statisztika

2021.02.16. 19:59

Geszt a legfiatalabb, Hunya pedig a legidősebb település Békésben

Geszt, Zsadány és Bucsa a legfiatalabb; Hunya, Kardos és Örménykút pedig a legidősebb település Békés megyében – derült ki akkor, amikor megnéztük, hogy az egyes településeken milyen arányban vannak a 15 év alattiak, valamint a 60 esztendő felettiek.

Licska Balázs

Fotó: Shutterstock

Melyek a legfiatalabb települések Békés megyében? – erre a kérdésre kerestük a választ. A teir.hu oldalon fellelhető Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer legfrissebb adatait hívtuk segítségül, megnéztük minden Békés megyei település esetében, hogy az állandó népességen belül milyen arányban vannak a 14 évesek és az alattiak. Azaz száz helybeliből hányan nem töltötték még be a 15. életévüket.

Járásonként így festenek az adatok

A Békési járásban 14,6 százalékkal Mezőberény, a Békéscsabaiban 15 százalékkal Kétsoprony – Békéscsaba 12,2 százalékot tud felmutatni –, a gyomaendrődiben 13,7 százalékkal Csárdaszállás a legfiatalabb. A gyulaiban Lőkösháza és Kétegyháza egyaránt 14,1 százalékon áll, a mezőkovácsházai járásban Medgyesbodzás és Magyardombegyház szintén 15,4 százalékot, Kunágota 15,2 százalékot tud felmutatni. Az Orosháziban Békéssámson 15,7 százalékkal, a Sarkadiban Geszt 18,9 százalékkal, Zsadány 17,7 százalékkal, Sarkad 15,8 százalékkal, a Szarvasiban Szarvas 12,7 százalékkal, a Szeghalmiban Bucsa 16,2 százalékkal tartozik a legifjabbak közé.

Pontos statisztikát vezetnek a Békés megyei korfáról /Illusztráció: Shutterstock/

Vizsgáltuk azt is, hogy mely településeken a legalacsonyabb a 0 és 14 év közöttiek aránya. Csabaszabadiban, Hunyán, Dombiratoson, Örménykúton, Sarkadkeresztúron és Újszalontán nem érte el ez a kilenc százalékot sem.

Hányan töltötték be a hatvanadik életévüket?

Bár ezek alapján is lehetne arra következtetni, hogy melyek a legkorosabb települések, azt néztük meg, hogy az állandó népességen belül milyen arányban vannak a 60 év felettiek. Tehát 100 helybeliből hányan töltötték be a 60. életévüket.

A békési járásban a legidősebb Kamut 32,5 százalékkal, a békéscsabaiban Gerendás 33 százalékkal – Békéscsaba 28,8 százalékon áll –, a gyulaiban Gyula 30 százalékkal. A gyomaendrődiben Hunya 37,8 százalékkal, a mezőkovácsházaiban Nagybánhegyes 33,4 százalékkal és Pusztaottlaka 33,2 százalékkal, az orosháziban Nagyszénás 32,4 százalékkal. A sarkadi járásban a legkorosabb Biharugra 33,9 százalékkal és Sarkadkeresztúr 32,8 százalékkal, a szarvasiban Kardos 35,8 százalékkal és Örménykút 35,7 százalékkal, a szeghalmiban Körösújfalu 27 százalékkal.

Vizsgáltuk itt is, hogy mely településeken a legalacsonyabb a 60 esztendő felettiek aránya. Nem érte el a 24 százalékot Magyardombegyházon, Békéssámsonban, Geszten és Zsadányban, Bucsán és Vésztőn – ezen települések egy része a legfiatalabbak között is ott volt.

Helyben képzelik el a jövőt a fiatalok

– Új az általános iskola és az óvoda is, most pedig tornaszobával bővítik az óvodát, valamint minibölcsődét építenek – mondta Brandt Krisztián, Geszt polgármestere, kiemelve, a szükséges szolgáltatások rendelkezésre állnak a faluban. Pár éve megújult Nagygyantén át Sarkadkeresztúrig az út, tehát a munkába járás, ingázás feltételei szintén adottak. Sok fiatal család él az otthonteremtési lehetőségekkel, gyermekeket vállalnak, az ifjak pedig el sem költöznek, helyben képzelik el a jövőt. Szerinte ennek köszönhető a kicsik kiemelkedően magas aránya Geszten.

Figyelnek a féltett kincseikre

Sarkad polgármestere, dr. Mokán István elmondta, javaslatára gyermekszületési támogatást vezettek be három éve. Kiemelte, komoly intézményfejlesztési programot indítottak el a fiatalok, a legféltettebb kincseik érdekében.

Új bölcsőde épült, amit bővítenének. Megújult az Epreskert, a Vasút és a Kossuth utcai óvoda, most terveznek egy 300 millió forintos pályázatot, hogy tornaszobákat is építsenek.

A Kossuth utcai általános iskolánál egy 1,4 milliárd forintos beruházás zajlik, városi célokat is szolgáló tornacsarnok épül. A Gyulai úti általános iskolánál fejlesztették a tálalókonyhát, a jövőben egy 500 millió forintos energetikai korszerűsítést valósítanának meg. A középiskolánál a főépületet és a tornatermet újították fel. Az Anti úton tanuszoda épül, és játszótereket, sportparkokat is kialakítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában