Komárné Papp Margit

2021.02.26. 13:58

Néptáncosok ruháival arat sikereket a battonyai varrónő

Battonyán él és alkot – nevezzük így a tervezéstől az anyagválasztáson át a viseletek megvarrásán keresztül a munkafolyamatot – Komárné Papp Margit. Egyedi méret alapján készít női, férfi- és gyermeknépviseleteket, néptáncosoknak ruhákat. Amikor beléptünk otthoni kis műhelyébe, mintha visszaforgatták volna velünk az évtizedeket, no meg tájegységek tekintetében is repültünk a képzelet szárnyán.

Csete Ilona

A tavalyi év a kiteljesedés esztendője volt Komárné Papp Margit számára. A battonyai varrónő márciusban az országos textiles konferenciára vitte el először a ruhákat meg- és bemutatni. Mezőségi, dél-alföldi, székely népviseletivel első díjat nyert. Októberben Békéscsabáról, az országos népművészeti kiállítás alföldi régiójának a kiállításáról négy viseletét vitték a fővárosba. Magas színvonalú és művészi kivitelezést ötvöző kézműipari munkájával, a dél-alföldi apátfalvi női viselet termékével

elnyerte tavaly a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben alapított Magyar Kézműves Remek címet.

Novemberben a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság előtt megmérettette hat viseletét. Megkapták a Hagyományos Mester Remek minősítést.

Komárné Papp Margit a megfelelő motívumvilágra is nagy hangsúlyt fektet /A szerző felvétele/

Az útja, amin 1984-ben nőiruha-készítőként Gyuláról elindult, néhol betegséggel, sok más nehézséggel volt kikövezve. Most igazán szépen halad előre, beérett az elmúlt 30 év sok fáradozása.

– Nem vagyok alkalmas szalag mellett tömegtermékek gyártására.

Mindig az egyediségre törekedtem, a saját ötleteimnek, terveimnek a megvalósítására. Foltozok, meg javítok is, de ami boldoggá tesz, az az alkotás a varrógépemmel. Legyen az bikini, síoverall, menyasszonyi ruha, viseletek készítése – mesélte felszabadultan.

A nagy fordulatot a Battonyai Szivárvány Néptánccsoport megalakulása hozta meg. Amikor varrta a fellépőruháikat, kutatni, tanulmányozni kezdte a tájegységeket, a motívumvilágot, az anyaghasználatot. Margit a viseletkészítés fortélyait önszorgalomból, szakkönyvekből, muzeológusokkal, a népművészet mestereivel, sőt, a szakirodalmat megírókkal konzultálva tanulja nap mint nap. Szakkönyveinek a sora egyre bővül.

Mindenben törekszik az eredetiségre, ám egyéniségét is belevarrja a ruhákba.

– Nem érzem a pandémiát, hiszen a műhelyemben magam vagyok, szerencsére az igények eljutnak hozzám, keresnek helyben, a megyehatáron, sőt, az országhatáron túlról is. Varrtam apátfalvi viseleteket, most a Forgatós csoportnak vajdaszentiványi ruhák készülnek. De a tótkomlósi, a kiskunlacházi, a Balaton néptáncegyüttes is felkért. Most készülnek a kapuvári férfimellények Kőröshegyre.

A visszajelzésekből merít erőt

Rokolya népviselet néven a közösségi oldalára feltölti a munkáit, megmutatja a nagyvilágnak, és erőt merít a visszajelzésekből.

– Amikor elkészültem az első székely viselettel, sok pozitív visszajelzést kaptam. Jó érzés volt viszontlátni a munkáimat a színpadon is. Ez megerősít abban, hogy hiteles és minőségi munkát kell kiadnom a kezeim közül. A minap valaki azt írta: Battonya büszkesége. De megemlíthetem azt a gesztust is, amikor a táncoslányoktól oklevelet kaptam. Ezek a figyelmességek nagyon sokat jelentenek számomra – tette hozzá a viseletkészítő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában