korszerűsítés

2020.10.20. 13:59

Sokat spórolhatnak Csabán az óvodák kiadásain

Hamarosan elkezdődik a Lencsési-lakótelepen lévő Napsugárovi korszerűsítése, a Manóvárovi felújítása pedig jelenleg is zajlik. Előbbi egy év múlva, utóbbi jövő tavasszal érhet véget. Abban, hogy a fejlesztések megvalósulhassanak, az önkormányzat jelentős szerepet vállalt.

Licska Balázs

A Lencsési Óvoda igazgatója, dr. Erdeiné Gergely Emőke szerint jelentős előrelépés az intézmény életében a korszerűsítés /Fotó: Imre Gy./

Fotó: Imre György

Rövidesen elkezdődhet a Napsugárovi felújítása mintegy 67 millió forintból. A városi közgyűlés kiválasztotta a kivitelezőt, csak az ötödik közbeszerzési eljárás volt eredményes. Hogy a beruházás megvalósulhasson, az önkormányzat csaknem 20 millió forintot biztosít saját forrásból – jelentette be nemrég sajtótájékoztatókon Szarvas Péter polgármester – aki családbarát intézkedésként értékelte a fejlesztést –, a Fidesz-frakció nevében Paláncz György tanácsnok, a Hajrá Békéscsaba-frakció nevében pedig Csányi Illés önkormányzati képviselő.

A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita elmondta: a Napsugárovinál szigetelik a homlokzatot, a zárófödémet, korszerűsítik a központi fűtési rendszert, cserélik, rendbe teszik a nyílászárókat, valamint napelemeket telepítenek, illetve akadálymentesítés szintén szerepel a programban. A beruházás nagyjából egy év múlva érhet véget.

A Lencsési Óvoda igazgatója, dr. Erdeiné Gergely Emőke szerint jelentős előrelépés az intézmény életében a korszerűsítés /Fotó: Imre Gy./

Közben zajlik a Manóvárovi energetikai korszerűsítése is, több mint 100 millió forintból. Hogy a fejlesztés megvalósulhasson, az önkormányzat itt is jelentős szerepet vállalt, több mint 53 millió forintot biztosított saját forrásból az európai uniós támogatás mellé. A kivitelező kiléte tavasszal dőlt el – a harmadik közbeszerzési eljárás lefolytatása után –, és a beruházás a tervek szerint jövő áprilisban fejeződik be. Hasonló munkálatokat végeznek, mint amikre a Napsugárovi esetében lehet számítani: azaz szigetelnek, nyílászárókat cserélnek, korszerűsítik a fűtési rendszert, napelemeket szerelnek fel, ezenfelül akadálymentes bejáratot és akadálymentes illemhelyiséget ugyancsak kialakítanak.

A nyílászárókat kicserélték, korszerűsítették, valamint a homlokzat utólagos hőszigetelése is elkészült – jelezte dr. Sódar Anita ügyvezető. Hozzátette, most a központi fűtési rendszer rendbe tétele van folyamatban, illetve a jövőben várható a zárófödém utólagos hő- és vízszigetelése.

A városfejlesztési cégnél kiemelték: azzal, hogy felújítják, fejlesztik az önkormányzat tulajdonában lévő épületeket, lehetővé válik, hogy az intézmények hatékonyabban használhatják fel az energiát, racionálisabban gazdálkodhatnak. A beruházások emellett hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Több mint negyven éve épültek

Nagyon örülnek, hogy megújul a Manóvárovi, illetve hogy elindulhatnak a Napsugárovinál is a munkálatok – mondta dr. Erdeiné Gergely Emőke, a Lencsési Óvoda intézményvezetője. Hangsúlyozta, mind a két épület több mint negyvenéves, és az elmúlt évtizedekben nem újították fel őket, ezért valós igényként jelentkezett a korszerűsítésük.

Úgy véli, azzal, hogy szigetelik a falakat, hogy kicserélik a most szelelő nyílászárókat, hogy korszerűsítik a fűtési rendszert és vadonatúj kazánokat kapnak, illetve hogy napelemes rendszereket telepítenek, jelentős összegeket spórolhatnak meg a fenntartási költségeken. Hozzáfűzte, remek az együttműködés a kivitelezővel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában