gigantikus

2020.10.15. 14:43

Óriási pöfeteg gombára lelt a csabai szakellenőr

Selmeczi László gombaszakértő hatalmas gombára bukkant a minap.

V. N.

20201015 Békéscsaba Selmeczi László gombaszakellenőr óriás pöfeteggombát talált a napokban Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Az ország második legnagyobb pöfeteg gombájára lelt Selmeczi László, aki több mint harminc éve városi gombaszakellenőrként vizsgálja és árulja ízletes portékáit. Mint mondta, a pöfeteget nem csak mérete, hanem íze miatt is a gombák királyának szokták nevezni. – Két-három helyen terem a megyében ez a különleges fajta, amely egy centis szeletekre vágva, párizsiasan kirántva a legfinomabb. Nála talán csak az őszi vargánya ízletesebb – osztotta meg velünk a gombaszakértő.

Képalá: Az oszág második legnagyobb pöfeteg gombáját szedte le Selmeczi László /Fotó: Imre György/

Mint megtudtuk, az országban az eddigi legnagyobb pöfeteg gomba 6,5 kilót nyomott, így az alig egy kilóval kevesebb csabai példány a második legnagyobb lehet hazánkban.

– Ez a fajta többnyire erősen nitrogénes területeken található, például vadcsapásokon, ahol az erdei föld már átkomposztálódott. Ha pedig nem szedjük le időben, belülről megbarnul, széjjelbomlik, és a benne lévő körülbelül 30 millió spórát a levegő akár több száz kilométerre is elviszi. Majd ezek megtelepszenek, terjeszkednek és körülbelül 8-9 év után hoznak termést – avatott be minket a szakember.

Majd hozzátette, ebből az egyetlen gombaóriásból készült étellel akár 30 ember is jóllakhatna.

ELŐZMÉNYEK:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/csodagombat-talalt-az-erdoben-2390937/

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/gigagombat-talaltak-posteleken-2277018/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában