illegális hulladékok

2021.03.30. 11:14

Elvitték a szemetet a csabai szivattyúházból

Nemrég a Felső-Körös soron, a volt szivattyúháznál bukkantak rengeteg hulladékra. A szemétszállító cégnél elmondták, a szelektív szigeteknél az elmúlt időszakban javult a helyzet, és hulladékudvart alakítanak ki a Kétegyházi úton.

Licska Balázs

A minap a békéscsabai közfoglalkoztatottak kitakarították a Felső-Körös soron a volt szivattyúházat /Fotó: dr. Tarr Lajos/

A Felső-Körös soron, a használaton kívüli szivattyúházban és mellette rengeteg szemetet találtak – erről jelent meg nemrég egy bejegyzés a közösségi portálon. Szarvas Péter polgármester elmondta, az önkormányzat is kapott emiatt bejelentést.

Hangsúlyozta: a város megtette a szükséges lépéseket. A közfoglalkoztatottak kitisztították az építményt és gondoskodtak a mintegy három köbméternyi hulladék elszállításáról is. Mivel itt visszatérő problémáról van szó, felmerült, hogy elbontatják az építményt, meg is kezdték a szükséges ügyintézést.

A városvezető elmondta, Békéscsaba sikeresen pályázott tavaly a kormány által meghirdetett „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű program keretében az illegális hulladéklerakók felszámolására. A programban szereplő helyszínekről elszállították a szemetet, de azt tapasztalják, hogy a hulladék nap mint nap újratermelődik egyéb helyeken.

A minap a békéscsabai közfoglalkoztatottak kitakarították a Felső-Körös soron a volt szivattyúházat /Fotó: dr. Tarr Lajos/

A pályázat keretében városszerte – így a Lencsési- és a Kazinczy-lakótelepről, a belvárosból, Jaminából, a Berényi út környékéről – több mint ötven helyszínről vittek el szabálytalanul lerakott szemetet, tévéket, hűtőszekrényeket, gumiabroncsokat, ezeket ártalmatlanításra át is adták. Emellett illegális lerakókat számolnak fel két földút mellett Sikonyon és Felsőnyomáson, ezekről a helyekről mintegy 130 köbméternyi, 180 tonnányi építési-bontási törmeléket szállítanak el.

Korábban komoly problémát okozott, hogy a szelektív szigetekre – ahol műanyagot, fémet, papírt és üveget lehet szabályosan elhelyezni – néhányan szemétlerakóként tekintettek.

A szemétszállító cégnél elmondták, egyre kevésbé jellemző, hogy Békéscsabán illegális hulladékot helyeznek a szelektív szigetek mellé: havonta egy-két esetről tudnak, és nem is mindenhol fordul elő ilyen. A szabálytalankodók főleg építkezésből, felújításból származó szemetet tesznek ki: mosdókagylót, vécécsészét, csempét, téglát, esetenként veszélyes vagy elektronikai hulladékot. Mivel a rendszeres járattal nem mindent tudnak elvinni, a problémát jelzik az önkormányzatnak.

Korábban arról is volt szó, hogy a Kétegyházi úton hulladékudvart létesítenek, ahol ingyenesen le lehet adni bizonyos mennyiségben építési törmeléket, veszélyes és elektronikai hulladékot – ezt most a békéscsabaiak Gyulán tehetik meg. Holopné dr. Sztrein Beáta, a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. általános igazgatója elmondta: a békéscsabai hulladékudvarra vonatkozó közbeszerzés nemrég zajlott le, a kivitelezővel a szerződéskötés folyamatban van.

Főleg palackok úsznak a vízen

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Szabó János elmondta: az Élővíz-csatorna medre állami tulajdonú, azaz az igazgatóság kezelésében lévő terület. A parti sáv belterületen jellemzően önkormányzati tulajdonban és kezelésben áll.

Hozzátette: a parton lévő elhagyott épületeket ideiglenes szálláshelyként használják, és a Felső-Körös soron lévő, hajdani, mára funkciót vesztett vízkivételi mű mellett az Alsó-körgáti zsilipnél is voltak hasonló problémák, de a nyílászárókat vasráccsal lezárták, így megszűnt a szemetelés is.

Az Élővíz-csatornánál előfordul, hogy illegálisan leraknak szemetet, de ez nem jellemző. A vízben palackok, csomagoló­anyagok adják a hulladék zömét, de kanapét is találtak már. Az Élővíz-csatorna belterületi szakaszához érkező vízi hulladékot a Felső-körgáti zsilipnél, az Ilosvai utca végén „fogják meg” és emelik ki, ugyanezt az Alsó-körgáti zsilipnél is megteszik, ahol a belterületről bekerülő szemetet szedik ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában