akár a már említett közmunkaprogramról.

A dolgozók a napokban megérkezett ezerkétszázötven előnevelt fácánnal is foglalkoznak a telepen /Fotó: Bencsik Ádám/

Kürti Sándor polgármester lapunknak elmondta, önkormányzatuk kétszer 1250 fácánt nevel évente, az állatokat pedig egy közeli vadásztársaság számára értékesítik szerződés alapján: – A közmunkaprogram egyik legfontosabb célja, hogy valóban értékteremtő tevékenységet végezhessenek a résztvevők – hangsúlyozta a településvezető. – Emellett folyamatosan törekszünk arra, hogy lépésről lépésre közelítsünk az önfenntartás felé.

A polgármestertől megtudtuk, félezer kacsát, illetve csirkét ugyancsak tartanak. A szárnyasokat élve vagy igény szerint megkopasztva, konyhakészen értékesítik a falubelieknek, illetve az érdeklődőknek. Emellett a községi juhállomány mintegy hetven példányt számlál, emellett sertéshizlalással is foglalkoznak. Utóbbi állatokból is értékesítenek. A község egyaránt tagja a juh- és sertéstenyésztők országos szervezetének, ami szintén hozzájárul a sikeres munkához.

Kürti Sándor és dr. Kovács József egyeztetett /Fotó: Lehoczky Péter/

Mint megtudtuk, az állattartási projektben mindössze tizenketten dolgoznak, és ezzel a létszámmal eredményesen tudják kezelni a feladatokat. A fejlődés – ahogy említettük – állandó, amelynek köszönhetően folyamatosan emelkedik az árbevételük, idén már mintegy 8 millió forintra számítanak az állattartásból, és minden évben szeretnének ezen a téren is előrelépni.

Éppen a közelmúltban készült el egy hétszer 11 méteres új juhhodály, amivel még komfortosabbá tették az állatok tartását. Emellett még ebben az évben kialakítanak egy 500 férőhelyes gyöngyöstelepet is, amivel tovább bővülnek a lehetőségeik. Az állattartó telepnek egyébként a településközponthoz közel eső, egykori berkei iskola területe ad otthont, amelyet az elmúlt években kiválóan belaktak. A létesítményt térfigyelő kamerák is vigyázzák, őrzik, melynek költségét saját forrásokból termelték ki. Mintegy félmillió forintból olyan rendszert alakítottak ki, amely percre pontosan hónapokig tárolja a felvételeket.

Az emberek pedig rugalmas munkamegosztásban dolgoznak a telepen, hiszen az állatok folyamatos odafigyelést, gondoskodást igényelnek. Akadnak például, akik kifejezetten az etetéssel, míg más a fűkaszálással foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában