támogatás

2021.01.18. 19:59

Egyre több család dönt a falu mellett Békésben

A megye 59 településén elérhető falusi csok (családi otthonteremtési kedvezmény) révén egyre többen döntenek úgy, hogy kistelepülésekre költöznek, ezt tapasztalták többek között Körösújfaluban és Mezőgyánban. Három vagy több gyermek esetén 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás kapható ház vásárlására és felújítására.

Licska Balázs

– A kormány elkötelezett a vidék fejlődése mellett – hangsúlyozta Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke. Számos olyan programot indítottak, amelyekkel javították az infrastruktúrát, hogy a falvak is 21. századi körülményeket, szolgáltatásokat biztosítsanak.

Nemzeti és európai uniós forrásból fejlesztenek

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a legkisebb településeken is óvodákat, bölcsődéket, orvosi rendelőket fejlesztettek, energetikailag korszerűsítették az épületeket, kerékpárutakat és piacokat építettek. A Magyar Falu Program a települések igényeire reagál, olyan szükséges beruházások valósíthatók meg ennek keretében, amelyekre a TOP-ban nem volt lehetőség – ismertette.

Egyre több család választja, hogy kistelepüléseken rak fészket, a falusi csok ehhez járul hozzá /Fotó: shutterstock.com/

Zalai Mihály elmondta, a falusi csok 59 Békés megyei településen érhető el. Ismerve az ingatlanárakat, hatalmas segítséget és ösztönzőerőt jelent a családoknak a három vagy több gyermek esetén elérhető 10 millió forintos támogatás.

Szóbeszéd tárgya lett a sokféle támogatás

– Elég sokan beszélnek a településen az elérhető támogatásokról: a falusi csokról, az otthonfelújítási vagy a babaváró támogatásról – mondta Szabó Csaba, a hatszáz lelkes Körösújfalu polgármestere. Hozzátette, tud olyan családról, amely a vissza nem térítendő segítségek révén telepedne le a községben, ám olyanról is, amely inkább városba költözne.

– Jó az irány, nagy szükség van a falusi csokra – hangsúlyozta. Megjegyezte: ugyanakkor jól fizető munkahelyek is kellenek elérhető távolságon belül, és a munkahelyek felé utakat kell építeni. Körösújfaluban leaszfaltozták az utcákat, minibölcsődével bővítették az óvodát a kisgyermekes szülők miatt. Úgy véli, ezek összességében segíthetik azt, hogy egy-egy falu vonzó legyen a fiatalok számára.

Visszatértek a fiatalok mezőgyáni gyökereikhez

– Mezőgyánban is vannak, akik a falusi csok révén vásároltak ingatlant és korszerűsítenek házat. Arra is van példa, akik így költöztek el a mezőgyáni szülői házból és kezdtek önálló életet helyben, valamint akadnak olyanok is, akik a támogatás révén tértek vissza a faluba – mondta Dani Attila, a nagyjából ezerlelkes község polgármestere, hangsúlyozva, minden családnak van helyi kötődése, nem több száz kilométerről döntöttek Mezőgyán mellett.

Hozzátette, van olyan család, ahol már vannak gyerekek, de olyan is előfordul, ahol „bevállaltak” pluszban egy vagy több gyermeket, és úgy vették fel a támogatást. Kiemelte, a falusi csok hatalmas segítséget jelent a fiataloknak. Hiszen három vagy több kicsi esetében 10 millió forint kapható ingyen, és ennyi pénzből bőven lehet vásárolni és maradéktalanul felújítani egy-egy házat a kistelepüléseken, így Mezőgyánban is.

Ezeken a Békés megyei településeken érhető el a kedvező lehetőség

• Békési járás Bélmegyer, Kamut, Köröstarcsa, Murony, Tarhos

• Békéscsabai járás Csabaszabadi, Csorvás, Doboz, Gerendás, Kétsoprony, Szabadkígyós, Telekgerendás, Újkígyós

• Gyomaendrődi járás Csárdaszállás, Ecsegfalva, Hunya

• Gyulai járás Elek, Kétegyháza, Lőkösháza

• Mezőkovácsházi járás Almáskamarás, Dombegyház, Dombiratos, Kaszaper, Kevermes, Kisdombegyház, Kunágota, Magyarbánhegyes, Magyardombegyház, Medgyesbodzás, Medgyesegyháza, Nagybánhegyes, Nagykamarás, Pusztaottlaka, Végegyháza

• Orosházi járás Békéssámson, Csanádapáca, Gádoros, Kardoskút, Nagyszénás, Pusztaföldvár

• Sarkadi járás Biharugra, Geszt, Körösnagyharsány, Kötegyán, Méhkerék, Mezőgyán, Okány, Sarkadkeresztúr, Újszalonta, Zsadány

• Szarvasi járás Békésszentandrás, Csabacsűd, Kardos, Kondoros, Örménykút

• Szeghalmi járás Bucsa, Kertészsziget, Körösladány, Körösújfalu

Forrás: Magyar Közlöny

Három gyermekre tízmillió forint jár

A falusi csok igénybe vehető tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén használtlakás-vásárlással egybekötött bővítésre és korszerűsítésre, valamint meglévő lakás bővítésére és korszerűsítésére is – közölte nemrég Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Használt lakás vásárlására és egyidejű korszerűsítésére vagy bővítésére egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermek után

2,6 millió, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint a vissza nem térítendő támogatás összege. Meglévő otthon felújítására ezen összegek fele igényelhető.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter jelezte: a falusi csokot csaknem 17 ezren kérték, az érintettek mintegy 88 milliárd forintot igényeltek, családonként átlagosan 5,3 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában