megfelelő fejlődés

2021.02.06. 15:27

A szoptatás védelmet nyújt a gyermekeknek

A szoptatás az egyik leghatékonyabb módszer a gyermek egészségének és megfelelő fejlődésének biztosítására. Az anyatej biztonságos, tiszta, és olyan antitesteket tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a babát számos gyakori gyermekkori betegséggel szemben – hívta fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. De meddig érdemes kizárólag anyatejjel táplálni a gyermeket, mikor kell elkezdeni a hozzátáplálást?

Vágvölgyi Nóra

A hús, a hal bevezetése az étrendbe jobb kognitív képességekhez vezethet /Illusztráció: Shutterstock/

Fotó: Shutterstock

A Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) tanulmánya szerint, az anyatej ideális táplálék a csecsemők számára, és az élet első hónapjaiban teljes mértékben fedezi az apróságok energia-, valamint tápanyagszükségletét. Míg az első év második felében a gyermek tápanyagigényének legalább felét, a második életévig pedig a szükséglet legfeljebb egyharmadát biztosítja.

Mint írják, az anyatejjel táplált gyermekek jobban teljesítenek az intelligenciateszteken, a későbbiekben kevésbé lesznek túlsúlyosak vagy elhízottak, továbbá körükben alacsonyabb a cukorbetegség, míg a szoptató nőknél kisebb a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázata. Az utóbbiakat figyelembe véve, a csecsemőket öt-hat hónapos korig kizárólag és igény szerint anyatejjel kell táplálni. Ez alól kivételt képez az aluszékony, nem megfelelő testtömeg-fejlődésű, bizonyos betegségben szenvedő csecsemők táplálása.

A hús, a hal bevezetése az étrendbe jobb kognitív képességekhez vezethet /Illusztráció: Shutterstock/

Az egészséges baba születését követően a harmadik naptól napi 8-12-szer szopik, az első héten átlagosan nyolcszor. Kezdetben 30-40 percig is eltarthat egy-egy szoptatás, azonban a kor előrehaladtával az időtartam a felére csökkenhet, négy-hat hónapos korban öt perc is elég lehet a baba számára.

A hozzátáplálást a magyar szakmai irányelv szerint legkorábban az 5. hónap elejétől, legkésőbb a 6. hónap végéig kell elkezdeni, ami nem zárja ki a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást. Ugyanakkor a hozzátáplálás bevezetését, az előrehaladást az ételek változatosságában, állagában, ízében és mennyiségében mindig a baba fejlettségéhez, készségeihez és szükségleteihez kell igazítani.

A gyulai Kraszkó Judit nyolc hónapos kisfia, Zalán nagyon jó evő, a szoptatással és a hozzátáplálással sem volt különösebb probléma náluk.

– Öt és fél hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott, majd a súlyfejlődése kissé megtorpant, ezért – gasztroenterológus tanácsára – elkezdtük a hozzátáplálást egy rizspehelyalapú péppel. Sajnos attól ekcémás tünetek jelentkeztek a bőrén, ezért elhagytuk. Hat hónapos volt, amikor először gyümölcsöt evett, de mivel refluxos, így nem a szokásos alma volt az első íz, amivel megismerkedett, hanem a körte. Szerencsére eddig szinte minden zöldség, gyümölcs ízlett neki. A kedvencei közé tartozik az édesburgonya, a sült tök és a szilva.

Nemrég próbálkoztunk a csirkemellel is, ami nem aratott akkora sikert, mint az eddigiek, úgyhogy azt kicsit félretettük. Semmit nem erőltetek vagy siettetek, van elég időnk megismerkedni az ételekkel ­– részletezte az édesanya.

Nagyon fontos a tápanyagok optimális aránya

A dietetikusok javaslata alapján a bevezetésre szánt ételek szoptatás előtt vagy után is adhatók, az anya és a baba kívánsága szerint. Kezdetben naponta kétszer 1-2 kávéskanálnyi táplálékkal kínáljuk a gyermeket, majd fokozatosan emeljük a mennyiséget és bővítsük az ételek változatosságát. Az új ételeket akár 8-15 alkalommal is kínálni kell, mire a csecsemő elfogadja. Illetve már a kezdettől fogva fontos a makro- és mikrotápanyagok bevitelének megfelelő aránya.

Ahogyan 6-17 éves gyermekeknél az OKOSTÁNYÉR® hazai táplálkozás ajánlás iránymutatásai szerint is fontos a különböző élelmiszercsoportok optimális aránya, úgy csecsemőknél az anyatej, zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, húsok, tojás, tej és tejtermékek, valamint a növényi olajok életkornak megfelelő mennyiségű bevitele javasolt – olvasható a MDOSZ tájékoztatójában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában