Czégény Erzsébet

2021.01.19. 06:57

Akár a jég hátán is megél a csabai személyi edző

A szabadidejében ultratávokat futó, személyi edzőként dolgozó Czégény Erzsébet­ életét is alaposan átírta­ a koronavírus. Az elmúlt időszakot ráadásul térdműtétje is nehezítette, a megszokott intenzitású mozgás és munka hiányában egy időre lelkileg mélypontra került, de nem adta fel. Új célokat keresett, és ma már húsz-harminc kilométereket gyalogol, sőt, a kemény mínuszokban sem riad vissza egy-egy sátorban töltött éjszakától.

Nagy Szilvia

20210113 Békéscsaba Czégény Erzsébet személyi edző portré Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

– Annak idején gondoltam egyet, és a Sarkadon lakó édesanyámat úgy látogattam meg, hogy elfutottam hozzá Békéscsabáról – kezdte történetét Czégény Erzsébet. A személyi edzőként dolgozó, 53 éves sportoló hozzátette, az ultratáv- és terepfutó versenyeken kategóriájában sokszor ért elsőként célba, de el kellett fogadnia, hogy a brutális sportteljesítmények után elkoptak az ízületei. Kora, fizikuma még kedvező lenne a megmérettetésekhez, ezért is került maga alá, amikor

műtétje után közölte orvosa, felejtse el a futást.

– Ez volt az életem, tavasszal például a Balatont futottam körbe, télen nekivágtam az erdélyi havasok bejgliégető túráinak, ahol több mint 1800 méteren, húszkilós hátizsákkal, férfiak közt álltam helyt – mesélte, hozzátéve, sátorban vagy fűtetlen esztenákban aludtak, és különösebben nem zavarta, ha megfagyott a haja vagy a szempillája. Műtétje azonban elvágta az extrém sportot, a rehabilitációra kellett koncentrálnia. Rendületlenül gyógytornázott, erősített, de közben jött a vírus, felforgatva a terveket. Edzőtermét tavasszal két hónapra be kellett zárnia, tavaly no­vember óta pedig ismét ugyanez a helyzet.

Előfordul, hogy fogja magát és elmegy 20-30 kilométert gyalogolni /Fotók: Bencsik Ádám/

– A klienseim sikerélménye az enyém is, nagyon hiányzik a munkám, a bevételről nem is beszélve – árulta el Czégény Erzsébet, aki a félelmein végül felülkerekedett, tovább erősítette testét, immunrendszerét, a műtét után pedig dühét elfogadássá szelídítette.

– Rátaláltam a kínai eredetű csikungra, a gombászásra, a dekorbetonozásra, és mind nagy hatással volt rám

– mesélte, hozzáfűzve, a pandémia miatt autodidakta módon tanult. Azt mondja, a csikungnál csak a mozdulatokra kell figyelnie, nincs agyalás, és ezzel is segíti az energiái megfelelő áramlását. A mozdulatsorok elsajátítása, hatása szerinte nem hit kérdése, és ha a járvány múltával kinyithatja edzőtermét, szeretné tapasztalatait másokkal is megosztani.

– Saját állapotomat annyira feljavítottam, hogy 20-30 kilométert már bármikor legyalogolok, persze az elején csak lassan haladtam, kis távokat tettem a környékbeli erdőkben – számolt be, elárulva, ekkoriban tévedt tekintete először a gombákra. Őzlábgombát gyűjtött, amit bevizsgáltatott, aztán ahogy lement a szezon, feledésbe merült az egész. Kreatív időtöltést keresett, amivel végre bevétele is lett. Dekorbetonozásba kezdett, kavicsos edényeket akart készíteni, végül egy sajátos, fagyálló, vízáteresztő anyagot is kifejlesztett.

– Egyre több lett a megrendelésem, még benzikútra is terveztem nagy, pozsgásnövény-tartókat – mondta el, megállapítva, testhezálló munkát talált, mert rajong a növényekért. Szeptember végén azonban már nem nagyon kötött a beton, így újra gombászni kezdett. Őzlábgombát, lilatönkű pereszkét, óriás tölcsérgombát, erdei csiperkét is talált a környéken.

Most a téli hármas szezonját éli: júdásfülegombát, fülőkét, laskát gyűjt.

Kiderült, egyik-másik nagyon sokat ér, és komoly gyógyhatással bír, így hát tanulmányozni kezdte a természet ajándékait, melyek segítettek neki az élelemszerzésben és a gyógyulásában. Tervei közt szerepel, hogy megtanulja a termesztésük csínját-bínját.

Bátran sátrazik télen is

– Az életem gyökerestül felfordult, a sors próbára tett, de nem fektetett meg, mert mindent átfordítottam jóra – összegezte utóbbi két évét Czégény Erzsébet. Megtanult új dolgokat befogadni, és bár hiányzik a munkája, a hegymászás, a versenyzés, ennek ellenére felismerte: a bezárkózás nem megoldás. Elve, hogy nem adhatjuk át magunkat a félelemnek, meg kell keresni az apró örömöket. Szerinte a mai ember elszakadt a természettől, ez pedig egy sor mentális betegséghez vezethet, de a mozgás, a minőségi táplálkozás kiránthat ebből az állapotból.

– Alapvetően nem bírom a hideget, de sokszor kint mosdok, alszok a szabadban, és fagyott vizet iszok – mondta, megtoldva azzal, van, hogy egyszerűen csak fogja magát és elmegy gyalogolni 20-30 kilométert.

– Nem félek, ha rám sötétedik. Sátrazok vagy hazajövök, és „megágyazok” az erkélyen. A szabad levegő híveként folyamatosan próbára teszem magam mentálisan és fizikálisan. Megadom a lehetőséget az állandó megújulásra és a hálára: ha hazajövök panellakásom kényelmébe, sokkal jobban értékelem azt, amim van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában