Zöld Csütörtök Természetvédő Kör

2021.02.27. 11:29

Megújulnak a csabai liget rovartanyái, kezdődhet a tavaszi zsongás

A Zöld Csütörtök Természetvédő Kör a napokban felújítja, felkészíti a békéscsabai ligetben található két rovarhotelt a tavaszi „zsongásra”. A szervezet szakmai vezetője, Boldog Gusztáv elmondta, a természetes anyagokból készülő „tanyák” az élőlényeknek otthont, ideiglenes szállást, szaporodási helyet, sőt, táplálékforrást is jelentenek, az embereknek pedig lehetőséget a rovarok természetes közegben történő megfigyelésére, védelmére.

Nagy Szilvia

20210224 Békéscsaba Rovar hotelt építettek, a képen Boldog Gusztáv nemzeti park területi vezető. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

– Egyre több rovartanya létesül, olyan ez, mint a madáretetés, csak épp a rovarok védelmére hívja fel a figyelmet, melyből szintén egyre kevesebb van – mondta el Boldog Gusztáv. A Zöld Csütörtök Természetvédő Kör szakmai vezetője hozzátette, szerencsére a rovarok hazánkban még megtalálják az élőhelyeiket, vannak zugok és vegyszerhasználattól mentes övezetek, de a bokros, erdős részek és ezzel életterük szűkülése komoly bajt jelez.

Boldog Gusztáv szerint bele sem gondolunk, milyen fontos szerepet töltenek be a rovarok /Fotó: Bencsik Ádám/

– A rovartanyákat azoknak az ízeltlábúaknak készítjük, amelyek magányosan élnek, a művészméhek, lopó- és szöcskeölő darazsak, faliméhek, egyes lepkefajok szívesen elfoglalják ezeket a mesterségesen kialakított, de természetes anyagokból álló szállást – árulta el Boldog Gusztáv. A szakember hangsúlyozta, ezekre a fajokra nem jellemző, hogy hevesen védekeznének, ha nem bántjuk őket, nem támadnak ránk, hiszen nem egy egész kolóniát kell megvédeniük, csak saját magukat. Életmódjukból adódóan párokba rendeződnek, és petéiket üregekbe rakják, sokszor be is falazzák, teljesen elzárva, védve a külvilágtól. Erre kifejezetten alkalmas a rovartanya, ahol a lárvák nyugalomban kifejlődhetnek. A kis élőlények a beporzással a növények fennmaradását, szaporodását biztosítják, emellett az elhalt növényi részek, a korhadó ágak, az avar lebontásában is nagy szerepük van.

A rovarok élete ott zajlik az orrunk előtt, mindössze csak észre kell venni.

– A tavasz közeledtével a természetvédő kör tagjaival felújítjuk a rovarhoteleket, feltöltjük friss anyagokkal a két kis szerkezetet, ami a város tulajdonában van, de létrehozásában és gondozásában is szerepet vállaltunk – emelte ki a szervezet szakmai vezetője. A rovartanya „bélése” a tél során összeszáradt, a szél kifújta belőle a nádat, papírt, ezért a feltöltés után drótszerkezettel meg is erősítik az építményeket. Boldog Gusztáv elmondta, nem kell feltétlen természetfilmet néznünk ahhoz, hogy lássuk a rovarok életét, mert minden ott zajlik az orrunk előtt, csak észre kell venni. Az ízeltlábúakat megfigyelhetjük a ligetekben, kiskertekben, és talán látványukkal hozzászokunk a gondolathoz, hogy nem mi vagyunk a világ urai, és talán nem követeljük majd annyira a számukra ártalmas szúnyoggyérítést sem.

A békéscsabai Kölcsey óvodában is épül bogárhotel

A gyerekek legnagyobb örömére a békéscsabai Kölcsey óvodában is hamarosan rovarhotel létesül. Az intézmény „zöld koordinátora”, Szelesné Arany Brigitta elmondta, az építmény különleges színfoltja lesz az előkertnek, ráadásul jó ügyet szolgál, szállása, fészkelőhelye lehet a kis élőlényeknek. Plusz haszna, hogy a gyerekek közelebbről megfigyelhetik a rovarokat, azok viselkedését.

– A kis építmény segíthet a „nemszeretem” állatok elfogadtatásában, emellett közelsége révén könnyen bővíthetjük a gyerekek ismereteit – sorolta Szelesné Arany Brigitta óvónő, hozzátéve, nagyító és rovarhatározó beszerzése is a terveik között szerepel.

Boldog Gusztáv kiemelte, hogy a rovartanya építése kert híján még kisebb erkélyen is egyszerűen megvalósítható. Nádfonatot hurkába tekerhetünk, fadarabokba különböző átmérőjű lyukakat fúrhatunk: ezekbe szívesen beköltöznek a rovarok. Az építéshez felhasználhatunk komposztálható papírt, illetve vályogtéglát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában