vasútfejlesztés

2020.10.27. 15:07

Harminc kilométer új vágánnyal gazdagodik Békés megye

Harminc kilométernyi új vágánnyal gazdagodik Békés – írja a magyarepitok.hu oldal, illetve a portálra hivatkozta a Viharsarok vasútja Facebook oldala.

P. G.

20201016 Ebes fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Megújult a vastútvonal Ebes és Debrecen között.

Fotó: Molnár Péter

Mint az uniós közbeszerzési értesítőből kiderül, egy lépéssel közelebb került az építkezéshez egy nagyszabású vasúti fejlesztés Délkelet-Magyarországon. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kiírta a pályázatot a Békéscsaba és Lőkösháza közötti 30 kilométer modernizálására és kétvágányúsítására.

A részletekkel kapcsolatban a magyarepitok.hu kitért arra, hogy három állomás teljesen megújul. A megyeszékhelytől a román országhatárig tartó fejlesztésben egyrészt modernizálják a MÁV 120-as jelzésű vasúti vonalát, 160 km/h sebességgel haladnak majd a szerelvények, másrészt új vágány építenek a jelenleg is használt mellé. Emellett több állomást is felújítanak: Szabadkígyós, Kétegyháza és Lőkösháza megállók is megújulnak, 55 centiméter magas peronokkal, akadálymentesített kialakítással, többek között lifteket és aluljárókat is átadnak majd.

Archív fotó: MW/Molnár Péter

A Viharsarok Vasútja kiemelte, A 120-as vonal Budapest-Szolnok irányból érkezik Békéscsabára és jelentős forgalmat bonyolít le. Egyaránt közlekednek személyvonatok, gyorsvonatok, InterCityk, EuroNightok, nemzetközi vonatok, tehervonatok és kamionszállító vonatok is rajta.

Összesen 75 kilométernyi vágányt érint a beruházás.

A fejlődő pálya kihasználásához is szükséges csoportkitérőket is építenek (12, 24, illetve 38 darabot), az állomások vágányhálózatával együtt pedig összesen 75 kilométernyi vágányt érint a beruházás. A nagyszabású beruházásban mindemellett megújul a teljes vasúti felsővezeték-hálózat, illetve egy új különszintű vasúti kereszteződést is építenek. Számos más projektelemmel együtt felújítják az összes műtárgyat is és 5,5 kilométernyi zajvédő falat adnak át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában