Galériával

2020.12.11. 19:59

Megsütötték Csárdaszállás épületeit az ünnepekre

Először készítették el mézeskalácsból a falu kicsinyített mását Csárdaszálláson. Nagy Zsoltné polgármester elmondta, a 420 lelket számláló kistelepülés főbb épületei, illetve utcái is „felépültek” és december végéig a művelődési ház előterében illatoznak, gyönyörködtetnek.

Nagy Szilvia

20201208 Csárdaszállás Mézeskalács falut készítettek a csárdaszállásiak. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

A 3x4 méteres „adventi terepasztal” tizenöt falubeli keze munkája, olyan kisgyermekes anyukák, negyvenes hölgyek és nyugdíjasok ajándéka, akik mindenáron örömet szerettek volna csempészni a szívekbe.

– A járvány miatt most nem tarthatunk ünnepségeket, ebben a nehéz helyzetben, amikor a gyerekek karácsonyi műsora is elmarad, jólesik ránézni a mézeskalács falunkra – osztotta meg gondolatait az ötletgazda. Szabóné Burai Melinda hozzátette, aki betér a művelődési házba, maszkon keresztül is azonnal megérzi az ünnep illatát, és jókedvre derül. Kérdésemre, honnan jött a minitelepülés ötlete, elárulta, évek óta figyeli a híradóban a Baranya megyei Geresdlak mézeskalács költeményét, idén pedig úgy érezte, ideje belevágni és megsütni a saját falujukat.

 

– A közösségi oldalon érdeklődtem, lenne-e, aki rajtam kívül kedvet érez az alkotáshoz, végül tizenöten lettünk – mesélt a kezdetekről Szabóné Burai Melinda. A 37 éves édesanya elárulta, sokan esténként, munka után vagy hétvégente vették birtokba a konyhát, de így is három hét alatt „felépült” a falu jó része, amihez a fűszerek mellett 31 kg lisztet, 8 liter mézet, 15 kg cukrot, 6 és fél kg margarint és 160 tojást használtak fel. Több helyről kaptak alapanyagokat, de a szorgos asszonyok többnyire a sajátjukból sütöttek. Elsőként az épületek sablonjait készítették el, az elemeket pedig a tésztagyúrás, nyújtás, kiszúrás és sütés után cukormázzal ragasztották egymáshoz. A makettépületeket, fákat, bábukat mézeskalács alapra helyezték.

– A kisebb lakóházak formázása és ragasztása könnyen ment, de az emeletes és L alakú épületek felhúzásához nem egyszer a családtagok segítségére is szükség volt – elevenítette fel a munka legapróbb részleteit Szabóné Burai Melinda. Hozzátette, időbe telt, mire egy-egy elem megszilárdult és sok pepecselés volt a díszítéssel is, de igazi összefogás kerekedett a településen. Napról napra formálódott a templom, az óvoda, az iskola, a községháza, a művelődési ház, a bolt, a kocsma, az egykori tsz-iroda, a játszótér és a Rózsaliget is. A különleges adventi dísz 15 lakóházat, a falu Fő, Kossuth és Petőfi utcáját láttatja, de jövőre bővíteni szeretnék az alkotást.

– Ha a most elkészült mézeskalács épületek kiállják az idő próbáját, akár kétszer ekkora is lehet majd a jövő évi minifalu – mesélt terveikről Szabóné Burai Melinda. Hozzáfűzte, szeretnék megépíteni a vasútállomást, a focipályát és kialakítanák az összes csárdaszállási utcát.

Saját készítésű betlehemmel is hangolódnak az ünnepre

Nem csak a mézeskalácsból épült minifalut álmodták meg idén a helyiek: első saját betlehemük is elkészült Szentpéteri Magdolna ötlete nyomán. Szabóné Burai Melinda testvérének férje kőművesként dolgozik, munka után esténként építette meg fából az istállót, míg a nők a szent családot ábrázoló figurákat készítették el. Mindent a falunak ajándékoztak, a művelődési ház most teljes díszben – mézeskalács faluval, betlehemmel, adventi koszorúval, szánkóval – várja a betérőket és a karácsonyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában