Rémes élmény!

2020.10.31. 11:45

Szalmabálákon, tökök között cicák, csontvázak lapultak Végegyházán

Végegyháza könyvtárában rémes, micsoda dolgok történtek! Kinyó Ágnes, az intézmény vezetője azonban csak legyintett, sőt! Köszöntetének adott hangot. A Könyvtár, Információs és Közösségi Hely erre a hétvégére különleges dekoráció összeállításához kért és kapott segítséget a példás összefogásnak köszönhetően.

Cs. I.

Sokan felkerekedtek kíváncsian és szemügyre vették az új dekorációt. Majd éltek a fotózás lehetőségével is. A könyvtárosok ugyanis a művelődési ház udvarán, a halloweeni dekorációnál várták a helybelieket. Akinek tetszett a díszlet, arcfestés után szinte beleolvadt a háttérbe.

A rémségek bulijához sokan csatlakoztak /Fotó: BMH/

– A dekorációt teljes mértékben a település lakosaival közösen készítettük el. A kis tököket, a szalmabálákat is végegyháziaktól kaptuk. A díszlet összeállításában és a tökök megfestésében is nagyon sok segítséget kaptunk. A fotózás fénypontja az arcfestés volt, amit ugyancsak egy helyi lakos ajánlott fel a gyerekeknek. Így csontváz, kis ördög s még cicák is beültek a tökök közé – újságolta elégedetten az ötletgazda.

Salamon tökéről illik tudni

A művelődési ház munkatársai nagyon kreatívak, a battonyaiak például közösségi oldalukon emlékeztetnek, mi is ez a hagyomány: manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, a Halloweenhez kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány. Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen az Árpád-házi Salamon király idejébe nyúlik vissza. Salamont a trónviszályok miatt a visegrádi vár tornyába zárták, az őröknek pedig parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot.

A különleges lámpások azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: fénylik, mint a Salamon töke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában