Gyula

2021.02.26. 06:55

A kolbász mellett kötött ki Zsiga Gyula

Nincs két hónapja, hogy Zsiga Gyula és felesége, Margit 60. házassági év­fordulójukat ünnepelte. A Gyulai Húsipari Vállalatnál 14–15 évesen, tanulóként ismerkedtek meg az 50-es években. Életüket Györgyi lányuk és Bence unokájuk is bearanyozza. A férj még egy jubileumot ült valamivel korábban, ugyanis 65 esztendeje jegyezte el magát a húsiparral, a kolbászkészítéssel. Jelenleg, 80 éves korán egy kicsit túl is előállítja és a gyulai piacon árusítja vékony- és vastagkolbászait, vezeti a vállalkozást.

Nyemcsok László

20210220 Gyula Zsiga Gyula 80 éves hentes Fotó: Kiss Zoltán KZ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Kiss Zoltán

Egy jó szomszéd aranyat ér. Igaz ez Zsiga Gyulára is, hiszen az akkor mellettük lakó férfi patronálta be hentestanulónak a Gyulai Húsipari Vállalathoz. A fiú­nak nem dolgoztak ebben a szakmában felmenői, és azt sem mondhatni, hogy kicsi korától az volt a vágya, hogy hentes legyen.

– Tősgyökeres gyulai vagyok, 1940-ben, a bébibumm évében születtem, mint sokan mások.

Így kiugró létszám végzett nyolcadikban, és hiába jelentkeztem először fényképésznek, aztán esztergályosnak, nem vettek fel. Jött azonban egy húsipari lehetőség.

Zsiga Gyula nyolcvanon túl is, már csaknem 30 éve működteti a gyulai piacon húsboltját /Fotók: Kiss Zoltán/

A fiatalember élt is vele, elsőként ők végeztek három, és nem két év alatt. Két esztendőn át gyakorlat során tanulták a mesterséget a Gyulai Húsipari Vállalatnál, aztán egy évig heti két napot töltöttek gyakorlaton a szegedi vágóhídon és a Pick Szalámigyárban, a többi napon iskolába jártak.

Nem sokon, jobban mondva lényegében csak a budapesti Csiki Józsefen múlt, hogy ne szűnjön meg a Gyulai Húsipari Vállalat.

Csiki József 1953-ban a Húsipari Igazgatóság megbízásából azzal az utasítással érkezett a fővárosból, hogy tegyen rendet, három hónap alatt adja el az árukészletet, és csukjon be. Úgy voltak vele, jó lesz az épület lekvárgyárnak.

– Nem így történt, Csiki József nem elsorvasztotta, hanem felvirágoztatta az üzemet, és az én szomszédom vele jött minőségellenőrnek – ecsetelte Zsiga Gyula. – Kiderült, a nagy veszteség oka a trehányság, oda nem figyelés volt. Tönkrement a kolbász – előfordult, hogy emiatt ezzel fűtöttek –, megromlott az alapanyag. Nem csoda, hogy megcsappant a kereslet is.

Csiki József taktikusan szembe ment a pesti akarattal, majd eredményekkel bizonyított.

Zsiga Gyula olyan hentesektől tanulhatott, akik még Stéberl Andrásnál – aki iparosította a gyulai kolbász gyártását – dolgoztak. A fiatalember 1964-ben az élelmiszer-kiskereskedelemben folytatta pályafutását, Stéberl-boltban hentesként és eladóként ténykedett. Aztán jött a megkeresés a gyulai Köröstáj téesztől. Egy kis húsfeldolgozót nyitottak, ennek az élére őt szemelték ki. Maga mellé vett régi kollégákat, és itt dolgozott 1978-ig.

Amikor turistákkal telik meg a város, akkor jobban megy a kolbász is.

– Akkor nyitott a húskombinát, és a főbejáratnál volt egy kisbolt, amit az ÁFÉSZ-szal együtt működtettek, itt dolgoztam – emlékezett. – Aztán sertésről csirkére váltottam, akkoriban ez jövedelmező tevékenységnek ígérkezett. Később, 1992-ben lehetőség nyílt, hogy az önkormányzattól béreljünk a piacon húsboltot, üzemeltessük a hatósági vágóhidat és hentesüzletet is. Mára ezekből a piaci üzlet maradt meg, ahol a gyulai ízesítésű, füstölt vékony és vastagkolbász mellett tőkehúst is árusítunk, és kolbászt, valamint, ha igény van rá, hurkát sütünk.

Zsiga Gyula elmondta,

amikor turistákkal telik meg a város, akkor jobban megy a kolbász is, és négyen-öten dolgoznak.

Most nem ezeket az időket élik a koronavírus-járvány miatt. A szakember tagja a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének, és az egyesület a rendezvényekre tőlük rendeli a kolbászt. Ha váratlanul vendég toppan be hozzájuk, a kolbász mellett pálinkával is kínálhatják. A házigazda maga szedi a kertben a cefrébe a szőlőt, a kajszibarackot, és főzi a családnak a Zsiga-féle nedűt.

A múltra még visszatérve, a hentes hangsúlyozta, derekasan kivették részüket hajdanán többek között a Gyulai Várfürdő, a bíróság, a művelődési ház építéséből is. Miután végeztek a cégnél, valamint hétvégén társadalmi munkában dolgoztak, zokszó nélkül. Ahogy mondta, ha sétál a városban, látja, hogy mennyi épülethez van köze a két keze munkája által.

A jó kolbászhoz a recept nem elég, figyelmet igényel

Zsiga Gyula kiemelte, a gyulai ízesítésű kolbász annyiban tér el a csabaitól, hogy kevesebb benne a pirospaprika és borsot is raknak bele. A recept egy dolog, minőségi alapanyagra és jó házi paprikára van szükség, nem szabad kispórolni semmit belőle. Mindenféle adalékanyag nélkül készítik a portékát, oda­figyelve a füstölésre, érlelésre, tárolásra. Naponta rá kell nézni a portékára, mire van szüksége, hogy optimálisan száradjon, ne „izzadjon”, ne penészedjen.

A hentes elmesélte, amíg a húsiparnál nem készült el az új raktár, a padláson tárolták a kolbászt. Mind a két oldalon zsalus ablakok voltak, amiket éjszaka egy embernek nyitogatni, csukogatni kellett, hogy mindig ideális legyen a mikroklíma. A kamrák tájolásánál még arra is figyeltek az emberek, hogy mikor milyen az uralkodó széljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában