vízügyi helyzet

2021.02.13. 12:11

Folytatódik az árhullámok levonulása a Körösökön

Az elmúlt huszonnégy órában a romániai vízgyűjtőn még előfordult kisebb havazás, így másodfokú készültség van a Fekete-Körösön, valamint első fokú készültség a Fehér-, Kettős-, Hármas-Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Berettyón.

beol.hu

A Körös-Vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén az elmúlt 24 órában kétszázhúsz szakember vett részt az árvízvédekezésben, míg a belvíz elleni küzdelemben száznegyvenen vettek részt – derül ki a KÖVIZIG tájékoztatójából.

Folyóinkon árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, az érkező vizeket a szivattyútelepek emelik a folyókba.

Belvízátemelés a Kettős-Körösbe /Fotók: Kövizig/

Magyar területen jellemzően 1 mm alatti csapadék hullott hó formájában, a legtöbb Gyomaendrődön (1,5 mm). A hóvastagság 1-4 cm közötti, éjszaka több állomáson is -12 Celsius fokot mértek.

A KÖVIZIG működési területén lévő, 341 km hosszú I. rendű árvízvédelmi töltésből 36 km hosszon tartanak másodfokú-, illetve 236 km hosszon első fokú készültséget, ezen védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a vízmércék olvasása és a segédőri figyelőszolgálat ellátása.

Segédőri figyelőszolgálat a Fekete-Körös árvízvédelmi töltésén

Mint az a tájékoztatóból kiderül, az őrjárások területén az őrszolgálat kezeli a vízkormányzó műtárgyakat, olvassa a vízmércéket, gondoskodik a vízfolyásgátló akadályok eltávolításáról. A szivattyútelepi gépészek végzik a szivattyútelepek igény szerinti üzemeltetését, a meghibásodások javítását.

A vízhozamot mérik a szakemberek a Kettős-Körösön

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban csapadék nem várható, folytatódik a hideg időjárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában