orvosi ellátás

2021.06.26. 10:28

Az ügyeletre várnak a dévaványaiak

A városi orvosi ügyelet visszaállítására várnak a dévaványaiak – derült ki egy szerkesztőségünkbe érkezett olvasói levélből. Valánszki Róbert polgármestertől megtudtuk, már folyamatban van az ellátás újbóli megszervezése.

Vásári Erzsébet

Az orvosi ügyelet visszaállításának időpontjáról érdeklődött olvasónk /Illusztráció: MW/

Fotó: Frank Yvette

Olvasói megkeresés érkezett a napokban szerkesztőségünkbe, amelyben a dévaványai orvosi ügyeletet hiányolták. A hozzánk címzett levélben azt írták, hogy a Békés Megyei Hírlapban januárban megjelent, a dévaványai orvosi ügyelet kérdését érintő cikkben Valánszki Róbert polgármester azt ígérte, hogy áprilisra visszaáll a rend a településen. Olvasónk jelenleg azt sérelmezi, hogy immár júniust írunk, a helyzet pedig még mindig változatlan, tehát továbbra sincs ügyelet Dévaványán. Ezért a helyiek nevében érdeklődött, hogy kaphatnak-e hírportálunk által választ az orvosi ügyelet visszaállításának időpontjával kapcsolatos kérdésükre.

Valánszki Róbert polgármester megkeresésünkre elmondta, a közbeszerzési eljárás elindult, azonban egy dunántúli, ügyeleti ellátást biztosító cég előzetes vitarendezést indított az ügyben. Ennek következményeként a közbeszerzési eljárást – az érintett települések vezetőinek döntése nyomán – vissza kellett vonni, ugyanakkor már folyamatban van az új felhívás alapját képező anyag összeállítása a dévaványai orvosi ügyelettel kapcsolatosan.

Az orvosi ügyelet visszaállításának időpontjáról érdeklődött olvasónk /Illusztráció: MW/

– Szeretném leszögezni, hogy a város vezetésének egyértelmű célja, hogy a nyolc települést érintő ügyeleti ellátó rendszer biztosítására irányuló közbeszerzési eljárás minél hamarabb és sikeres módon lezáruljon, illetve helyben is a korábbiakban megszokott szintű ellátást kapják az itt élők – hangsúlyozta a városvezető.

Kifejtette, az ügyeleti rendszerek működtetése – összetettségük és a finanszírozás/hatékonyság egyensúlyának nehézségei miatt – komoly kérdéseket vet fel a települési önkormányzatok részéről. Ezért a központi döntéshozók a jelenlegi rendszer átalakításával egy új, országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakítását tervezik. Végül elmondta, ennek még nem tudják a pontos részleteit, viszont elképzelhető, hogy az önkormányzatoktól az Országos Mentőszolgálat veszi át a későbbiekben a feladatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában