videóval / galériával

2021.05.30. 06:55

Gyermeknapi kívánságokat teljesítettünk Békésben

Kispolszkiba és vonatra ültünk, mentőkkel és légi forgalmi irányítóval találkoztunk, majd a Jókai színház kulisszái mögé is benéztünk az utóbbi napokban, hogy a megyei gyermekek szerkesztőségünkbe küldött kívánságai közül ötöt teljesíthessünk. Mozgalmas volt tehát az utóbbi pár napunk, melyek alatt sírtunk, nevettünk, rácsodálkoztunk és természetesen együtt örültünk.

Vásári Erzsébet

20210525 Murony Gyereknapi kívánság: Gyermek kívánságot teljesített a Hírlap. Mentősök mentőautóval látogattak az óvodába. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Elsőként a békéscsabai Urbán Tibor Vencel rég dédelgetett álmát teljesítettük. Édesanyja, Urbánné Barát Anikó jelentkezett Gyermeknapi kívánságözön című felhívásunkra, aki levelében megírta, hogy kisfia rajong a Polski Fiat 126p típusú autókért, ezért azt kérte, szervezzük meg, hogy beülhessen egybe. Tördelő kollégánknak, Felföldi Enikőnek pedig van ilyen autója, így elindult a szervezés.

Vencel számára meglepetés volt a dolog, családi autójukból kiszállva és rádöbbenve, hová vitték szülei, nagyon meghatódott. Később is csupán annyit tudott válaszolni kérdésünkre, hogy leírhatatlan számára ez az élmény. Édesanyja viszont elmondta, mit is jelentenek számukra a kispolszkik. Beszámolója szerint kisfia azzal a mondattal kel és fekszik, hogy ilyen autót szeretne, és később azzal járna Budapestre egyetemre. Amikor meglátta a Beol.hu-n felhívásunkat, úgy gondolta, szerencsét próbál számára.

Urbán Tibor Vencel életében először ült kispolszkiban

Felföldi Enikő elmondta, nagyon jó érzés volt teljesíteni Vencel kívánságát, amit örömmel tett meg. Elárulta, párja, Sándor autószerelőként dolgozik, de hobbiját is a négykerekűek, azok közül is főként a veterán darabok teszik ki. Hozzátette, idővel ő is szeretné kitanulni a régi autók felújítását, a most kipróbált Polskit pedig hamarosan ő fogja használni.

A vonatozás a mindene a Csulik testvéreknek

A másodikként teljesített kívánság a szintén békéscsabai Csulik Bencéé és Marcellé volt. A testvérpár mindene a vonatozás és a vonatok, ezért nagymamájuk, Csulikné Bozó Éva azt kérte tőlünk, hogy unokái találkozhassanak egy mozdonyvezetővel, illetve megnézhessenek közelebbről egy vezetőfülkét. A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. pedig készségesen segített ennek teljesítésében. Egy, a csabai vasútállomásra befutó „kis pirosra” szállhattunk fel velük, aminek minden percét élvezték az öt- és kétéves gyermekek, de még felnőtt kísérőik is. Csulik Zsolt, Bence és Marcell édesapja elmondta, bár nincs vasutas a családban, gyermekei mégis rajongnak a vonatokért. Ezért szinte heti program náluk a vonatozás a megyében, és csupán nézelődni is gyakran kijárnak az állomásra. Játékállományuk tele van vonatokkal és tartozékaikkal, ötévesük pedig már határozottan állítja, hogy ő bizony mozdonyvezető lesz.

Csulik Marcell (elöl) és Bence szinte minden héten vonatozna

Nagy Sándor vontatási reszortos elmondta, mivel ő is kisgyermekkora óta rajong a vonatokért és a vasútért, így nagy örömmel fogadta, hogy ma is vannak még olyan gyerekek, akiket megfertőz ez a szenvedély, hiszen az autózás világában egyre kevesebb olyan fiatal van, aki érdeklődik a vasutasszakma iránt. Különösen úgy, hogy családjaikban nincs szakmabeli. Bence és Marcell kívánságát szívesen teljesítették Turbucz Sándor mozdonyvezetővel, akinek fia egyébként az egyik legfiatalabb mozdonyvezető Békéscsabán.

Rengeteg kérdést tettek fel a koronavírusról

A harmadik gyermeknapi kívánság a muronyi óvodából, Madarász Ágnes óvodavezetőtől érkezett. Leveléből kiderült, hogy az intézménybe járó gyerekek az utóbbi hónapokban sokszor voltak szemlélői szirénázó mentőautóknak, láttak elmondásuk szerint „ufóruhába öltözött” mentőtiszteket. Hallottak a Covid-19-ről, esetleg családtagjaik is érintve voltak a betegségben, amivel kapcsolatban sok félelem és téves információ is keveredik tudatukban, amit néha nagyon nehéz kibogozni, kisimítani, eloszlatni bennük.

Hirják István Ábel és Erdős Károly Székely Ákos óvodást öltöztették be először /Fotó: Bencsik Ádám/

Ezért arra gondoltak, hogy szeretnének meghívni az óvoda udvarára egy mentőautót, és hozzá igazi mentősöket, hogy megmutassanak egy rohamkocsit belülről, és ezeket a félelmeket el tudják oszlatni a gyerekekben.

A teljesítésben Hangai József mentőtiszt, regionális kommunikációs munkatárs volt segítségünkre, aki két kollégáját, Hirják István Ábel és Erdős Károly mentőtiszteket irányította az óvodába egy állományból kivett, nagy fertőtlenítésen átesett mentőautóval, hogy bemutassák munkájukat.

https://www.facebook.com/orszagosmentok/photos/a.439382419406149/4318416118169407/?type=3

Hangai József elmondta, szerencsére az elmúlt hetekben folyamatosan csökkent a mentősök terheltsége, a koronavírus okozta feladatok csökkenő száma miatt. Így volt lehetőségük gyermeknap alkalmából ellátogatni a Muronyi Óvodába. Sikerük pedig egyértelmű volt, hiszen az óvodások kitörő lelkesedéssel fogadták őket, és próbálták ki többek között azt az öltözéket, amivel covidos betegekhez vonulnak ki a mentők.

 

Baksay Judit a gépekről is beszélt Fábián Zoltánnak /Fotók: B. Á./

A levegőben szeretne irányítani Fábián Zoltán

Negyedikként a békéscsabai repülőtérre látogattunk a héten, ahol a sarkadi, ötödik osztályos Fábián Zoltán kívánságát teljesítettük. Saját maga fogalmazta nekünk levelét, amiben megírta, hogy felnőtt korában légi forgalmi irányító szeretne lenni, ezért szeretne találkozni egy szakmabelivel, és megnézni, hol és hogyan dolgozik. A program szervezésében Antalfai Gábor, a békéscsabai repülőteret működtető Békés Airport Kft. ügyvezető igazgatója volt segítségünkre, a helyszínen pedig Baksay Judit légi forgalmi tájékoztató fogadott minket. Benézhettünk Zoltánnal többek között a hangárba és az egyéb reptéri járművek (például egy hatalmas tűzoltókocsi) tárolójába, a felvezető autóval mehettünk a kifutópályára, és természetesen a toronyba is felmentünk.

Fábián Zoltán a helyszínen elmondta, három éve döntötte el, hogy egyszer légi forgalmi irányító szeretne lenni. Nagyon szereti a repülőket, ezért minden olyan programon igyekszik részt venni, ami azokkal kapcsolatos, és nagyon örült, hogy bekerült a Békés Megyei Hírlap Gyermeknapi kívánságözön programjába. Majd Baksay Judit elmondta, örömmel fogadták, hogy róluk szólt az egyik gyermeknapi kívánság, hiszen mindig szívesen fogadják a gyerekeket a csabai repülőtéren, legyen szó óvodai vagy iskolai kirándulásról, pályaorientációs napról vagy akár egy rég dédelgetett álomhoz fűződő látogatásról.

Hiányzott már az ötödikes diákoknak a színház

Végül a gyulai Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola 5. évfolyamos diákjainak gyermeknapi kívánságát teljesítettük, amit pedagógusaik, Bukodi-Vass Annamária és Borgulya Edit közvetítettek felénk. Megírták, hogy tanulóik nagy színházrajongók, a 30 fős csapatból 15-en bérletes nézői a Békéscsabai Jókai Színháznak. Sajnos azonban a koronavírus miatt a tanévben csak egy előadást tudtak megnézni velük. Ezért a diákok hiányérzetét és kíváncsiságát kielégítendőn azzal a kéréssel fordultak hozzánk, hogy szervezzünk nekik egy kulisszajárást a csabai színházba.

Bojczán István megmutatta a színház nagyszínpadának részleteit a diákcsoportnak /Fotó: Imre Gy./

A kívánságot szívesen fogadta Seregi Zoltán színházigazgató, aki örömmel invitálta a csapatot a teátrumba. A szervezésben Szabó Károlyné titkárságvezető és művészeti főtitkár volt segítségünkre. A helyszínen Bojczán István műszaki csoportvezető fogadott és vezetett körbe minket. Elmesélte a diákoknak a színház történetét, bemutatta a nagyszínpadot, valamint a Sík Ferenc Kamaraszínházat, és részletesen elmondta, miként működik egy társulat munkája, illetve hány ember dolgozik szoros együttműködésben azért, hogy színpadra kerülhessen egy előadás. Végül a Napsugár bábszínházba is elkalauzolt bennünket, amiről Csortán Erzsébet művészeti vezető mesélt a csapatnak.

Bukodi-Vass Annamária elmondta, diákjaik nagyon örültek, amikor kiderült, hogy ellátogathatnak a Jókai színházba. Amióta elmondta nekik a jó hírt, mondhatni, számolták a perceket, és azt találgatták, milyen izgalmak várnak rájuk a kulisszajáráson. Tanárukként pedig hálás azért, hogy teljesülhetett a gyerekek vágya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában