Békés megye

2021.01.11. 13:57

Nem kímélték a vonatokat a graffitisek

Tavaly sem kímélték a graf­fitisek a vonatokat. A MÁV-START a járművek összesen tízezer négyzetméternél is nagyobb, külső és belső felületéről távolított el firkákat, sok millió forintnyi költséggel. Egy motorvonatot a megyében is újra kellett festeni a graffiti miatt, kisebb firkálások is előfordultak.

Papp Gábor

Békésben tavaly egy alkalommal kellett újrafesteni egy motorvonatot 23 négyzetméteren, aminek költsége 699 ezer 934 forint volt

– tájékoztatta hírportálunkat megkeresésünkre a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Mint kiemelték, ezenfelül csak kis felületű firkálások történtek a megyében. Kérdésünkre kifejtették, körülbelül négy éve fordult elő három-négy alkalommal festés az orosházi állomáson, és egy-egy alkalommal a vésztőin és a békéscsabain. A megyeszékhelyen 2016 óta 33 alkalommal történt, összesen 379 négyzetméteren vasúti kocsik külső, illetve tíz alkalommal, összesen 13 négyzetméteren belső tisztása. Megerősítették, az nem megállapítható, hol a legjellemzőbb a graffitizés az országban, hiszen a jellegükből adódóan a szerelvények mozognak, így a firkák felfedezési helye eltérhet attól, ahol készültek.

Idehaza kevésbé jellemzőek a főként Kelet-Európában (képünkön) előforduló durvább festékes akciók /Illusztráció: Shutterstock/

Mint kiemelték, az előző évekhez képest javuló tendencia volt tapasztalható, mert egyre kevesebbszer firkálják össze a vonatokat, kevesebbet kell lemosni, de még így is jócskán akad munkája a takarítóknak. November végéig országszerte összesen 1385 jármű belső felületeiről közel 7000 négyzetméternyi firkálást kellett letisztítani, melynek összköltsége 15 millió ­forintnál is több volt. Jó hír, hogy ez a 2019-es adatokhoz képest mintegy ötödével ­kevesebb.

A vonatok külseje is áldozatul esett az effajta rongálásoknak: a tavalyi év érintett részében 262 vasúti járművön majd 3500 négyzetméternyi külső felületet kellett megtisztítani miattuk, ennek költsége 5,6 millió forint volt. Ez a tíz évvel korábbinak csak egy kicsit több, mint az ötöde, de 2019-hez képest nem csökkent olyan számottevően, mint a belső felületek esetében.

A vasúttársaság a rongálásokat megelőzendő, a vasútőri jelenléten túl, egyre több járművön alkalmaz kamerákat, már a járműpark 12 százalékán van beépített kamerarendszer. Speciális antigraffiti-réteg is védi a járművek több mint ötödének külső felületeit, hogy az ilyen jellegű rongálásokat egy mosással, könnyedén meg lehessen szüntetni. A MÁV kér mindenkit, hogy ha graffitizőket, rongálókat lát, haladéktalanul jelezze azt a vasút vagy a rendőrség munkatársainak, hogy a lehető leghamarabb tudjanak intézkedni.

A megyére nem igazán jellemző

Hazánkban a hasonló rongálások a kár értékétől függően szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősülnek. A vasúttársaság mindig megteszi a szükséges intézkedést, tavaly év végéig 189 feljelentést tett.

Graffitizések a közterületeken is előfordulnak. A rendőrség megkeresésünkre megerősítette, hasonló bűncselekmények elkövetése az elmúlt időszakban, az elmúlt években nem volt jellemző a megyében. Hírportálunk archívumában kutatva 2016-ben találtunk egy esetet, amikor a gyulai rendőrök azonosítottak egy fiatal férfit, aki Gyulán és Békéscsabán saját bevallása szerint több mint 40 helyen festett falakra, kerítésekre. Akkoriban vita is fellángolt, hogy miért nincsenek felületek biztosítva graffitisek számára.

Korábbi cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában