Mercedes-Benz Conecto G

2020.11.12. 13:44

Új autóbuszokat állítottak forgalomba Gyulán

A Volánbusz kedden két új, korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált, környezetkímélő Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós járművet állított forgalomba Gyulán. A modern járművek a város helyi közlekedésében teljesítenek szolgálatot. A társaság a települési önkormányzatokkal szoros együttműködésben arra törekszik, hogy a járműmodernizáció megvalósításával egyre több településen javítsa a helyi közösségi közlekedési szolgáltatás színvonalát.

P. G.

Fotó: LP6DMK2

Az új buszok beszerzéséről a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. márciusban kötött megállapodást az ITK Holding Zrt. leányvállalatával, az Inter Traction Electrics Kft.-vel. A beszerzésnek köszönhetően Zalaegerszeg, Győr, Székesfehérvár és a fővárosi agglomeráció mellett ezúttal Gyulán fiatalodik az autóbusz-állomány.

Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő kiemelte:

„Gyulán a helyi buszjáratokkal közlekedő emberek számára nagy előrelépés a modern, komfortos, biztonságos, alacsony padlós Mercedes buszok beszerzése.

Ennek köszönhetően az idősek, a kismamák és a mozgásukban akadályozott embertársaink közlekedési feltételei is javulnak. Gyula város számára a környezettudatos városfejlesztés szempontjai a közlekedésfejlesztésre is érvényesek, ezért örülünk annak, hogy az új buszok környezetkímélőbbek a korábbiaknál. Gyula Város Önkormányzata az idei évi költségvetésében várhatóan 50 millió forintot költ a helyi buszjáratok működtetésére a gyulai adófizetőknek köszönhetően, ezen összegen belül az amortizáció megfizetésével önkormányzatunk is jelentős anyagi hozzájárulást biztosít a járműpark cseréjéhez. Balesetmentes közlekedést és kellemes utazást kívánok az utasoknak és a Volán dolgozóinak egyaránt.”

Fotók: Lehoczky Péter

Dr. Kovács József országgyűlési képviselője szerint „az elmúlt évtizedekben Gyulán a helyi autóbusz közlekedésben meglehetősen időskorú járművek teljesítettek szolgálatot.

– A jelenlegi két új Mercedes-Benz típusú, új csuklós busz a négy régebbi jármű mellett jelentősen csökkentette a helyi buszállomány átlag életkorát. Az új járművek a leghosszabb helyi szakaszon a Vasútállomás és Dénesmajor között szállítják az utasokat. A közbeeső megállókban igen jelentős a vonaton érkező turisták szállítása is, bizonyos megállókig – fogalmazott. – Számunkra az is nagyon reményteli, hogy a jövő évben tovább bővülhet a helyi buszközlekedésben az egyre környezetkímélőbb járművek beszerzése.”

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta:

cégük célja a biztonságos, kényelmes és környezetkímélő utazás biztosítása, az utazási igények legmagasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése, valamint mindezek legfontosabb pillére a járműállomány nagyarányú modernizációja.

Társaságunk Gyulán hat járművel látja el a szolgáltatást, melyek átlagéletkora 14,3 év. A helyi autóbusz-állomány egyharmadának lecserélésével az átlagéletkor 8,1 évre csökken, ami jelentős javulást jelent a közösségi közlekedés színvonalában.”

A városban a Volánbusz két helyi autóbuszvonalon csaknem 22 ezer járatot közlekedtet évente. Az új autóbuszok november 10-től a 4-es számú vonalon, Gyula Vasútállomás – Gyulavári – Dénesmajor között szállítják az utasokat.

Az új generációs, csuklós autóbuszok négyajtós, háromtengelyes, alacsony padlós kivitelűek. Akadálymentes kialakításuknak köszönhetően megkönnyítik az idős, babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedő, valamint a mozgásukban korlátozott utasok mindennapjait. Klímaberendezéssel felszerelt utasterük 37 ülő- és 84 állóhelyet kínál, fedélzetükön utastájékoztató kijelzők, fedélzeti kamerák és utasszámláló berendezés is található. A modern járműveket környezetkímélő, EURO 6D besorolású dízelmotor hajtja.

A már megvalósult beszerzéseknek köszönhetően az elmúlt két évben 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba a Volánbusznál és jogelőd társaságainál. Emellett további 574 darab új, két- és háromtengelyes, dízelüzemű, helyközi kivitelű és 114 gázüzemű autóbusz beszerzésének előkészítése zajlik. A tenderek nyertesével várhatóan 2021 tavaszán fog szerződést kötni a vállalat.

A közegészségügyi előírásokat természetesen az új autóbuszokon is be kell tartani az utazás során. A Volánbusz arra kéri utasait, ne feledjék, hogy november 11-től nemcsak a járműveken, valamint a zárt utasforgalmi terekben kell maszkot viselniük, de az állomások, megállóhelyek és megállók teljes területén is. Akik nem viselnek maszkot, kizárhatók az utazásból, és 8000 forint pótdíj fizetésére kötelezhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában