időjárás

2020.11.21. 15:29

Az átlaghoz képest hetven milliméterrel több eső esett Békésben

Elfogadta – a veszélyhelyzet idején a megyei közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva – a minap Zalai Mihály elnök a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság Békés megye ár- és belvízvédelmi helyzetéről szóló tájékoztatóját. A dokumentumban azt írták: az idei év eddig csapadékosabb volt a sokéves átlaghoz képest, hőmérsékleti szempontból pedig hűvösebb.

L. B.

A csapadékosság a nyári, rekordokat elérő esőzéseknek köszönhető, júniusban az igazgatóság területén a sokévi 66,4 milliméterhez képest átlagosan csaknem kétszer annyi, 126,8 milliméter hullott. Kisebb mértékben, de szintén jelentős többlet alakult ki júliusban is a 95,4 milliméteres havi átlaggal, mely szintén jókora, 28,5 milliméteres pluszt jelent.

Fotó: shutterstock.com

Október 26-ig 540 milliméter hullott, az időszakhoz tartozó sokéves érték ezzel szemben csupán 477 milliméter. Érdekesség egyébként: a január, az április és a május, valamint az augusztus és a szep­tember csapadékhiányos volt.

Csapadékosabb és hűvösebb is a mostani év az átlaghoz képest.

A mostani év hőmérsékleti szempontból az eddigi adatok alapján hűvösebbnek bizonyult a megelőző sokéves átlaghoz képest. Amíg a sokéves érték 13,4 Celsius-fok, addig idén ez 13,2 Celsius-fok.

A beszámoló szerint az igazgatóság a működési területén 340 kilométernyi elsőrendű fővédvonalat kezel, ezek nagy része Békés megyében található. A terület árvízi biztonságát szolgálja további 104,8 kilométer másodrendű védtöltés, amelyeket összességében 272 műtárgy keresztez.

A jelenlegi helyzet alapján rendkívüli védekezésre nem számítanak.

Az igazgatóság területét tíz belvízvédelmi szakaszra osztották fel, és november elejéig 102 készültségi fokozatban töltött nap volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában