Beruházás

2020.11.13. 06:55

Akár három osztály is sportolhat egyszerre a sarkadi iskolában

Mintegy 1,4 milliárd forintból fejlesztik Sarkadon a Kossuth utcai általános iskolát. Ennek legjelentősebb eleme, hogy egy 1300 négyzetméteres városi tornacsarnokot építenek. Immár helyükre kerültek azok a gerendák, amelyek az épület fő tartóelemei lesznek. A beruházás jövő év augusztus 31-én zárul.

Licska Balázs

Fotók: Fazekas László

A Gyulai Tankerületi Központ eddigi legnagyobb infrastrukturális beruházása zajlik ezekben a hónapokban a Sarkadi Általános Iskola Kossuth utcai székhelyén kormányzati és európai uniós támogatásoknak köszönhetően – mondta Teleki-Szávai Krisztina tankerületi igazgató. Hozzátette, július 29-én adták át az építési területet a kivitelező részére, és azóta első, látványos szakaszához érkezett a csaknem 1,4 milliárd forintos fejlesztés.

Az elmúlt három hónapban rendezték a terepet, többek között elbontották a korábbi gázfogadót és a régi melléképületet. Részlegesen áthelyezték a sportpályát, feltárták a közműveket, a kivitelező kijelölte a leendő épület helyét. A minap megkezdődött a tornacsarnok alapozása, és helyükre kerültek azok a gerendák, amelyek az épület fő tartóelemei lesznek.

Fotók: Fazekas László

Elmondta: eközben az általános iskola belső tereiben ugyancsak folyamatos az építkezés, az intézmény vezetése pedig ügyel arra, hogy az oktatómunkát szolgáló terek teljesen elkülönülhessenek az épületben zajló munkálatoktól.

– A beruházás 2021. augusz­tus 31-én zárul, így a Sarkadi Általános Iskola székhelyén tanuló gyermekek a 2021/2022-es tanévben már a 21. századi elvárásoknak megfelelő nevelési-oktatási intézményben tanulhatnak – folytatta Teleki-Szávai Krisztina igazgató, kiemelve, a Gyulai Tankerületi Központ minden fejlesztésénél, így Sarkadon is az a cél, hogy a gyermekek korszerű, biztonságos környezetben, innovatív oktatási eszközök segítségével gyarapíthassák tudásukat.

– A városi tornacsarnok építésével a sarkadiak egy újabb több évtizedes álma válik valóra – mondta az 1 milliárd 386 millió forintos beruházás kapcsán dr. Mokán István polgármester. Hozzátette: könnyűszerkezetes, szendvicspanel-burkolattal szerelt, lapostetős, 1305 négyzetméteres tornacsarnok épül, amely méretét tekintve egy szabványos kézilabdapályát foglal magában, és abban egyidejűleg három testnevelés órát lehet majd tartani.

Az épület a Nagy Imre úttal párhuzamosan, a buszpályaudvar szomszédságában talál otthonra, és oda nemcsak az iskolán keresztül lehet majd bejutni, hanem tanítási időszakon kívül hétköznapokon és hétvégenként városi tornacsarnokként is nyitva áll majd. A régi bölcsőde épületének tervezett elbontásával, valamint az egymással szomszédos iskolai és bölcsődei területek egységesítésével egy igényesen parkosítható térré szélesedik ki a Nagy Imre út Kossuth utca felőli szakasza.

A városvezető hírportálunknak kiemelte: az évtizedek óta várt tornacsarnok építése nemcsak minőségi sportolási lehetőséget, hanem a kivitelezés időszakában és azt követően munkahelyeket is teremt, Sarkad pedig tovább épül, szépül, és egy ékszeres dobozzal lesz gazdagabb.

A majd százötven éves épület bejáratánál aulát alakítanak ki

A 143 éves múltra visszatekintő Kossuth utcai általános iskola épületei közül az egyik egy régebbi, magastetős, kétszintes, a másik pedig egy újabb, lapostetős, háromszintes – mondta dr. Mokán István, hozzátéve, a fejlesztés érinti mindkét épületrészt.

Új épületvillamossági rendszer készül, korszerű fűtési rendszer létesül, megújul a világítás, illetve a vizesblokkokat is teljes körűen korszerűsítik. A főbejárat mellett négy terem összenyitásával aulát alakítanak ki. Új burkolat készül a közlekedőterekben és a tantermekben.

A jelenleg meglévő, 205 négyzetméteres tornaterem – amely az 1900-as évek első felében létesült – új funkciót kap, kamarateremmé válik.

Az új épületrész két egységből áll: a tornacsarnokból és a kiszolgáló részből. A kétszintes kiszolgáló egység a meglévő épülethez kapcsolódik, és abban ruhatár, mosdók, szertárak, öltözők kapnak helyet. Ez a kamaratermet és a leendő tornacsarnokot ugyancsak szolgálja majd, mindkettőhöz szervesen kapcsolódik, és külön főbejáraton keresztül is megközelíthető lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában