Békéscsaba

2021.06.23. 11:14

Ismét tudnak együtt festegetni a Padlásterápián

Megkezdődött a hatodik Padlásterápia kurzus Békéscsabán. A program ötletgazdája, szíve és motorja G. Pataki Mária festő, aki a pandémia alatt sem hagyta feladat nélkül tanítványait. A társaság végre újra együtt lehet: az Élővíz-csatorna partján festegetnek, beszélgetnek. Beleshettem műhelytitkaikba.

Nagy Szilvia

20210608_G. Pataki Mária irányításával megkezdődött a hatodik Padlásterápia kurzus_Békéscsaba_Kiss Zoltán_BMH

Fotó: Kiss Zoltán

– A Padlásterápia 2018-ban indult el, eredetileg saját házunk padlásán tartottam volna, de a Lencsési Közösségi Ház meghívásának és komfortjának nem lehetett ellenállni, így a járvány előtt heti kétszer ott találkoztunk – mesélt a kezdetekről G. Pataki Mária, miközben én is helyet foglaltam egy állványnál. A kurzusvezető az általános iskola felső tagozatában tanulhatta meg Gazsi Endrétől, hogy a festészet a legkifejezőbb művészeti eszköz. Dolgozott dekoratőrként, jelmeztervezőként, a mai napig fest, énekel a Bartók kórusban. A szépirodalom mellett sok pszichológiai témájú könyvet elolvasott, és dr. Bagdy Emőke gondolata érintette meg leginkább.

G. Pataki Mária mindenkit jó szóval biztat az alkotásra /Fotó: Kiss Zoltán/

– A szemkontaktusnak és a biztatásnak briliáns ereje van, kipróbáltam a gyakorlatban, működik – mutatott rá módszere kialakulására, melynek jótékony hatásait dr. Ferenczi Attila háziorvos is felismerte, és már „receptre írja fel”.

– Anyagi támogatást is nyújt – tette hozzá G. Pataki Mária, aláhúzva, hogy segítségével akrilfestékeket és újrahasznosított anyagokat tud biztosítani a festegetőknek. Kiemelte, az alkotás gondolkodásra ösztönöz, elfedi az aktuális rossz érzéseket. Nem a szabályok görcsös betartása, hibák keresése a cél, csakis a szabadság megélése és az új utak keresése.

– Hiszek a gondolatok teremtő erejében – foglalta össze hitvallását, és már ment is, hogy az instrukciók után megcsodálja Dobos Lászlóné készülő munkáját. A nyugdíjas tanárnő vízpartot ábrázolt, teljesen átadta gondolatait az ecsetnek. Keze gyorsan járt, papírja hamar felszívta a színeket.

– Befejezni nehezebb a képet, mint elkezdeni, mindig látok valami javítanivalót. Nyolc-tíz éven át tanítottam rajzot, de a család és a többi tantárgy mellett sosem értem rá – részletezte a kondorosi tanárnő, aki több önálló kiállítással is büszkélkedhet. Gondolatai Békéscsaba nevezetességei körül is forogtak, megfestette már az evangélikus templomot, a malom környékét, elkészült a múzeum vázlata. Egy sorozatot tervez, mely akár egy következő tárlat alapja lehet.

Hanyecz Andrásné a padsor túlsó felén foglalt helyet, a csoportvezető szavaira lendületet kapott. Elmondta, a Padlásterápia kitalálója állandó megújulásra, kreativitásra ösztönzi. Rajzot évtizedekig tanított ő is, az órákon arra biztatta a gyerekeket, töltsék ki a teret. Most maga teszi ezt, és a légkör, a festegetők elszántsága, saját sikerélményei hétről hétre inspirálják.

Nem messze tőle Horváth Éva igyekezett megragadni egy távoli, tengerparti táj hangulatát. Megsúgta, amikor először jött, meg volt győződve arról, nem tud festeni. Felmenői csabai tótok, ám évtizedekig Medgyesegyházához és Végegyházához kötötte hivatása, nyelvtanárként neki sem maradt szabadideje. A Padlásterápiát szereti, nyugalom veszi körül, gondolkodásmódja, szépérzéke is fejlődik.

A másfél óra elszaladt, búcsúzáskor Fachs Judit mutatta meg legutóbbi alkotásait. Új még a csapatban, de hogy tehetséges és jószívű, vitathatatlan: képeinek színvilágát lánya lakásának enteriőrjébe illesztette.

Sokoldalúsága ad lendületet

– Minden képnek van helye, a pandémia alatt elkészült alkotások Sós Imre jóvoltából most a Gőzmalom téri kisvonaton láthatók, egy komplett tárlat állt össze – mondta el G. Pataki Mária, akinek kurzusain már több mint nyolcvanan alkottak. Valamennyiüket megörökítette, a festmény a Lencsési Könyvtárban látható. A Padlásterápia vezetőjét szülei pedagógusnak szánták, végül rajzot, művészettörténetet tanult, kirakatrendező és dekoratőr lett, több mint negyven éve a Bartók kórus tagja. Negyvenhárom éve él házasságban, férje a legfőbb technikai támogatója. Lányaik zongoraművész-tanárok. G. Pataki Mária fiatalon PR-végzettséget is szerzett, az egykori Ifjúsági Házban évekig vezetett reklámszakkört. Művészetének sokszínűségét tíz békéscsabai tárlaton mutatta be. A 2000-es évek elején jelmezkölcsönzőt nyitott a Csaba Centerben, mely drámajátékok, kézműves foglalkozások színhelyeként is működött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában