tesztelés

2021.05.09. 07:46

A geotermikus visszasajtoló kutat vizsgálták Mezőberényben

A geotermikus rendszer visszasajtoló kútjának stimulációját végezték el a közelmúltban Mezőberényben. Még január végén egy fúróberendezést és a működéséhez szükséges eszközöket telepítettek a berényi visszasajtoló kúthoz, hogy a kútszerkezetről és a kút integritásáról bővebb információkat kapjanak a szakemberek.

P. G.

20210128 Mezőberény Geotermikus kutat javítanak Mezőberényben. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

A műveletet a kút talpmélységének meghatározásával kezdték, hogy ellenőrizzék a szabad átjárást szerszámok és mérőszondák számára. Talpmintavételt követően a kút termelőszakaszának tisztítását és átmosását végezték el környezetbarát folyadékokkal. Ezután hidraulikus tesztet hajtottak végre. A kút mérési és vizsgálati adataiból származó eredmények azt mutatják, hogy

a kút teljes mélységében, egészen a közel 2 kilométer mélységű talpig átjárható,

ami jó hír, mert tovább tudtak lépni a stimulációs fázisra.

A napokban, körülbelül egy héten át zajlottak a visszasajtoló kút munkálatai. Az összeállított munkaprogram alapján először termelési teszt és vízmintavétel történt, majd azt követte a sósavas, ecetsavas savazás. Több fázisban, összesen hozzávetőlegesen 150 köbméter fluidumot juttattak a kútba. A bepumpálás után újra termeltetési tesztet végeztek, amely során kitermelték a kútba juttatott folyadékot. Ezek után ismételten vízmintát vettek és akkreditált laboratóriumban elemezték azt.

Már januárban fontos munkálatokat végeztek a kútnál /Fotó: Bencsik Ádám/

Természetesen az illetékes hatóságokkal előzetes egyeztetés történt a programról és a szükséges engedélyekről. A kútból minden kitermelt folyadékot külön tartályokba gyűjtöttek és elszállítottak. Nem terhelték a város csatornarendszerét, sem a felszíni vizeit. A munkálatok végére sikeres kútstimulációt hajtottak végre, valamint a kútfej cseréjét is elvégzik. A geotermikus visszasajtoló kút környezetét rekultiválják, amely során a zúzott betonalapot eltávolítják, és a kivágott fák helyére az ősz folyamán újakat telepítenek.

A helyi önkormányzat még 2009 és 2010 táján döntött úgy, hogy a közintézmények fűtésére geotermikus hőerőművet szeretne létesíteni.

A megépült geotermikus rendszer azonban különféle próbálkozások ellenére sem tudott fenntarthatóan működni, a lehűlt termálvíz visszasajtolásához köthető problémák miatt, ezért végzik most a munkálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában