sürgős problémák

2020.12.20. 11:29

Sokkal több telefont fogad a helyi ügyelet Békéscsabán

Harmadával csökkent tavalyhoz képest idén a forgalom a békéscsabai orvosi ügyeleten, ezzel párhuzamosan viszont nőtt a telefonos megkeresések és tanácsadások száma – derült ki egy beszámolóból. Továbbra is jelentős azok száma, akik nem körzeten belülről, azaz a megyeszékhelyről és a környező településekről kérnek segítséget. Kaptak hívást az elmúlt időszakban a fővárosból, sőt északi és egzotikus országból is.

Licska Balázs

20201019 Szombathely Dr. Bödecs Tamás háziorvos Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

– Áttevődött a hangsúly a telefonos megkeresésekre, a tanácsadásokra – mondta dr. Sonkoly Iván, a békéscsabai orvosi ügyeletet ellátó Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője. Gyakran kérnek segítséget a betegek láz, légúti fertőzésre utaló panaszok, esetleg hányás és hasmenés miatt. Hozzátette: most, a koronavírus-járvány miatt akinek lehet, telefonon keresztül adnak tanácsokat, illetve felhőbe írnak fel recepteket. Ha viszont ez nem elegendő, akkor személyes vizsgálatra is sort kerítenek, valamint, ha kell, mert olyan súlyos a helyzet, akkor mentőt hívnak a pácienshez.

Komoly előszűrés előzi meg a járvány miatt a személyes vizsgálatokat / Illusztráció: MW/

A békéscsabai orvosi ügyelet körzetébe a megyeszékhely­ mellett Telekgerendás, Kétsoprony, Csabaszabadi, Szabadkígyós és Újkígyós tartozik. A szakember szerint a járvány miatt kitágultak a határok, egyre több a területen kívülről érkező megkeresés.

Az elmúlt időszakban volt, hogy Budapestről telefonáltak, de olyan is akadt, aki Svédországból kért segítséget,

valamint olyan is, aki pont egy egzotikus országban nyaralt és amiatt panaszkodott, hogy valami megcsípte a nyakát.

– Vannak indokolt és indokolatlan megkeresések – folytatta. Elmondta, az ügyelet azért működik, hogy az akut, sürgős problémák megoldásában nyújtson segítséget. Tehát azok, akik krónikus betegségük miatt íratnának fel gyógyszert, lehetőleg a saját doktorukat keressék. Kérdésünkre hozzátette: a koronavírus-helyzet miatt valóban nehezebben elérhetők a háziorvosok és a házi gyermekorvosok, gyakran foglalt a vonal, de nem azért nem veszik fel a telefont, mert nem szeretnék, hanem azért, mert hatalmas a forgalom. Ezért türelmet, megértést kért a betegektől­.

A Csaba Ügyeleti Kft. idei eddigi működéséről készült egy beszámoló, amit nemrég fogadott el a városi közgyűlés feladat- és hatáskörében a ­veszélyhelyzet ideje alatt eljárva Szarvas Péter. A polgármester a közelmúltban tartott online sajtótájékoztatón hangsúlyozta,

a mostani, feszült helyzetben is jól szervezi meg a munkát a cég, megköszönte a szakemberek helytállását.

A beszámolóban dr. Sonkoly Iván azt írta: járványügyi érdekből mind a bejövő forgalom, mind a kihívások esetében történik egy előszűrés, triázsolás, amely a forgalom csökkenését eredményezte, viszont ezzel párhuzamosan emelkedett a telefonos megkeresések és tanácsadások száma. Az összforgalom havi átlaga kétharmadára esett vissza, amíg tavaly 1010 volt, idén január és szeptember között 644. Közben pedig a tanácsadások száma a kétszeresére nőtt, havonta átlagosan 1200 telefonbeszélgetést rögzítenek, ami napi negyvenet jelent.

A második hullámban emelkedett az esetek száma

A járvány első, tavaszi hulláma kismértékben érintette Békés megyét, ezért fertőzésgyanú miatt viszonylag kevés esetben intézkedtek – írta dr. Sonkoly Iván. Az ügyvezető hozzáfűzte, márciustól szep­temberig a felnőttügyeleten 20 alkalommal kezdeményeztek mintavételt, háromszor kórházi beutalást, a gyermekügyeleten egyszer volt mintavétel koronavírus-gyanú miatt. A járvány második, mostani hulláma jóval több esetszámot eredményezett. Hangsúlyozta, követik a mindenkori aktuális eljárásrendet, felkészülve a fertőzöttek kiszűrésére, ellátására, valamint a fertőzés terjedésének megakadályozására.

Nagy segítséget jelentett az, hogy az önkormányzat több mint félmillió forintot biztosított a szükséges védőeszközök és fertőtlenítőszerek beszerzésére. Kiemelte, az ügyeleten lehetőleg el kell kerülni a fertőzésgyanús betegek bekerülését és személyes vizsgálatát a többi páciens, illetve az egészségügyi dolgozók védelme érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában