A BOROKRÓL KÖNNYEDÉN

2021.03.13. 11:56

Ízek és illatok

Újra jelentkezünk nagy sikerű rovatunkkal, melyben Mokran Róbert békéscsabai sommelier bor-étel párosításokon keresztül mutat be szőlőfajtákat és bortípusokat. A borszakértő ezen a héten az egyik legnépszerűbb bort mutatja be, melyhez egy pazar csirkemell receptjét is elhozta nekünk.

N. T.

Sauvignon blanc

A tavasz beköszöntével a napsütés és a friss levegő csábításának engedve igyekszünk egyre több időt tölteni a szabadban. A hosszú tél után – az első napfényes hétvégeken – a bográcsok alatt újra elkezd pattogni a tűz, és a grillekből felszáll a füst. Amíg készül az ételünk, valami frissebbre vágyunk, valami természetközelibbre, melynek tökéletes arca lehet a sauvignon blanc.

Mokran Róbert bor- és párlatszakértő, sommelier /Fotók: Imre György/

A sauvignon blanc a világ nyolcadik legnépszerűbb szőlőfajtája, mely már szinte minden bortermelő ország kínálatában megtalálható. Származását tekintve szülőföldje a franciaországi Loire, ahol a mai napig magas minőségben termesztik. Speciális ízvilágának és savszerkezetének köszönhetően gyors térhódításba kezdett, és mára Franciaország után Új-Zélandon lelt új otthonára, de érdemes megkóstolni a belőle készült borokat Chilében és Kaliforniában is. Hazánkban is nagyon népszerű, szinte minden borvidéken megtalálható.

Termőhelytől függően sok arca van

A kishazánkban termő sauvignon blanc-ok frissek és lendületesen savasak, aromáiban a citrusok, a gyógynövények, a csalán, a bodza és az egres a leggyakrabban fellelhető jegyek.

A francia őshazából, Loire-ból származó sauvignon-ok élénk savval és sok esetben közepes testtel kerülnek palackba. A grépfrút, a lime, az egres, a spárga és más vegetalitás határozza meg fő aromáit, melyeket sokszor kiegészít a talajra utaló, tűzköves-füstös jegy, vagy a krétás ásványosság is. Világhírű borvidékei Sancerre és Pouilly Fume.

Új-Zéland a világ új popsztárja a savignon blanc-ok színpadán

A pohárból kiugró, parfümös, egzotikus illatával hódította meg a világot. A passiógyümölcs, az ananász, a lime, az egres, a frissen vágott fű és a zöldpaprika kavalkádja alkotja egyedülálló aromavilágát. Minden kortya friss és üdítő, amit finom ásványosság fűszerez, legnépszerűbb borvidéke Marlborough.

Szuper gasztrobor, kiváló társa a könnyű ételeknek, mint a különböző zöldsalátáknak, zöldségeknek, zöld színű főzelékeknek, valamint kiváltképpen jól passzol a spárgához.

Húsok tekintetében inkább a szárnyasok – mint csirke- és pulykahúsok – szerkezetével harmonizál jól, például egy cézársalátához tökéletes választás.

Továbbá kiváló társa a halaknak és a tenger gyümölcseinek. Sajtok tekintetében pedig örök szerelemre van ítélve a kecskesajttal, de érdemes összekóstolni a cheddarral, goudával is.

Ezen a héten a választásom egy igazi tavaszidéző ételre esett, A családok szakácskönyve zsályás-cukkinis csirkemell tekercsére salátával, mely mellé egy pohár sauvignon kiváló kísérőnek fog bizonyulni.

Tárolás szempontjából érdemes a reduktív tételeket az aktuális, vagy az azt megelőző évjáratból kóstolni, hogy a bor megmutathassa frissességét és üdeségét. 8-10 Celsius fokra temperáljuk a tökéletes élmény érdekében. A hordós tételeket nyugodtan hagyhatjuk pihenni 3-4 évig is, hogy szépen megérjen és lekerekedjen, ebben az esetben kicsit melegebben, 10-12 celsius fokon fogyasszuk.

Zsályás-cukkinis csirkemelltekercs salátával

HOZZÁVALÓK:

• 80 dkg csirkemellfilé

• 20 dkg edami sajt

• 20 db friss zsályalevél

• 1 db cukkini

• őrölt fekete bors

• só

A SALÁTÁHOZ:

• 20 dkg mungóbabcsíra

• 10 dkg lucernamagcsíra

• 3 db kaliforniai paprika (zöld, piros, sárga)

• 1 db jégsaláta

• 3 evőkanál balzsamecet

• 6 evőkanál olívaolaj

Recept: Drimba Péter

ELKÉSZÍTÉS:

A csirkemellet szeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Zöldséghámozóval vékony szeleteket vágunk a cukkiniből, és a csirkemell szeletekre helyezzük. A reszelt edami sajtot rászórjuk a cukkiniszeletekre, majd a zsályaleveleket ráhelyezzük.

Az egészet feltekerjük, és ujjnyi vastagra szeleteljük, majd bambusznyársra húzzuk, és a grill-lapon vagy teflonserpenyőben készre sütjük. A salátához a paprikákat csíkokra vágjuk, és hozzákeverjük az összevágott jégsalátához. Hozzáadjuk a csírákat, megöntözzük olívaolajjal, balzsamecettel, és összekeverjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában