békés megye

2021.04.29. 11:14

Népszerűbbek lettek a felújítandó házak

Alig több mint három hónap telt el az állami lakás­felújítási program januári indulása óta, máris látszik a hatása az országos és a Békés megyei lakáspiacon. Felélénkült ugyanis a használt lakóingatlanok piacán elérhető felújítandó lakások iránti kereslet az idén – derül ki az Ingatlan.com legújabb összefoglalójából.

Busi Ottó

Felélénkült a használt lakóingatlanok piacán elérhető felújítandó lakások iránti kereslet /Illusztráció: Shutterstock/

Fotó: Shutterstock

A portál több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Békés megyei korszerűsítendő házak, illetve lakások iránti kereslet változását, egyben ismertette a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, valamint a felújított állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. Az idei első negyedévben a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők közel 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal. Békés megyében nagyobb mértékben nőtt a kereslet a felújítandó lakóingatlanok iránt: az érdeklődések közel 40 százalékát adták, szemben az egy évvel korábbi 36 százalékkal.

Felélénkült a használt lakóingatlanok piacán elérhető felújítandó lakások iránti kereslet /Illusztráció: Shutterstock/

– A felújítandó házak és lakások iránti kereslet élénkülése nem meglepetés. Elsősorban a januárban elindult állami lakásfelújítási programnak köszönhető, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok visszakaphatják a felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A nagyobb érdeklődés azért is érthető, mert a felújítandó lakások olcsóbbak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik – részletezte az okokat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A portál Békés megyei elemzéséből kiderült, hogy április közepén összesen több mint 1200 használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 82 ezer forint volt, a felújítottaknál ennek több mint dupláját kérték az eladók, egészen pontosan 209 ezer forintot. Békéscsabán a korszerűsítendőként hirdetett lakóingatlanokat 172 ezer forintért kínálták eladásra a tulajdonosok, míg a felújítottakat 269 ezer forintért. A megye többi települése közül például Gyulán a felújítandó házaknál és lakásoknál az átlagos négyzetméterár 220 ezer forintot tett ki.

Ugyanez Orosházán 100 ezer, Szarvason 120 ezer, Újkígyóson 116 ezer, Békésen 99 ezer, Sarkadon pedig 66 ezer forint volt.

Az Ingatlan.com szakértője az adatok alapján még hozzátette: a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Békés megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Keresik a kockaházakat

Mintegy 800 ezer kockaház van ma Magyarországon, és a felnőtt lakosság nagy része nem utasítaná el, hogy ilyen, úgynevezett Kádár-kockában lakjon – derül ki abból a reprezentatív felmérésből, amely a BMI Bramac megbízásából készült. Ma ez a második legkeresettebb háztípus a vásárlók körében, ingatlanpiaci szakértők szerint ennek az a magyarázata, hogy a kockaházak árazásukban nem térnek el jelentősen a többi téglaháztól, mégis jó vétel lehet, mert itt biztosabban tudható, mi a műszaki tartalom.

A közleményben idézik Jóna Pétert, az Immo1 Cégcsoport ingatlanpiaci szakértőjét, aki szerint a kockaház remek felújítási „alapanyag” több okból is: strapabíró, jól alakítható, időtálló. Arányai miatt még a most trendi minimál stílushoz is passzol – fűzte hozzá. Kiderült, a Kádár-kockákon nagyobb arányban végeztek felújítási munkákat, mint a többi háztípuson. Az eddig elvégzett munkálatok között a leggyakoribb volt a külső ajtó- és ablakcsere, a burkolatok és padlók cseréje, a fürdőszoba teljes felújítása, valamint fűtés-korszerűsítés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában