potyognak az égből

2020.11.17. 11:29

Úton-útfélen kóbor macskákba lehet botlani Békés megyében

A közösségi oldalakat böngészve, de akár a közterületeken járkálva is úton-útfélen macskákba botlik az ember. Szerencsésebb helyzetben ezeknek a cicáknak van tulajdonosa, vagy hamar befogadja egy szerető gazdi, de a legtöbb esetben kóbor állatokról van szó. A problémáról Csonka Barbara állatorvos számolt be.

Vásári Erzsébet

A macskák helyzete kóborlás esetén sokkal rosszabb, mint a kutyáké, ennek köszönhetően szinte már az égből is cicák potyognak

– nyilatkozta Csonka Barbara.

Pedig az ivartalanítási akciók tömkelege követi egymást mind az állatvédők, mind az állatorvosok részéről, a macskatulajdonosok mégsem veszik eléggé komolyan annak fontosságát. Így még mindig rengeteg a kóbor macska, azon belül is a direkt kirakott kölykök. Ő maga két menhely lakóit is ellátja, ahová egyre gyakrabban érkeznek zacskóban kidobott újszülöttek.

Hiába érik egymást az ivartalanítási akciók, a gazdátlan állatok egyre többen vannak /Fotó: Shutterstock/

Mindez véleménye szerint annak tudható be, hogy az emberek egy része a cicákat mondhatni fogyóeszközként kezeli, és nem foglalkoznak sorsukkal. A kidobott vagy az utcára fialt újszülötteknek ráadásul nagyon magas a halálozási aránya, a legtöbb meg sem éri a felnőttkort, hiszen már eleve betegen születnek.

Az állatorvos elmondta, kollégáival a fentiek miatt nem győzik hangsúlyozni, hogy a felelős állattartás alapja az ivartalanítás. Utóbbi pedig egyszeri költség, a kandúroknál 6-10 ezer, a nőstényeknél 10-15 ezer forintra tehető.

Viszont a fölösleges szaporulat mellett számtalan – költségesen kezelhető – betegség megelőzhető vele, ráadásul ugyanúgy fog vadászni egérre egy ivartalanított macska is, mint amelyiknél nem végezték el a beavatkozást. Meghosszabbítja ezen túl az állatok élethosszát, és kivédi a nemi úton terjedő macska-AIDS, illetve leukózis továbbadását, ami az állandó csavargásnak, verekedésnek és párosodásnak köszönhető.

Csonka Barbara kiemelte,

az ivartalanítás után is csavarogni fog egy cica, de nem megy már olyan messzire, illetve az érintkezések hiányában a betegségeket sem szedi majd össze.

Hozzátette, állatvédőként szakmájának köszönhetően annyit tud segíteni a környezetében lévő kóbor macskáknak – akik közül tizenkettőt már ő is örökbe fogadott –, hogy befogja, rendbe hozza, majd ivartalanítva engedi őket vissza, de ez is csak egy szélmalomharc.

Majd a cicatulajdonosok számára hangsúlyozta, ivartalanítással kapcsolatban mindig van segítség. Amennyiben valakinek nem engedi meg azt az anyagi helyzete, úgy nézzen utána az akcióknak, az ingyenes időszakoknak, illetve keresse fel valamelyik macskamenhelyet, állatvédő szervezetet, ahol biztosan találnak számára megoldást.

Végül az állatorvos elmondta, egy macskának alapjában véve nincs nagy költsége, hiszen évente egy védőoltásra van szüksége, illetve hat hónaposan az ivartalanításra, vagyis néhány ezer forintról van szó 12 hónap alatt. A cicatulajdonos így egy egészséges, szeretetteljes, ráadásul rendkívül tiszta állat gazdája lehet.

Kiemelte,

tévhit az, hogy minden állatnak fialnia kell egyet ivartalanítás előtt. Annak ugyanis sem biológiai, sem orvostudományi haszna nincs, hiszen nem azért lesz daganatos egy macska, mert nem fialt, hanem azért, mert nincs ivartalanítva és szinte folyamatosan tüzel. Mindez hatványozottan igaz a lakásban tartott kedvencekre.

Már több éve küzd a kidobott cicákért

Szathmári Hajnalka elmondta, szinte folyamatosan olyan posztokba botlik a közösségi oldalakon, melyekben ingyen elvihető kiscicákat hirdetnek, ráadásul évszaktól függetlenül. Ezeknél mindig egy-egy megosztással segít, de tapasztalatai szerint a környék már telített macskákkal.

Aki akart, már örökbe fogadott egyet vagy többet, így egyre kevesebb az esély új gazda megtalálására. Ezen túl fogadott már be ideiglenesen kidobott cicákat is, akiknek ellátásában állatvédők segítették, illetve néhány héten belül új otthont is találtak nekik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában