biztonság

2021.03.01. 13:55

Pórázon kell tartani az ebeket Csaba belvárosában

Sokan póráz nélkül sétáltatják a kutyájukat Békéscsaba belvárosában, ami azonban nem biztonságos. Még akkor sem, ha a gazda meggyőződése, hogy az állat senkit sem bánt. Adódhatnak váratlan szituációk, az eb is bajba kerülhet, ezt erősítette meg Kovács Erika kutyaiskola-vezető, kiképző is.

Nagy Szilvia

Kovács Erika gyakorlott kutyakiképző szófogadó rottweilerével is minden esetben csak pórázzal indul útnak /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: BENCSIK ADAM

Olvasónk, Kis Ferenc azzal kereste meg hírportálunkat, hogy az elmúlt időszakban rendszeresen látott Békéscsabán – például a Wlassics sétányon, a Posta közben, a József Attila utcán – póráz nélkül sétáló ebeket, melyeknek gazdája az állattól 10-15 méterrel lemaradva haladt. Olvasónk egyszer-egyszer finoman kérte, hogy kössék meg a kutyát, de válaszként csak annyit kapott: „nem bánt”.

Előfordult, hogy rámordultak: „kösse meg ő a saját gyerekét.” A szóváltás és a konfliktus aztán beárnyékolta a napja további részét, de véleménye szerint még ennek ellenére sem jelent megoldást, ha fejét elfordítja és figyelmen kívül hagyja a szabálytalankodókat. Félelmeit legyőzve elsétál ugyan a szabadon lévő kutyák mellett, bízva abban, hogy nem bántják, de zavarja, hogy néhányan még a „kutyát sétáltatni tilos” tábla mellett is leengedik a pórázról a kedvencüket.

Kovács Erika gyakorlott kutyakiképző szófogadó rottweilerével is minden esetben csak pórázzal indul útnak /Fotó: Bencsik Ádám/

A békéscsabai polgármesteri hivatalban elmondták, a városon belül lévő közterületen kutyát csak pórázon lehet vezetni. Kivételt képeznek ez alól az ebek futtatására kijelölt területek. A jogszabály kimondja, aki az állatot felügyelet nélkül,vagy kóborolni hagyja, illetve például élelmiszerboltba, játszótérre beviszi, szabálysértést követ el, a közterület-felügyelettől a bejelentést követő tettenéréskor helyszíni bírságot kaphat, vagy kezdeményezhetik szabálysértési eljárás lefolytatását is.

Réger Wanda békéscsabai kutyatulajdonos hírportálunk kérdésére felelve elárulta, kedvencét, Ohanát mindenhol pórázon sétáltatja. A kis testű eb imád játszani, szaladgálni, szertelenkedni, utálja a hámot és a ruhát, de a pórázt elviseli magán. Gazdája csak zárt területen szokta szabadon engedni, és betart minden szabályt. Azt mondja, aki a belvárosban elengedi a kutyáját, esetleg vissza is szól a szabálytalanságot jelző járókelőknek, bizony nem vet jó fényt az állattartó közösségre. Elmondta, ő is megijed, ha nagy testű kutya közeledik póráz nélkül, félti kiskutyáját és magát is.

Kovács Erika kutyaiskola-tulajdonos hozzátette, ő is pórázpárti, tiszteletben tartja mások félelmét, ezért sosem engedi el az utcán rottweilerét, francia buldogját. Azt mondja, egy jól szocializált, béketűrő kutya viselkedését is kibillentheti egy erősebb zaj, vagy akár egy macska. Nagyobb szabadságot ad, ha a kutyagazdák nem másfél méteres pórázt használnak, hanem esetleg hosszabbat.

A kulturált kutyatartás első lépései

Kovács Erika kutyakiképző, iskolavezető kifejtette, a pórázhoz szoktatást kölyökkorban, otthoni környezetben érdemes elkezdeni. Amikor a kutya a nyakörvet és a pórázt is elviseli magán, akkor célszerű először utcára vinni és a ház közelében kisebb távokat megtenni. Ennek során a kutya szocializálódik is, valamint megszokja az utcai hangokat, a környezetet. A szakember kiemelte, mivel az ebek minden ismétlődő szituációhoz érzelmet társítanak, érdemes a póráz viselését kellemesebbé tenni, például jutalomfalatokkal, közös játékkal.

Aláhúzta, sokan tartják bombabiztosnak a póráz nélküli sétát, de még a legszelídebb állatnál is előfordulhat, hogy nem lehet kontroll alatt tartani. Hirtelen megjelenhet egy inger, ami felkelti az érdeklődését, akár a kutya is szenvedhet balesetet, ha váratlanul kiszalad az útra. A gazda felelős viselkedése Kovács Erika szerint intelligencia kérdése is, hozzátette, a kutyakiképzőben kulturált kutyatartásra tanítanak mindenkit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában