Január 22.

2021.01.22. 19:59

Megyeszerte megünnepelték a magyar kultúra napját

Online műsorfolyammal, kiállításokkal és a virtuális térben látható előadásokkal emlékeztek meg a megye kulturális intézményei a magyar kultúra napjáról.

Hírlap összeállítás

20210122 Békéscsaba Mokos József állandó kiállítás nyílt a városháza Mokos termében kiállítást megnyitotta Szarvas Péter Polgármester és Gyarmati Gabriella művészettörténész Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Rendhagyó módon ugyan, de idén is számos program várta a Békés megyeieket pénteken, a magyar kultúra napján.

A közel egy éve tartó járványügyi helyzet idén Békéscsabán nem tette lehetővé a közös ünneplést, nagyszabású gálaműsor szervezését, ezért a városvezetés a Munkácsy Mihály Múzeum közreműködésével

egy rendkívüli kiállítás-megnyitóval „tisztelgett” az ünnepen.

A Mokos-teremben létrejött tárlat Mokos József és 21 növendék alkotásait öleli fel. Az eseményt Szarvas Péter nyitotta meg.

– Mokos József rengeteg csabai művészt indított el a képzőművészeti pályáján, tanított meg rajzolni, amiért köszönettel tartozunk neki. A Mokos terem is éppen ezért lett 1994-ben róla elnevezve, hogy megörökítsük a hozzá kapcsolódó, máig ható művészeti teljesítményt – fogalmazott.

Szarvas Péter polgármester és Gyarmati Gabriella művészettörténész (a kép jobb oldalán) a kiállítás megnyitóján /Fotó: Imre György/

Gyarmati Gabriella művészettörténész Mokos József rendkívüli életútjáról mesélt. Mint mondta, a tehetséges művész bármihez fogott, mindent kiválóan csinált. – Kiemelkedő festő, remek tanár volt, de köztudott, hogy ragyogó gyorsíróként és tehetséges zongoristaként is számon tartották – hangzott el az eseményen.

A békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központ a járványügyi helyzet miatt egy online ünnepi műsor-összeállítással tisztelgett a magyar kultúra napja előtt. A több fórumon is közvetített program elején Deákné Domonkos Julianna kulturális tanácsnok mondott beszédet, aki kiemelte: a kultúra összeköt a múlttal, a jelennel és a jövővel. – Megkülönböztet, és hasonlóvá is tesz bennünket, s nemcsak itt hazánkban, hanem az egész nagyvilágon.

A magyar kultúra ezredéves koszorúja átöleli e világ valamennyi táján élő magyart – hangsúlyozta.

Gyula kulturális terei különleges „műsorfolyammal” jelentkeztek pénteken. A város gazdag kulturális életéről posztolt folyamatosan saját Facebook-felületein a Gyulai Várszínház, a János Mogyoróssy Városi Könyvtár, az Erkel Ferenc Művelődési Központ, a Gyulai Vár, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont és az Erkel Ferenc Emlékház.

Eleken sem maradt el a több mint húsz éves hagyománnyal rendelkező Kistérségi vers, ének és prózamondó verseny. Az eleki, a kétegyházi és a lőkösházi általános iskolák tanulói ezúttal is próza, vers és ének kategóriákban küldették be a pedagógusaik által készített felvételeket. Közülük Kiss Ottó költő; Kiss László író, tanár; János Hajnalka népi énekes, énektanár és Vid Katalin, az erdei iskola vezetője, magyar-könyvtár szakos tanár választotta ki a legtehetségesebbeket.

– Idén 72 diák jelentkezett a versenyre. A zsűritagok a felvételeket otthonaikból nézték meg, és az általuk felállított sorrendet a közösségi oldalunkon tettük közzé. A díjakat hétfőn fogjuk kivinni az iskolákba – osztotta meg velünk Haász Tünde, a Reibel Mihály Városi Művelődési Központ igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában