2021.04.22. 13:58
Orosházi kacsamájat esznek a japánok is
Japán egyik legnagyobb étteremláncának bisztróiban szolgálják fel azokat az egytálételeket, amelyeknek egyik magyar alapanyaga a kacsamell, kacsa- és libamáj. A magyar termékeket Kelet-Magyarország termelői állítják elő kiváló minőségben. A kizárólag magyar tulajdonosok alkotta Green Divízió Kft. évek óta szállít ázsiai piacokra víziszárnyas-alapanyagokat. Orosházán a 2014 óta üzemelő vágóhídról ezek a termékek a több száz japán étteremben kapható fogásokban népszerűsítik a magyar termelőket és termékeiket. A Pannon Fine Food Kft. ügyvezető igazgatója, Nyeste Lajos megerősítette a hírt.
Orosháza, 2017. február 15. Hízott libát dolgoznak fel a Pannon Fine Food Kft. orosházi üzemében 2017. február 14-én. A madárinfluenza miatt a cég 70 százalékkal volt kénytelen csökkenteni a termelést. A szárnyasok megbetegedése bevételkiesést okoz a baromfi ágazatban. MTI Fotó: Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor
A magyar baromfiipar bölcsőjének számító vállalatot 1896-ban alapította az olasz Bernardinelli család Orosházán. Nem véletlenül települt a feldolgozó éppen a vasútállomás szomszédságába: az volt a cél, vagonszámra lehessen Strasbourgba libamájat szállítani jégen hűtve. Napjainkban az ugyanazon telephelyen működő Pannon Fine Food Kft. – 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat – a légi közlekedés és az egyedülálló hűtési technológiának is köszönhetően
a világ minden tájára képes eljuttatni Orosházáról a feldolgozott hízottvízibaromfi-termékeket.
Nyeste Lajos jó hírrel is szolgált: a világ gazdaságát minden téren sújtó pandémia mellett idén ez az ágazat Békés megyében – legalábbis eddig – megúszta a madárinfluenzát. Piacaik igényeit ezért a megszokott kiváló minőségben képesek ellátni. A messzi Japán is szintén komoly vevője az orosháziaknak már évek óta.
A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a tokiói magyar nagykövetség vezetői márciusban a sajtó jelenlétében mutatták be és kóstoltatták a magyar alapanyagok felhasználásával készült fogást, amihez Orosházáról is szállítottak termékeket. Az a tapasztalat, hogy aki a legjobb minőséget képes termékével produkálni a japán fogyasztóknak, az felkerül portékájával a polcokra, és ez belépő lehet más ázsiai országok piacaira is. Az orosháziak egyébként ott vannak az Európai Unión kívül Kanadában, Japánban, Szingapúrban, Thaiföldön, Hongkongban, továbbá a közel-keleti muszlim közösségek piacain is. A cég kereskedői folyamatosan végzik a piackutatást.
– Folyamatosan szállítjuk a kacsamellet Japánba, mert valóban
az egyik legnagyobb étteremlánc készít a magyar alapanyagokból ételeket napi kínálataihoz.
Úgy értesültünk, hogy a fogásokhoz országismertető, zászló is tartozik – tette hozzá a cégvezető.
Mint megtudtuk, egy másik étteremlánc pedig főhelyen kínálja carbonaraalapú tésztaételét hízott magyar libamájjal a tetején. Kétszáz étteremben országszerte, több hónapon keresztül élvezhetik a magyar ízvilágot a japánok. Az orosházi feldolgozó pedig a japán gasztrokavalkádhoz szállítja a szükséges minőségi termékeket.
A második legnagyobb felvevőpiac a franciák után
A Green Divízió Kft. az élő alapanyagot előállítja, a Pannon Fine Foodban történt feldolgozást követően pedig értékesíti az előhűtött vagy fagyasztott termékeket.
– Már évek óta exportálunk a távoli országokba egészben vagy szeletelve liba- és kacsamájat, kacsahúst. Franciaország után a második legnagyobb felvevőpiacaink ők. Japánba évente körülbelül 150 tonna kacsamellet, liba- és kacsamájat szállítunk. Ebben a piacépítésben valóban első volt Japán, de mára elértünk Katarig, Vietnámig, a Fülöp-szigetekig is (ez a 3 országengedély éppen most van folyamatban). Különböző kacsa- és libatermékeinkkel Svájcban is letettük névjegyünket, hiszen orosházi üzemünk az ország egyik legkorszerűbb, legmagasabb minősítésekkel rendelkező baromfi-feldolgozója, ahol a legmagasabb vevői igényeknek is képesek vagyunk eleget tenni – mondta Nyeste Lajos.