Koronavírus Békésben

2020.10.30. 09:13

Péntektől több kórházi osztály is átköltözik Békéscsabára

A COVID-19 járvány második hullámának előre haladtával jelentősen nő a fertőző megbetegedésben szenvedők kórházi ellátási szükséglete. A biztonságos betegellátás érdekében péntektől a Békés Megyei Központi Kórházban szükségessé vált a betegutak átszervezése, valamint további járványmegelőző intézkedések bevezetése.

N. T.

A betegút változások érintik az általános sebészeti, a baleseti sebészeti, az érsebészeti, az idegsebészeti, az urológiai, a fog- és szájsebészeti osztályok Gyulán, a fül-orr-gégészeti, a neurológiai, az egynapos szemészeti (műlencse beültetések) Békéscsabán.

– Az érintett osztályok az elkövetkező napokban a békéscsabai dr. Réthy Pál Tagkórházba költöznek át. Az átmeneti időszakban a fenti szakterületek azon betegei, akik sürgősségi ellátás miatt kórházi felvételt igényelnek, felvételükre péntektől már a dr. Réthy Pál Tagkórházba (Békéscsaba, Gyulai út 18.) kerül sor – olvasható a Békés Megyei Központi Kórház tájékoztatójában.

Az Országos Mentőszolgálattal történt egyeztetés alapján a feltehetőleg fekvőbeteg ellátást igénylő eseteket Békéscsabára szállítják, a gyulai sürgősségi osztályon diagnosztizált esetekben szükség esetén átszállításra kerülhet sor.

– Az osztályok helyének kialakítása folyamatban van, célunk, hogy minden szakterület betegei megfelelő, magas színvonalú sürgősségi ellátást kapjanak a járványügyi helyzet adta lehetőségeken belül is. Emellett a tervezett műtéteket, beavatkozások tovább folynak az alábbi szabályok betartása mellett – írják.

Az osztályok átszervezése után az előre tervezett magas kockázattal járó beavatkozások (műtétek, endoszkópos vizsgálatok, altatással járó esetek) elvégzésére csak 5 napnál nem régebbi negatív COVID19-PCR teszt birtokában kerülhet sor, és a beavatkozásokat a dr. Réthy Pál Tagkórházban fogják elvégezni.

A PCR vizsgálatok elvégzése ingyenes, és a kezelőorvos által adott beutalóval a mindkét tagkórházban működő mintavételi pontokon előjegyzés alapján történik a szükséges vizsgálat.

Az átmeneti időszak, illetve az új szabályok szükségessé tehetik a műtéti előjegyzési időpontok módosítását. Ezekben az esetekben a kezelőorvos minden beteget személyre szólóan tájékoztat teendőiről. Az új betegek esetében a beavatkozásokra történő előjegyzések alkalmával szintén a kezelőorvos nyújt tájékoztatást a teszt elvégzésének módjáról, időpontjáról és helyéről, a tervezett beavatkozás várható ütemezéséről.

Fentiek mellett változatlanul működik mindkét tagkórházban (Gyula, Békéscsaba) a sürgősségi betegellátó osztály, és valamennyi járóbeteg szakellátás továbbra is az előjegyzések alapján biztosítja a betegellátást.

Az átszervezések érintik továbbá a békéscsabai fül-orr-gégészeti és neurológiai osztályokat, amelyek az azonos társosztályokkal együtt a Pándy Kálmán Tagkórházban, Gyulán működnek átmenetileg tovább. A két osztály költöztetése előre láthatólag hétfőig valósul meg.

Mikor zajlanak le a költözések?

A Pándy Kálmán Tagkórház osztályai közül az érsebészet osztály pénteken költözik a békéscsabai egynapos sebészetre, az urológiai, idegsebészeti, fog és szájsebészeti osztály hétfőn foglalja el a békéscsabai fül-orr-gégészeti és neurológiai osztály helyét, az általános sebészeti osztály előre láthatólag keddtől a békéscsabai sebészeti osztályon működik, a gyulai baleseti sebészeti osztály előre láthatólag csütörtöktől működik Békéscsabán. Ettől az időponttól a sürgősségi baleseti sebészeti ellátás is Békéscsabán, a dr. Réthy Pál Tagkórházban lesz elérhető.

A dr. Réthy Pál Tagkórház osztályai közül a neurológiai osztály betegeinek ellátása a gyulai neurológiai osztályon történik, a fül-orr-gégészeti osztály betegeinek ellátása a gyulai tagkórház „kisműtétes” tömbjének 2. emeletén válik biztosítottá, a békéscsabai egynapos szemészeti beavatkozások a gyulai tagkórház szemészeti osztályán (kisműtétes tömb) történnek,

A békéscsabai területi ellátáshoz tartozó betegeknek neurológiai, szemészeti és fül-orr-gégészeti sürgősségi ügyeleti ellátásokra a dr. Réthy Pál Tagkórház sürgősségi betegellátó osztályán kell jelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában