vadász

2021.01.30. 13:38

Díjjal koronázták meg a szénási Hidvégi Béla pályafutását

A nagyszénási születésű vadász, Hidvégi Béla kapta a 2021-es Conklin-díjat. Az elismerést James E. Conklin, MD, kiváló vadász és természetvédő emlékének tiszteletére hozták létre. Évente a világon mindössze egy személy veheti át, aki a díj névadójához hűen, a legmagasabb fokú etika mellett vadászik és elkötelezetten támogatja a vadvédelmet.

Csete Ilona

Trófeáiból olyan kollekció állt össze, amely egyedülálló Európában

Egy gazdag és eredményes pályafutás újabb állomása ez. A 84 esztendős Hidvégi Béla alapította a keszthelyi vadászati múzeumot. A település díszpolgári címet adományozott híres szülöttének. 2018 óta saját gyűjteményéből állandó tárlat látható Nagyszénáson, a kulturális központban.

Tom Hamond, a Conklin Alapítvány elnöke egy videóban jelentette be, kinek ítélték nemzetközi díjukat. Úgy fogalmazott, nem könnyű méltó jelöltet állítani. Eddigi díjazottak (2002 óta) Mexikó, USA, Spanyolország, Kanada, Oroszország vadászai közül kerültek ki. 2021-ben egy európai érdemelte ki az elismerést: a magyar Hidvégi Béla, a kemény ember, aki egyben a legidősebb is a sorban.

Nyakas és koponyatrófeái is láthatóak egy-egy kiállításán

Az elismerést kemény fiúk díjának is nevezik, komoly feltételeknek kell megfelelni. A vadásznak a legszélsőségesebb körülmények között kell megszereznie az áhított trófeát: veszélyes vadfajok, a sarkköri jég, az esőerdő és a sivatagi perzselő forróság is nehezíti dolgát. A nehezen megközelíthető terepeken úgy kell eljárnia, hogy közben betartja a vadászat elemi szabályait és elkötelezettje a vadvédelemnek.

Amikor bejelentették a díjazott idei személyét, Hidvégi Béláról egy kisfilmet is bemutattak. Abban a vadász visszaemlékezett a hegyi vadak birodalmában – Irán, Pakisztán, Mongólia, Kanada – tett látogatásaira, ahol az elhatározás után a kitartás és alázat jellemezte hozzáállását.

Trófeáiból olyan kollekció állt össze, amely egyedülálló Európában

A méltatásban elhangzott, Hidvégi Béla meghazudtolja korát, 2020-ban három afrikai szafarin is részt vett.

Az én utam című filmben a díjazott elmondta, édesapjától örökölte a vadászat iránti szenvedélyét, aki sokat mesélt fiának a dzsungel titokzatos lakóiról. Ám álmaikat szétzúzta a világháború. Hidvégi Béla 1956-ban elhagyta az országot. Angliában élelmiszer-mérnöki diplomát szerzett, megnősült, két lánya és öt unokája született.

A nyolcvanas években tért vissza. Közben Európában kezdett vadászni apróvadra, vaddisznóra. Soha nem felejtette el édesapjával közös álmaikat, amiket egyedül váltott valóra. 56 évesen lépett először Afrika földjére. Akkoriban fogalmazódott meg benne egy vadászati múzeum elképzelése. Keszthelyen ma már jól ismert a kiállítási anyag, a múzeumban több mint 180 teljes alakú preparátumot mutatnak be. Saját költségén hozta létre Sopronban azt a kiállítást, aminek zöme a korai vadászéveiről szóló trófeákat mutatja be.

Archív fotók: Kiss Zoltán

Kora ellenére a mai napig aktív

Hidvégi Béla máig aktív vadász, aki büszke az SCI Nemzetközi Vadvédelmi és Vadászati Díjára, a Pantheon-díjra (ő lett az első európai, aki ezt a díjat átvehette), és a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjére. Meggyőződése, hogy a vadon élő állatok jövőjét a világon csak a fenntartható vadászat képes garantálni.

– Ehhez kell, hogy mi, vadá­szok továbbadjuk nemes szenvedélyünket a jövő nemzedékének – fogalmazott Nagyszénás díszpolgára, aki eddig kilenc könyvet írt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában