Békés megye

2020.12.02. 13:59

Fontos, hogy időben beszéljük meg a ház körüli teendőket

Gyakran válik kérdésessé a házasságokban és párkapcsolatokban az, hogy kinek kell végeznie a házimunkát. Míg korábban ez teljes egészében a nőkre hárult, addig manapság, amikor már két kereső fél van a családban, egyre inkább megoszlanak a teendők. Persze fontos lefektetni a szabályokat.

Vásári Erzsébet

Régen az úgynevezett hagyományos leosztás volt érvényben, miszerint a család fenntartása volt a férj feladata, az asszonyé pedig az otthon melegének biztosítása – nyilatkozta Szicsek Margit tanácsadó szakpszichológus. Most azonban, amikor már kétkeresőssé váltak a családok, tehát a nők is munkába álltak,

szükségessé vált az otthoni munkamegosztás.

A házimunkával kapcsolatban pedig fontos tudni, hogy a hozott mintának óriási jelentősége van. Ha például egy olyan családból jön a fiú, ahol sokszor elhangzott, hogy férfiatlan dolog például a mosogatás, akkor nehezebbé válik a párkapcsolatában, illetve későbbi házasságában a munkamegosztás. Nagyon fontos tehát, hogy az ilyen típusú szocializációs minták felülíródjanak, mégpedig úgy, hogy a férfi ismérvét nem az határozza meg, hogy mosogat-e vagy sem, esetleg bepakolja-e olykor a mosógépet, vagy éppen felporszívózik. Szicsek Margit folytatta, ezen nézetkülönbségek viszont csak akkor simíthatók el, ha a kapcsolat elején tisztázzák a felek, hogy mit várnak el a másiktól. Hiszen később, amikor már az úgynevezett rózsaszín köd feloszlott, az egy-egy veszekedés közbeni felhánytorgatás vagy szemrehányás nem oldja meg a problémát, sőt, még komolyabbá teszi azt.

Ha az apa is végez házimunkát, azzal a gyermekeknek is jó példát mutat /Illusztráció: Shutterstock/

A tanácsadó szakpszichológus hozzátette, a fent említett beszélgetésen túl fontos az is, hogy a párok készítsenek egy forgatókönyvet, hogy mi alapján végzik majd el az otthoni teendőket. Néhányan például arra esküsznek, hogy ami az ajtón belül van az a nő felelőssége, ami az ajtón kívül, az pedig a férfié. Persze, ez mindenkinél lehet más, a lényeg csupán, hogy állapodjanak meg a szerelmesek. Fontos ez azért is, mert

a hétköznapokban kevés időt tudnak együtt tölteni a családok,

amit a házimunka megosztásával tudnak pótolni a hétvégeken. Ahol pedig kisgyermek van, ott érdemes az apukának elvinnie délelőtt a játszótérre, amíg az anyuka elkészíti az ebédet és rendbe hozza a házat, fele annyi idő alatt, mint ahogy azt gyermeke mellett tenné. Ugyanez működhet fordítva is. Később viszont, amikor a gyerekek már nagyobbak, közös családi takarítást és főzést is lehet szervezni, amivel nem csak pillanatnyilag lesz könnyebb a családtagoknak, hanem az utód megkapja általa azt a mintát, amit ha továbbvisz, zökkenőmentesebb lehet majd az ő párkapcsolata is.

Szicsek Margit kiemelte, a nőkkel legtöbbször az a baj, hogy elvárják, a társuk találja ki, mire van szükségük. A férfinak persze ez gyakran nem sikerül, ezért hozzávágják, hogy nem szereti őket eléggé, kényelmesek, lusták, és mindent rájuk hagynak. Pedig, ha konkrétan elmondanák párjuknak vagy férjüknek, hogy mit szeretnének tőle, akkor szívesen megcsinálná, és a veszekedés is elmaradhatna.

Nem mindent bízhatunk a másikra

Szicsek Margit beszámolójából kiderült, ha a házastársak közösen is vezetik a megváltozott világ miatt a háztartást, arról a bizonyos magfunkcióról, ami az ősember kora óta belénk van kódolva genetikailag, nem feledkezhetnek meg. Eszerint a családi hagyományok megteremtése, az otthonosság, a melegség és a gondoskodás az mindenkor női magfunkció, függetlenül attól, hogy éppen hány állása van, illetve hányadik diplomáját szerzi meg. A család biztonsága pedig a férfi felelőssége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában