dévaványa

2021.01.07. 17:29

Pályázaton nyert eszközökkel indulnak bevetésre a Vidrák

Tavaly is sikeresen nevezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatára a dévaványai Vidra Önkéntes Járási Mentőcsoport, melynek eredményeképp egy quaddal és egy öltözet vágásbiztos ruházattal bővült eszköztáruk. Az év végén továbbá egy egészségügyi adomány is érkezett hozzájuk.

Vásári Erzsébet

Az új quadot Szabó Tamás, a műszaki mentőegység tagja mutatta be /Fotó: Ambruzs-Szabó József/

Dr. Smiri Sándor, az önkéntes mentőcsoport titkára hírportálunknak elmondta, a katasztrófavédelem KEHOP-os Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése című projektjének keretében 2020 végén egy quadot és egy hozzá tartozó utánfutót is nyertek. A kiírt pályázaton azonban nem csupán ők voltak sikeresek, összesen 45 quadot és ugyanennyi utánfutót szerzett be a főigazgatóság, melyeket 42 önkéntes mentőszervezethez – köztük a békési járási Titán Mentőcsoporthoz és hozzájuk – juttattak el országszerte.

Beszámolójából kiderült, önkéntes mentőcsoportként hosszú ideje jó kapcsolatot ápolnak az országos katasztrófavédelemmel, amely irányítása alapján dolgoznak, illetve nekik nyújtanak segítséget az egyes bevetések során. Így a főigazgatóság által évente kiírt pályázatokon is mindig részt vesznek, melyeken nyertek már drónt, láncfűrészt, áramfejlesztőt és szivattyút, legutóbb pedig egy vágásbiztos ruhát, a fent említett quadot és utánfutót.

Az új quadot Szabó Tamás, a műszaki mentőegység tagja mutatta be /Fotó: Ambruzs-Szabó József/

Dr. Smiri Sándortól megtudtuk, a négykerekű december 17-én érkezett meg hozzájuk, ezért gyakorlatban még nem használták. A későbbi bevetések alatt viszont jó szolgálatot tesz majd, hiszen olyan – például sáros, havas – helyekre vagy a nádasba is be tudnak menni vele, ami személyautóval nem megközelíthető. Az eddigi években elnyert eszközöket már többször is sikerrel alkalmazták, mind a gyakorlatok, mind az éles bevetések, többek közt személykeresés, illetve a tavalyi nagy dévaványai belvíz idején.

A Vidra mentőcsoport titkára 2020-as évükről elmondta, az főként a készenlétről szólt, hiszen a pandémia miatt a megszokottnál eseménytelenebbül zajlott. Az összesen 43 tagból és néhány külsős segítőből álló csoportjuknak legnagyobb bevetése a júliusi belvíz elhárításakor volt. A településen akkor 85 milliméter eső esett egy nap alatt, melynek következtében belvíz alakult ki. Sokan homokzsákokkal próbálták megvédeni otthonukat, a mentőcsoport pedig két eszközzel és hat önkéntessel éjjel-nappal szivattyúzta a vizet. Ezen kívül részt vettek tavaly két eltűnt személy keresésében, az egyik júliusban volt, a másik pedig szeptemberben.

Megszervezték továbbá szintén júliusban a harmadik Antal Gyula-emlékhorgászversenyt is. Történt náluk még tisztújítás, hiszen egyesületük vezetésének lejárt ötéves megbízatási ideje. Ekkor elnökük maradt Ambruzs-Szabó József, elnökhelyettesük lett Rácz Henriett, illetve ő maga maradt az egyesület titkára.

Dr. Smiri Sándor végül elárulta, kutyás egységüknek sem telt eseménytelenül az óév, ők új szállítóboxokat kaptak keresőkutyáiknak a dévaványai önkormányzat támogatásából. Hozzátette, bár a térségükben lévő önkormányzatokhoz minden évben benyújthatják igényeiket a mentések során használt eszközök megvásárlására, vagy szükség esetén cseréjére, a koronavírus miatt tavaly úgy döntöttek, ezeket a segítségeket nem veszik igénybe.

Nagyobb egészségügyi adomány is érkezett a mentőcsoporthoz

Dr. Smiri Sándor elárulta, a pályázaton elnyert eszközökön kívül egy nagyobb egészségügyi adománynak is örülhettek év végén a Vidra mentőcsoport tagjai. Dr. Erdélyi Ferenc, a Déva Patika gyógyszertárvezetője ugyanis száz- ezer forint értékű egészségügyi adományt adott át nekik. Ez főként olyan kötszerekből, sebfertőtlenítőkből, illetve egyéb, az egészségügyi ládájukban található kellékekből áll, amiket a bevetéseik során alkalmaznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában