kövizig

2021.04.15. 08:15

Már zajlik az öntözési idény Békésben

Megkezdte a mezőgazdasági vízszolgáltatást a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a közelmúltban Békés megyében.

P. G.

A Kövizig tájékoztatásában kiemelte, az Alföldön is fokozódó problémát jelent az aszály, amely egyre gyakrabban fordul elő, és igen komoly károkat okoz. Az aszálykár elleni védekezés leghatásosabb formája maga az öntözés, tehát a talaj vízkészletének pótlása. A Körös-vidék életében komoly múlttal rendelkezik az öntözés, hiszen az első gépi vízkivétellel működő öntözés a Kárpát-medencében Gyomán a Hantoskertben létesült 1885-ben, míg később a duzzasztók megépítésével a terület jelentős része felszíni vízkivétellel is elláthatóvá vált.

2020-ban a koronavírus-járvány nagyon sok gazdasági ágazatot sújtott, azonban elmondható, hogy ez a mezőgazdasági vízszolgáltatást nem érintette. Az igazgatóság illetékességi területén lévő üzemeletetők maradéktalanul ki tudták elégíteni a keletkező vízigényeiket.

A Dögösi I. sz. átemelő szivattyútelep beüzemelésének előkészítése

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság öntözésüzemelési tevékenysége során összességében 61,5 millió köbméter vizet szolgáltatott ki. A legtöbbet, 35,98 millió köbmétert a halastavaknál használták fel 2386 hektáron, míg a szántóknál 14,11 millió köbméter víz 20 ezer 430 hektár öntözésére volt elegendő, rizs esetében pedig 11,3 millió köbméter öntözővíz kellett 1701 hektár területhez. Összességében a kiszolgált vízmennyiségek az előző évek átlagát tükrözik, azonban az öntözött területek nagysága növekedett. Az idei évet tekintve az igazgatóság életében nemrég még az ár- és belvízvédekezésről szóltak a mindennapok, azonban a közelmúlt időjárása már a mezőgazdasági vízszolgáltatás megkezdését tette szükségessé. A vonatkozó rendelet alapján március 1-től megkezdődött az öntözési idény, a zöldségkultúrát termesztők jelezték is vízigényüket.

A Kövizig a közelmúltban megkezdte az NK-XIV öntözőrendszer fővízkivételének és két átemelő szivattyútelepének, valamint a Dögösi I. sz. átemelő és a Szarvas-Kákai fővízkivétel üzemeltetését, hogy ki tudják elégíteni a térségében keletkező vízigényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában