Békés megye

2020.10.28. 11:31

Már érdemes lecserélni az autók abroncsait

A gumis szakemberek szerint már októberben érdemes télire cserélni az autók nyári abroncsait. A Békés megyei szervizekben elkezdődött a szezonális csere, egymás után váltják a garnitúrákat a szakemberek. A futók cseréje mellett az autót is javallott átnézetni egy szakszervizben a téli szezon előtt.

Busi Ottó

20201026 Békéscsaba Elkezdődött a téli gumicsere a Pekárik gumiszervízben Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A szeszélyes őszi időjárással együtt az útviszonyok is hirtelen megváltozhatnak, ezért is érdemes időben elvégeztetni az abroncsok cseréjét – emelte ki Pekárik Pál, egy békéscsabai gumiszerviz ügyvezetője. Hozzátette: az autósok egyre inkább időben kezdik a gumicserét, és nem hagyják azt az utolsó pillanatra, tapasztalata szerint a téli és nyári abroncsok cseréje a legtöbb autósnak ma már szinte természetes.

Elmondása alapján megyénkben jellemzően hét- és tízezer forintba kerül egy komplett gumicsere, ha pedig mind a négy futót újra cserélnénk, akkor – minőségtől és a mérettől függően – hatvan- és százezer ezer forint közötti összegre számíthatunk.

A gumiszervizekben már nagyüzemben váltják a futókat a szakemberek /Fotók: Imre György/

A Magyar Gumiabroncs Szövetség szerint a legjobb megoldás az, ha mind a négy abroncsot egyszerre váltjuk le. Annak érdekében, hogy nagyjából egyszerre kopjanak „csereérettre”, 7-10 ezer kilométerenként érdemes új pozíciót választani az egyes abroncsoknak – erre pedig kiváló alkalom a szezonális csere. Tájékoztatásuk alapján a hatósági előírások szerint a gumi futófelületének minimálisan 1,6 milliméternek kell lennie, ennél kopottabbal közlekedni szabálytalan és életveszélyes.

Az igazán biztonságos érték téli abroncs esetében a minimum 3 milliméter, nyárinál pedig a 4 milliméter.

Hozzátették: aki kisautójával keveset autózik, az nyugodtan választhat az olcsóbb polcokról is, a nagy gyártók termékeiben megbízhatunk. Aki sokat autózik, és erősebb – nagyobb forgatónyomatékú – motor van az autójában, az válasszon jobb minőségű abroncsot. Ezeknek jobb a tapadási képessége, kisebb a gördülési ellenállása, így a fogyasztása és a zajszintje is.

A gumicsere mellett az autók téli felkészítését is hangsúlyozták a szakemberek. Egy csabai autószervizben a fényszórók működése és beállítása mellett a folyadékszinteket és azok megfelelő fagyállóságát emelték ki a szakemberek.

Az autószerelők szerint az ablaktörlők is nagyobb szerepet kapnak télen, sőt, latyakos időben, ha nem törölnek jól, az akár életveszélyes helyzetet is teremthet az utakon. De az akkumulátorra is érdemes figyelni: hidegben jelentősen veszíthet teljesítményéből, ami akár azzal is járhat, hogy a jármű egy fagyos napon egyszer csak nem indul el.

Kevesebb gumi fogy

A személyautó kategóriában az év első kilenc hónapjában 14,4 százalékkal kevesebb abroncsot értékesítettek éves összevetésben az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetségének tagjai – közölte a Magyar Gumiabroncs Szövetség a napokban. Hozzátették, a személygépjármű-abroncsok iránti kereslet várhatóan tovább csökken, mivel a koronavírus-járvány miatt több országban utazási korlátozásokat vezettek be.

A közlemény szerint az iparág számára most némi óvatos derűlátásra ad okot, hogy a teherautókhoz szükséges abroncsoknál 2,9 százalékos, a mezőgazdasági járműveknél 11,6 százalékos, a motoroknál és robogóknál pedig 26,7 százalékos növekedést mértek a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában