kapcsolat

2021.02.27. 17:03

Wales és Kunágota kulturális kötelékét erősítik

A walesiek minden év március 1-jén megünneplik védőszentjük Szent Dávid napját és ezzel együtt a walesi kultúrát. Nem is olyan régen hírportálunkon arról írtunk, alakulóban van egy kulturális kapcsolat Kunágota és Wales között. A Kossuth Rádió szombat reggeli műsorában is gyakran elhangzott a dél-békési község neve.

Cs. I.

Beküldött fotó

Miközben Szent Dávid napjára készülnek, Wales védőszentjének napján, a kunágotai elszármazottak közösségének az oldalán megpillantottunk olyan fotókat, amelyeken a kunágotai gyerekek, az önkormányzatnál dolgozók Wales, illetve egy konkrét település, Montgomery történelmével, kultúrájával ismerkednek. Gábor László önkormányzati képviselő, a téma kapcsolattartója, érdeklődésünkre elmondta, az évekkel ezelőtt, a komolyzenei koncertekkel – amiket Silló Erzsébet kunágotai énekművész szervezett a község templomában – útjára indított kulturális kapcsolat mára már szintet lépett.

-Felvette velünk a kapcsolatot Montgomery városa, kaptunk tőlük a település történelmét feldolgozó kötetet, amire mi hasonló gesztussal reagáltunk, hiszen Kunágota képes történetét feldolgozó könyv nem is olyan régen nálunk is elkészült. Most, Szent Dávid naphoz közeledve, újabb ismeretanyag érkezett hozzánk. Ebből felnőttek és fiatalok olyan információkhoz jutottak, ami az érdeklődésüknek megfelelő plusz ismereteket ad számukra egy távoli, wales-i közösség történelméről, kultúrájáról, mindennapjairól, hagyományairól. Ez az ismeretanyag ha felkelti a lakosság érdeklődését, akkor lehet tovább építkeznünk.

A kunágotai gyerekek játékos formában ismerkednek a távoli Wales történetével is /Fotó: BMH/

Kunágotának a falunapi hagyományai, egyházi ünnepe adják majd azt a programot, amikor mi is erről Montgomery irányába tudunk kommunikálni sok érdekességet – sorolta a helytörténettel is foglalkozó önkormányzati képviselő, aki bizakodik, hogy a mostani hétvége, ami Wales életében meghatározó nemzeti ünnep, a híradások által eljut a kunágotaiakhoz.

Ebben segít ez a bizonyos riport, ami a rádióban hangzott el szombaton reggel. Brunner Bálint, a Magyar Cymru alapítója mesélt arról, miként vált Kunágota a legvelszibb magyar faluvá, s hogy milyen zenei programoknak köszönhető, hogy egyre többször hangzik el Kunágota neve a walesi-magyar kapcsolatok jövőjének építőjeként. Elmondta, 2020-ban hozták létre azt az egyesületet, ami a két nép közötti kulturális kötelékek erősítésén dolgozik. Kreatív kezdeményezéseikben partnerek a kunágotaiak is.

A napi aktualitást pedig a Walesben ezekben a napokban a védőszentjük – Szent Dávid – napjához kötődő események adják.

Magukon viselik jelképeiket

Március 1-jén a walesi emberek szerte a világon felöltik a hagyományos walesi népviseletet és Wales nemzeti jelképeit igyekeznek magukon viselni, s ünnepekkel, felvonulásokkal, koncertekkel emlékeznek erre a napra. A fesztiválokon, parádékon és különleges koncerteken (a walesiek híresek a nótás kedvükről) négy visszatérő motívummal biztosan találkozhatunk ilyenkor.

Az egyik a vörös sárkány: az állat a Tudorok királyi címeréből került 1959-ben Wales zászlójára, de egyesek szerint már Artúr király és más ősi kelta vezetők is használták jelképként. A másik a fekete alapon arany keresztes lobogó, általában ez játssza a felvonulásokon a központi szerepet. A harmadik és negyedik pedig a nárcisz és a póréhagyma.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában