koszorúzás

2021.05.28. 14:36

A hősök emléke előtt tisztelegtek Békésben

A magyar hősök emléknapja alkalmából helyezett el koszorút az önkormányzat képviseletében Varga Tamás alpolgármester és Nagy Ferenc alpolgármester pénteken Békéscsabán, a hősök temetőjében lévő emlékmű tövénél, a katonákkal együtt.

L.B.

20210528 Békéscsaba A Hősi temetőben koszorúztak fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Varga Tamás emlékeztetett, 2001-ben iktatták törvénybe, hogy május utolsó vasárnapja a magyar hősök emléknapja. Az alpolgármester hangsúlyozta, megemlékeznek mindazok helytállásáról, akik az Árpád-kortól kezdve a mai napig az életüket adták a hazáért, tehát az emlékünnep fontos üzenettel bír. Hozzátette, a járvány miatt csak szűkkörű megemlékezésre nyílt lehetőség Pop Vilhelm és Papp László sebesült honvédet ábrázoló, méltóságteljes alkotásánál.

Békéscsabán Nagy Ferenc és Varga Tamás koszorúzott

A hősök temetője Békéscsabán 1917-ben létesült. A több mint 700 sírban 489 magyar – a híres 101-es gyalogezredből – nyugszik, valamint oroszok, szerbek, olaszok, németek, románok és ismeretlen nemzetiségű katonák.

Orosházán a hősök szobránál koszorúzott Dávid Zoltán polgármester pénteken, majd egy másik helyszínen, a múzeum épületénél. Csendes megemlékezés volt, ahol dr. Abonyi Lajos, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke arról a Harruckern, valamint a 32 családról beszélt, amelyek 1744. április 24-én itt telepedtek le. Az elődökről, akik hősök voltak a maguk korában, hiszen a semmiből teremtették meg a ma élhető Orosházát.

Fotók: Bencsik Ádám

– Hajtsunk fejet azon egyszerű emberek előtt, akik a paraszti és iparos élet magas iskoláját mutatták be, akik olyan tudással rendelkeztek, amit a 21. század embere is megirigyelhet – fogalmazott a szónok, majd elhelyezték az osztrák követség, a városi és a nemzetiségi önkormányzat koszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában