Erkel Ferenc Művelődési Központ

2020.12.04. 11:29

Gyula szépségeit mutatják be a különleges kiállítás képei

Különleges módon gondolt a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központ a veszélyhelyzet ideje alatt a vizualitás, a fotóművészet iránt érdeklődőkre. Két ismert helyi fotós, Bánfi Barnabás és Bagyinszki Zoltán a városról készített kivételes, egyedi látásmódot tükröző képeit a Vigadó üveg körfolyosóján helyezték el, így aki az épületet körülölelő Göndöcs-kertben teszi meg napi sétáját, meg­tekintheti a kiállítást a művelődési központ kötelező zárvatartása alatt is.

Papp Gábor

20201202 Gyula Bánfi Barna, Bagyinszki Zoltán fotókiállítása a vigadó ablakaiban Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Bár a művelődési központ zárva tart látogatói előtt, a munka nem áll meg; összefogással folyamatosan kínálunk programokat

– tájékoztatta korábban hírportálunkat az intézmény vezetője. Katona Katalin kiemelte, ebbe a sorba illeszkedik a két ki­váló fotós galériája is, amelyet a Vigadó mellett elsétálók bármikor megtekinthetnek­.

Szerda délelőtt háromnegyed 11-kor érkeztünk meg a Vigadóhoz, ahol találkoztunk a két alkotóval is. Eközben többen is megnézték a képeket, elidőztek egy kicsit a város szépségeit egyedi látásmódban bemutató fotók előtt.

Bánfi Barnabás és Bagyinszki Zoltán a Vigadóban berendezett kiállításuk előtt egyeztetett /Fotó: Imre György/

– A kiállítás teljes egészében a művelődési ház kezdeményezésére született meg. Minden tiszteletünk azért, hogy kitalálták az ötletet, és utána meg is valósították – mondta hírportálunknak Bagyinszki Zoltán.

Bánfi Barnabás – aki a Székely Aladár Fotóklub elnöke is egy személyben – arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem is olyan régen megújult Szent Miklós park átadására kértek tőlük olyan képeket, amelyek nemcsak magát a még szebbé vált területet, hanem a város szépségeit, értékeit is bemutatják. Akkor már láthatták az érdeklődők az alkotásokat, amelyek most a veszélyhelyzet, illetve a művelődési ház, valamint intézményei zárvatartása alatt új életre keltek.

– Az utóbbin nagyjából két-három év munkáiból tekinthetnek meg a rendhagyó tárlaton fotókat az érdeklődők. Abban bízunk, hogy sikerült olyan pillanatokat, olyan megközelítést megjeleníteni, amelyek talán kevésbé ismertek – fogalmazott a két fotós. – Gyula értékeit, látványosabb turisztikai, idegenforgalmi, kulturális attrakcióit jártuk körül, és láttatjuk talán a megszokottól eltérő módokon is.

A tárlaton megjelennek olyan országszerte ismert szépségek, mint a vár, a várfürdő, a már említett Szent Miklós park, valamint a belváros különleges szépségei.

Megkérdeztük az alkotókat, hogy vannak-e olyan képek, amelyek különösen közel állnak hozzájuk. Elmondták, nagyon nehéz kiválasztani egy-egy fotót. Kérésünkre mégis kiemelték egy-egy alkotásukat.

Bagyinszki Zoltánt a város határain túl is, mint a szecesszió egyik legfőbb fotósát ismerik,

talán ezért is szólt a Béke sugárúton található egyik szecessziós stílusú épületről, amelyben a közelmúltban az önkormányzat inkubátorházat alakított ki.

– A legtöbben a Komló szállót és a volt 1. iskolát ismerik, mint szecessziós épületet. Ez az ingatlan így kevésbé van benne a köztudatban, pedig szépsége magával ragadó – fogalmazott Bagyinszki Zoltán.

Máshol nem látható nézet

Bánfi Barnabás egy, a belvárosi szökőkutakról készült fotót jelölt meg mint az egyik, számára legkülönlegesebb képet a kiállításról.

– Ezt a gyulai látványosságot szinte mindenki megörökíti, aki itt jár. Ez a fotó azért más, mert egyedi időpontban, éjjel 11 és éjfél között készült, külön kérésre, akkor hosszabban mentek az egyébként 23 óráig működő szökőkutak.

Így a vízen játszó fényhatások, a víz fodrozódása olyan formában látszik, mint máskor sosem – mondta el hírportálunknak Bánfi Barnabás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában