tűzeset

2021.01.07. 11:14

Otthonuk újjáépítéséért küzd a négygyermekes Szászi család

Mindene odalett a békéscsabai kötődésű, négygyermekes Szászi családnak, amikor december 30-án leégett szegedi otthonuk. A tűz a ház egészét érintette, sőt, még az előtte álló autójuk is kiégett. Megpróbáltatásukról az édesanya, Szásziné Tárnok Mónika számolt be hírportálunknak.

Vásári Erzsébet

20210105 Békéscsaba Szászi Péter és felesége Szásziné Tárnok Mónika háza 2020. December 30-án teljesen leégett. A tűz hatalmas pusztítást végzett. Négy gyermekük van, akikről gondoskodniuk kell. Képen: Szásziné Tárnok Mónika és gyermekei Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

A férjem, Szászi Péter még munkában volt december 30-án 22 óra előtt néhány perccel, amikor telefonon kereste a rendőrség a szörnyű hírrel, miszerint leégett az otthonunk – nyilatkozta hírportálunknak Szásziné Tárnok Mónika.

Elmondta, ő éppen édesanyjánál volt négy gyermekükkel Békéscsabán, aki máig nagy segítségükre van. Nála tartózkodnak ugyanis addig, amíg nem találnak szegedi tanyájukhoz közelebbi átmeneti lakóhelyet. Emellett a nagymama segít a két óvodás- és két bölcsődéskorú – öt-, három- és kétéves, valamint hét hónapos – gyerek ellátásában is, amíg Szeged és Békéscsaba között ingáznak az ügyintézés miatt. Hozzátette, anyukája mindezt munkája mellett teszi, és erején felül teljesít értük a nap 24 órájában, ezért arra kéri a segíteni akarókat, hogy ne keressék őt miattuk az otthonában.

A tragédia után is igyekszik harmóniát közvetíteni gyermekei felé Szásziné Tárnok Mónika /Fotó: Bencsik Ádám/

Kiemelte,

rendkívül hálás a békéscsabai és Békés megyei embereknek, akiktől hihetetlen összefogást és megmozdulást tapasztalt tűzesetük kapcsán.

A négygyermekes édesanya a hozzájuk érkező támogatásokról továbbá elmondta, rengeteg ruhát, játékot és élelmiszert kaptak már, így továbbiakra most egyelőre nincs szükségük.

Szásziné Tárnok Mónika beszámolójából kiderült, családi házuk a tűzben jóformán megsemmisült értékeikkel együtt.

Egyelőre a tűz okát sem tudták megállapítani a szakemberek.

Jelenleg a szakértői véleményekre várnak, amelyekből reményeik szerint mihamarabb kiderül, hogy meg lehet-e menteni legalább egy részét az épületnek, vagy teljesen újat kell építeniük. Továbbá milyen engedélyek kellenek az építkezéshez és mennyibe kerülne az megközelítőleg. Mindeközben hivatalról hivatalra járnak odaveszett papírjaik pótlása miatt, mert azok nélkül nem tudnak átmeneti lakást igényelni az önkormányzattól. Az idő pedig sürgeti őket, hiszen gyermekeiket csak akkor tudják újra óvodájukba járatni, ha az intézményhez elérhető közelségbe költöznek.

Elmondta, számára most a legnehezebb az édesanyaszerepből újra és újra kilépni az ügyintézés miatt. Utóbbira azonban szükség van, hogy mihamarabb saját otthonukban élhessenek. Persze a folyamatos ingázás, intézkedés és kialvatlanság mellett nem hagyhatják el magukat férjével, Péterrel. Fizikailag és lelkileg is erősnek kell lenniük, és amikor csak lehet, mosolyogni azért, hogy gyermekeik a lehető legkevesebbet érzékeljenek a történtekből. Nekik egyébként elmondták már, hogy nem élhetnek többé ugyanabban a házban, ahol eddig, most pedig azzal a mondattal biztatják őket, hogy anyukájuk és apukájuk mindennap új otthonukért küzd. Mindeközben egyfajta gyászt élnek meg a házuk és értékeik elvesztése miatt.

A bánatban viszont akad minek örülni is, hiszen a tűzesetkor nem voltak otthon, így nem sérült meg senki, nem volt veszélyben egyikük élete sem, aminek elvesztése, a tárgyakkal ellentétben, pótolhatatlan. Ez hajtja őket a mindennapokban.

Szásziné Tárnok Mónika hozzátette, a várakozás mellett további nehézség számukra, hogy vállalkozó, betoncsiszolással foglalkozó férje nem tud dolgozni most az ingázás és ügyintézés miatt, hiszen neki is mindenhol ott kell lennie.

Házuk romjainak eltakarítását intézik

Szásziné Tárnok Mónika a részletekről szólva elmondta, rengeteg munka áll még előttük, amíg újra saját otthonukban élhetnek. Most a gyerekek nevelése és az ügyintézés mellett az első dolguk, hogy a romokat eltakarítsák, amihez konténereket rendeltek.

Hozzátette, folyamatban van továbbá a kárszakértés, amely nem csak kizárólag az épületre vonatkozik, ugyanis a mellette álló hatalmas nyár- és platánfákat is be kell vizsgáltatniuk, hogy mennyire sérültek­, ki kell-e vágatniuk azokat.

Előzmény:

https://www.delmagyar.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/csaladi-haz-egett-szegeden-7101208/?fbclid=IwAR3_MoAw-9scbjHjrjh54EG0Ha6vjCCNrXAwU9kcwsInFDTtkieWgjTg-0k

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában