várják a méhszezont

2021.03.08. 14:46

Székházukat csinosítják, javítják a kaptárakat is Orosházán

Ahogy a méheik a kaptárakon, úgy az orosházi és a környéken élő méhészek is szorgoskodnak székházuk csinosítgatásával. A kötelező adminisztrációs munkán túl sikerült időt szakítaniuk egymásra: születésnapot tartottak és képzésen is részt vettek az elmúlt hetekben.

Csete Ilona

Rajki József, az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület elnöke egy dolgos hétvége után mesélt tennivalóikról, törekvéseikről.

– Az egyesület vezetősége és a Vargáné Csizmadia Ella Méhész Alapítvány folyamatosan azért munkálkodik, hogy a székházat még szebbé, élhetőbbé tegye, közösségi térré alakítsa. Szervezetünk idén ünnepli 108. születésnapját. Egyesületünk tagjai az alapítvány anyagi támogatásával a nyáron kifestett kisterem aljzatát leburkolták. Olyan sok dolgos kezű méhész érkezett, hogy még a tűzfal vízelvezetését is megoldották. Valójában a tulajdonunkban lévő egykori Thék Endre utcai OMTK-székházat csinosítgatjuk, az öreg épület állagmegóvása fontos feladatunk. Ezt igyekszünk saját erőből, forrásokból megoldani – vezetett körbe s mutatta büszkén a végeredményt az elnök, aki azt is hozzátette, a tagdíjakból származó bevételeik mellé ezeknek a termeknek a bérbeadásából is remélnek majd plusz pénzt. Immáron két, szépen berendezett helyiség és a konyha áll rendelkezésre erre a célra.

Állagmegóvást végez a Thék Endre utcán Rajki József és Tóth Imre/ Fotó: BMH/

Az orosháziak székházában december óta méhészek képzése is zajlik. Huszonhárom résztvevő tavasszal, Kardoskúton a tájházban, Bodrogi József bioméhészetében végzi majd el a gyakorlati ismeretszerzést.

– Ella néni pedig minden alkalommal önzetlen felajánlásaival, finom ebéddel kedveskedik nekünk. Legutóbb is volt mit ünnepelnünk fehér asztal mellett, hiszen nem csak egyesületünk, hanem méhésztársunk, Bodrogi József is születésnapos volt. Közösségi terünk újra és újra megtelik élettel, igaz, egyre több a munka a kaptárak mellett is – tette hozzá az elnök.

Az aktualitásokról elmondta, a méhészek ezekben a hetekben ellenőrzik, méhcsaládjaik kiteleltek-e. Van, aki már a második cukorlepényt teszi ki méhecskéi közé. A vándorméhészek útnak indulnak a Tisza, a Maros partjára virágpor gyűjtésére, hogy szépen erősödjenek méhcsaládjaik. Otthoni teendők is akadnak: kaptárak, keretek javítása.

Húsz évesek a diákmézkirálynők

A 2021-es év elég képlékenynek tűnik, de azt garantálhatjuk: idén is lesz tavasz. Ám az orosházi méhészek egyelőre nem tudnak tervezni biztosat a pandémia alakulása miatt. Szeretnék megszervezni az őszi, hagyományos viharsarki mézes napjukat. A diák mézkirálynő-választás 2021-ben ünnepli 20. évfordulóját. Az általános iskolás diáklányok körében meghirdetik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában