emlékezés koszorúja

2021.03.15. 18:39

A forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek a kovácsháziak

Mezőkovácsháza önkormányzatának a nevében Csepreghy Elemér polgármester és Albertus László alpolgármester helyezte el az emlékezés koszorúját a reformátuskovácsházi temetőben, Jassik Lajos honvéd őrmester sírjánál, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.

Cs. I.

 

A világjárvány miatt a szabadtéri városi megemlékezés elmaradt. A Kalocsa Róza Művelődési Központ közösségi oldalán 18 órától megemlékező műsort láthat a lakosság.

– A koronavírus – sok más tevékenységünk mellett – háttérbe szorította nemzeti ünnepünket – nyilatkozta a polgármester.

Ám 1848–49 története tele van kiváló emberi teljesítményekkel, amelyek még ennyi idő távlatából is élővé teszik számunkra a múltat.

Csepreghy Elemér és Albertus László

A közös ünneplés nem először marad el. A történelem hozott már jó néhány csöndes ünnepet. A veszélyhelyzet miatt más prioritások kerültek a középpontba, rendezvények maradtak el. Úgy tűnhet, kevésbé fontos most a forradalom és szabadságharc eszméinek üzenete. Ennek az ellenkezője igaz: most igazán fontos, és megerősítő példa számunkra 1848-49 – emeli ki Csepreghy Elemér.

Fotók: Gigacz Balázs

- Az 1848-49-es szabadságharc megalapozta a modernizálódó világ egy új rendjét. A nemzet egységesen tette le voksát a szabadság eszméje mellett. A XXI. századi magyarnak kötelessége, hogy ezt a vérrel kivívott szabadságot megőrizze, utódainak hiánytalanul tovább is adja. Mezőkovácsházán sem mérik olcsón a szabadságot. Megküzdöttünk érte. 2021. Március 15.-i veszélyhelyzeti ünnep kapcsán több szó jut eszünkbe: szabadság, hazaszeretet. Küzdjünk összefogással, tegyünk meg mindent, együtt a covid legyőzéséért, hogy ismét elnyerjük szabadságunkat. Emlékezzünk otthonunkban, most épp szerényebb körülmények között. Kicsit több aggodalommal, mint máskor, de bizakodva. Merítsünk erőt abból, hogy ha 173 éve bízni tudtunk egymásban, ma is számíthatunk, támaszkodhatunk egymásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában