fejlesztés

2020.10.31. 11:35

Engedélyezték a gyulai Airbus-gyár építését

Néhány nappal ezelőtt befejeződtek az Airbus leendő gyulai üzemének helyén zajló ásatások, amelynek részeként például egy 16-18. századi muskétagolyó is a felszínre került. Pénteken a városi önkormányzathoz megérkezett a Békés Megyei Kormányhivatal két határozata, amelyben engedélyezik mind az Airbus helikopter-alkatrészgyára, mind a felületkezelő üzem építését.

Papp Gábor

A Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. megbízásából néhány héttel ezelőtt végeztük el a terület régészeti feltárását – nyilatkozta hírportálunknak dr. Bácsmegi Gábor. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum régésze elmondta, összesen huszonhárom árkot nyitottak a területen, amelyek többsége az előzetes várakozásoknak és adatgyűjtésnek megfelelően üres volt.

A munkálatok csak kisebb részben érintették azt a középkori lelőhelyet, amelynek létezéséről már korábban is tudtak. Ezen a részen azonban szarmata-kori és Árpád-kori jelenségeket, gödröket, cölöplyukakat és árkokat is talált a szakember. Belőlük a szokásosnak mondható edénytöredékek, illetve állatcsontok kerültek elő. Dr. Bácsmegi Gábor ennek kapcsán kiemelte, valószínűleg az érintett területen feküdt egy középkori falu széle.

A feltárási területek nagyobbik részében ellenben már a szarmata-korszakban is legelő húzódhatott, amit egyébként a talaj szerkezete is alátámaszt. Apropó, szarmaták: egy, a néphez kapcsolódó kút is előkerült a munkálatok során. Ezt viszont biztonsági okokból részletesebben nem tárták fel. A szarmaták korszaka az első századtól a hunok megjelenésig tehető, a nagyállattartó nomadizáló népesség fokozatosan tért át a letelepedett életmódra a Kárpát-medencében.

Visszatérve a leletekre, az archeológus kifejtette, középkori fazekasság emlékei, míg az Árpád-korból egy bogrács maradványaira bukkantak.

Közösségi régészeti programjuk részeként önkéntes fémkeresők is segítették munkát. Nekik köszönhetően akadtak rá egy 16-18. századi muskétagolyóra, ami így késő középkori vagy kora újkori lehet.

Érdekesség, hogy a golyót a gazdája valószínűleg elhagyhatta, hiszen az öntőkutacs még rajta volt a leleten.

Dr. Bácsmegi Gábor kérdésünkre elmondta, nagyjából egészében az ásatás az előzetesen várt eredményt hozta.

– Arra számítottunk, hogy az Airbus leendő területe pont lehetséges lelőhelyek között található, amit a feltárások is alátámasztottak – ecsetelte. – Az ásatások eredményei alapján a Várkapitányság hatástanulmányt készít majd.

Akár már idén építkezhetnek

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármester elmondta, az ásatásoknak az értékmentés mellett azért is kiemelt jelentőségük van, mert azokat követően kezdődhet meg a konkrét fejlesztés egy területen.

– Tulajdonképpen egyfajta jogszabályilag kötelező előmunkálatoknak számítanak az építkezés megkezdéséhez – fogalmazott.

A polgármester friss információként számolt be arról, hogy pénteken kézhez vette a Békés Megyei Kormányhivatal két határozatát. Az egyikben a hatóság megadta az engedélyt az Airbus alkatrészgyár építéséhez, a másikban ugyancsak engedélyt adott a kormányhivatal a kapcsolódó felületkezelő üzem kialakításához.

A polgármester kérdésünkre úgy fogalmazott, reményeik szerint akár már idén megkezdődhet az építkezés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában