Wenckheim

2020.11.30. 11:29

Újabb szakaszon indul a kerékpárút építése Békéscsabán

Javában zajlik Békéscsabán a Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítását célzó beruházás a Modern Városok Program keretében. Hamarosan újabb szakaszon indulhat meg a fejlesztés: Gerlát és Pósteleket kötik össze.

Licska Balázs

A Körte sor és Veszely között az Élővíz-csatorna menti futófolyosót jövő áprilisig lezárták, mivel az ottani bicikliutat korszerűsítik és szélesítik. Addig a szakasz nem használható, tehát a kerékpárosok Fényes és a Lencsési lakótelep között a Magyar utcában tekerhetnek.

Szarvas Péter polgármester elmondta,

a külterületi szakasz egy részét elbontották a kivitelező szakemberei.

Az alapréteget a kerti szegéllyel együtt elkészítették, és a tervek szerint a napokban a kötőréteg aszfaltozására is sort kerítenek. A belterületi szakaszon jövőre indulhat meg a kivitelezés. A Kerekegyházi úton egy 3 méter széles mezőgazdasági utat építenek. Itt teljes hosszban, 855 méteren elkészült az altalaj-erősítés, terítik az alapréteget, a kötőaszfaltot. A Kígyósi úton 2 méter széles bicikliút készül, lefektették a szakemberek a zárt csapadékvizet elvezető csatornát, és elkezdték az alap kiásását, nagyjából 300 métert haladtak­.

A Póstelek felé vezető utat korszerűsítik és szélesítik a beruházás keretében /Fotó: Bencsik Ádám/

A pósteleki bekötőút esetében nemcsak korszerűsítés, hanem szélesítés is várható. A városháza közlése szerint a munkálatok az ideiglenes forgalomtechnika kiépítésével megkezdődtek, folytatódik a kátyúzás és a burkolat szerkezeti helyreállítása. Lesz aszfaltozás is, akkor majd a teljes bekötőutat le kell zárni, de hogy ez mikor lesz pontosan, egyelőre nem dőlt el.

A Bartók Béla úti és a Temető sori kerékpárút felújítása részben elkészült, ugyanakkor most csak saját felelősségre használható, mivel nem helyezték forgalomba a bicikliutat ezeken a szakaszokon. Szarvas Péter polgármester elmondta, a Bartók Béla úton és a Temető soron a munkaterületet jelző táblák várhatóan jövő nyáron kerülnek le. Ennek az az oka, hogy a Bartók Béla út, a Temető sor, a Kétegyházi út, a Kígyósi út és a Kerekegyházi út egy kiviteli szerződés részét képezi, tehát a hivatalos forgalomba helyezési eljárásra is csak együttesen van lehetőség.

A Kétegyházi úton egyébként eddig csak apróbb beavatkozások történtek, a lényegi munka jövő tavasszal kezdődhet el.

A városvezető – a közgyűlés feladat- és hatáskörében a veszélyhelyzet idején eljárva – nemrég döntött arról, hogy egy újabb szakaszon indulhatnak meg a munkálatok, eredményesen zárult a vonatkozó közbeszerzési eljárás: ezzel kötik össze Gerlát és Pósteleket. A legkedvezőbb ajánlatot a tiszakécskei Hódút Kft. tette 331 millió forinttal.

Eredményes volt egy másik közbeszerzési eljárás is a Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítását célzó fejlesztés kapcsán, ez pedig az, hogy a Ligeti soron és a Sikonyi úton kerékpárforgalmi létesítményt alakítanak ki. A legkedvezőbb ajánlatot itt is a Hódút Kft. adta, 90 millió forinttal. A munka azonban egyelőre nem indulhat, mivel a forrásra várni kell a Modern Városok Programban.

Gerla és Póstelek között is épül

A Gerlát és Pósteleket összekötő bicikliút a Dobozi úttól a Csabai úton, majd a Napsugár és a Magvető utcán, aztán külterületi úton keresztül halad majd – mondta Szarvas Péter polgármester, majd részletezte is a beruházást.

A Csabai úton a Dobozi út és a Csalogány utca között 368 méteren 2 méter széles kerékpárút épül. A Csabai utat a Csalogány és a Napsugár utca között 855 méteren korszerűsítik, és nyitott kerékpársávot festenek fel a burkolat mindkét oldalára, erre külön szerződés ad lehetőséget, konzorciumban a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel. A Napsugár és a Magvető utcákban kerékpáros nyomot jelölnek ki, helyenként javítva a burkolatot. A Magvető utcában a belterület határáig megépítik a hiányzó burkolatot, utána jelölik ki a kerékpáros nyomot. A belterület határától Póstelek irányába 739 méteren 3 méter széles külterületi utat építenek, majd a csatorna mellett 422 méteren 2,25 méter széles bicikliutat alakítanak ki a pósteleki kastélyparkig, ahol aztán 615 méteren 3 méter széles, kerékpározásra alkalmas sétányt létesítenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában