2021.03.13. 11:56
Ízek és illatok
Újra jelentkezünk nagy sikerű rovatunkkal, melyben Mokran Róbert békéscsabai sommelier bor-étel párosításokon keresztül mutat be szőlőfajtákat és bortípusokat. A borszakértő ezen a héten az egyik legnépszerűbb bort mutatja be, melyhez egy pazar csirkemell receptjét is elhozta nekünk.
Sauvignon blanc
A tavasz beköszöntével a napsütés és a friss levegő csábításának engedve igyekszünk egyre több időt tölteni a szabadban. A hosszú tél után – az első napfényes hétvégeken – a bográcsok alatt újra elkezd pattogni a tűz, és a grillekből felszáll a füst. Amíg készül az ételünk, valami frissebbre vágyunk, valami természetközelibbre, melynek tökéletes arca lehet a sauvignon blanc.
A sauvignon blanc a világ nyolcadik legnépszerűbb szőlőfajtája, mely már szinte minden bortermelő ország kínálatában megtalálható. Származását tekintve szülőföldje a franciaországi Loire, ahol a mai napig magas minőségben termesztik. Speciális ízvilágának és savszerkezetének köszönhetően gyors térhódításba kezdett, és mára Franciaország után Új-Zélandon lelt új otthonára, de érdemes megkóstolni a belőle készült borokat Chilében és Kaliforniában is. Hazánkban is nagyon népszerű, szinte minden borvidéken megtalálható.
Termőhelytől függően sok arca van
A kishazánkban termő sauvignon blanc-ok frissek és lendületesen savasak, aromáiban a citrusok, a gyógynövények, a csalán, a bodza és az egres a leggyakrabban fellelhető jegyek.
A francia őshazából, Loire-ból származó sauvignon-ok élénk savval és sok esetben közepes testtel kerülnek palackba. A grépfrút, a lime, az egres, a spárga és más vegetalitás határozza meg fő aromáit, melyeket sokszor kiegészít a talajra utaló, tűzköves-füstös jegy, vagy a krétás ásványosság is. Világhírű borvidékei Sancerre és Pouilly Fume.
Új-Zéland a világ új popsztárja a savignon blanc-ok színpadán
A pohárból kiugró, parfümös, egzotikus illatával hódította meg a világot. A passiógyümölcs, az ananász, a lime, az egres, a frissen vágott fű és a zöldpaprika kavalkádja alkotja egyedülálló aromavilágát. Minden kortya friss és üdítő, amit finom ásványosság fűszerez, legnépszerűbb borvidéke Marlborough.
Szuper gasztrobor, kiváló társa a könnyű ételeknek, mint a különböző zöldsalátáknak, zöldségeknek, zöld színű főzelékeknek, valamint kiváltképpen jól passzol a spárgához.
Húsok tekintetében inkább a szárnyasok – mint csirke- és pulykahúsok – szerkezetével harmonizál jól, például egy cézársalátához tökéletes választás.
Továbbá kiváló társa a halaknak és a tenger gyümölcseinek. Sajtok tekintetében pedig örök szerelemre van ítélve a kecskesajttal, de érdemes összekóstolni a cheddarral, goudával is.
Ezen a héten a választásom egy igazi tavaszidéző ételre esett, A családok szakácskönyve zsályás-cukkinis csirkemell tekercsére salátával, mely mellé egy pohár sauvignon kiváló kísérőnek fog bizonyulni.
Tárolás szempontjából érdemes a reduktív tételeket az aktuális, vagy az azt megelőző évjáratból kóstolni, hogy a bor megmutathassa frissességét és üdeségét. 8-10 Celsius fokra temperáljuk a tökéletes élmény érdekében. A hordós tételeket nyugodtan hagyhatjuk pihenni 3-4 évig is, hogy szépen megérjen és lekerekedjen, ebben az esetben kicsit melegebben, 10-12 celsius fokon fogyasszuk.
Zsályás-cukkinis csirkemelltekercs salátával
HOZZÁVALÓK:
• 80 dkg csirkemellfilé
• 20 dkg edami sajt
• 20 db friss zsályalevél
• 1 db cukkini
• őrölt fekete bors
• só
A SALÁTÁHOZ:
• 20 dkg mungóbabcsíra
• 10 dkg lucernamagcsíra
• 3 db kaliforniai paprika (zöld, piros, sárga)
• 1 db jégsaláta
• 3 evőkanál balzsamecet
• 6 evőkanál olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS:
A csirkemellet szeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Zöldséghámozóval vékony szeleteket vágunk a cukkiniből, és a csirkemell szeletekre helyezzük. A reszelt edami sajtot rászórjuk a cukkiniszeletekre, majd a zsályaleveleket ráhelyezzük.
Az egészet feltekerjük, és ujjnyi vastagra szeleteljük, majd bambusznyársra húzzuk, és a grill-lapon vagy teflonserpenyőben készre sütjük. A salátához a paprikákat csíkokra vágjuk, és hozzákeverjük az összevágott jégsalátához. Hozzáadjuk a csírákat, megöntözzük olívaolajjal, balzsamecettel, és összekeverjük.