parkolás

2020.11.20. 19:59

Alig akad szabad hely a csabai belvárosban

A tapasztalatok alapján szinte alig lehet szabad parkolóhelyet találni Békéscsaba belvárosában. A vélemények szerint ez azonban csak részben köszönhető annak, hogy ismét ingyenessé vált a járvány elleni védekezés részeként a közterületi parkolás, ugyanis az év ezen szakaszában, amikor jelentősen hűvösebbre fordul az idő, egyébként is többen pattannak autóba biciklizés helyett.

Hírlap-összeállítás

A járvány elleni védekezés részeként ingyenessé vált a közterületi parkolás /Fotó: Lehoczky Péter/

Fotó: Lehoczky Péter

Hírportálunk munkatársa egyik reggel, 8 óra 30 perc és 9 óra között próbált parkolóhelyet találni Békéscsaba belvárosában, a cél az volt, hogy a Szent István térhez minél közelebb tegye le a kocsit. A Szent István téren és a Szabadság téren egyetlen szabad hely sem volt, így a posta környékét, a Munkácsy és Irányi utcát vette célba. Bár a Munkácsy utcában volt egy hely, egy szemfülesebb autós hamarabb lecsapott rá.

Ezt követően a Belvárosi iskolánál lévő uszoda környékén igyekezett letenni a járgányt, azonban teljesen tömve voltak a parkolók. Jöhetett az újabb próbálkozás a Belvárosi iskolánál és az Árpád fejedelem téren. Noha itt volt két szabad hely, azok meglehetősen szűknek bizonyultak, illetve távolinak is a Szent István tértől. Következett a Derkovits sor és az Árpád sor, ám csak egy mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen nem állt autó.

A Kossuth tér ideálisnak tűnt, hiszen elég közel van a főtérhez, ám nem talált üres helyet – egy másik sofőr is pont akkor fordult ki helyhiány miatt –, így aztán a Gőzmalom tér lett a végállomás, mivel nem akart tovább körözni a belvárosban, szabad helyre vadászva. Ott, mint ahogy a Kórház utcában is, bőven akadt szabad parkolóhely, igaz, pár percet kellett sétálni a főtérig.

A járvány elleni védekezés részeként ingyenessé vált a közterületi parkolás /Fotó: Lehoczky Péter/

Megtelt a kiemelt parkolóövezet

Horváth László gépjárművezető-oktató szerint most nehezebb parkolóhelyet találni Békéscsaba belvárosában, mint békeidőben. A parkolóövezetek szélei – ahol máskor is ingyenes a megállás – kiürültek, a forgalom teljesen áttevődött a belvárosra, az egyébként fizetős részekre. A kiemelt övezetekben – ahol drágább a parkolójegy – máskor könnyedén lehet szabad helyet találni, most viszont csak szerencsével, ha éppen kiáll egy autós.

Kiemelte, a megnövekedett forgalom csak részben köszönhető annak, hogy a járvány elleni védekezés részeként ingyenessé vált a közterületi parkolás. Késő ősztől kora tavaszig, amikor hűvös az idő, egyébként is többen pattannak kocsiba, ha tehetik, akkor biciklizés helyett az autó mellett döntenek. A karácsony előtti időszakban, december 15-től pedig a vásárlási láz miatt máskor is lehetetlen szabad parkolóhelyre bukkanni.

Meghosszabbítják a bérleteket

Kozma János, a vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója szerint ugyanakkor egyre kevesebb az autós a belvárosban és egyre több az üres hely. Amikor bejelentették, hogy a tavaszhoz hasonlóan ismét ingyenes a közterületi parkolás, voltak, akik tiltott helyen is megálltak. Bár a kijárási tilalom csak a 20 és 5 óra közötti időszakra vonatkozik, érződik nappal is a visszafogottság, az, hogy egyre kevesebben vannak a városban.

Jelezte: ahogy tavasszal, a mostani veszélyhelyzet idejére megváltott parkolóbérleteket is meghosszabbítják annyi nappal, amennyire ingyenessé vált a közterületi parkolás. Az autósok többsége ezzel a lehetőséggel él, persze, ha azt kérik, akkor visszafizeti a cég a bérlet árát. A városban három parkolóőr dolgozik, őket most átirányították a vagyonkezelő zrt.-n belül a piacra.

Gyulán nem tapasztaltak fennakadásokat

Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő hírportálunknak elmondta, a városban nem tapasztalt fennakadásokat az ingyenes parkolással kapcsolatban.

– Érdekesség, hogy a Laktanya utcán, a kórház közelében rendszeresen látni üres parkolókat, miközben korábban ezek a helyek mindig telítettek voltak – fogalmazott felvetésünkre dr. Görgényi Ernő. – Természetesen ebben annak is szerepe van, hogy a kórház ellátásainak egy része átmenetileg átkerült Békéscsabára.

A polgármester kitért arra, hogy hozzá eddig nem érkeztek panaszok a parkolással kapcsolatban, nem kapott ilyen jellegű észrevételt. Éppen beszélgetésünk előtt egy nappal, a délután folyamán járt az egyik belvárosi általános iskolánál és akkor talált parkolót. Hasonló a helyzet a belvárosban, illetve például a bíróság környékén is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában