családtámogatás

2020.10.27. 06:55

Békésben bevetésre készen áll a Fakommandó

Néhány héttel ezelőtt megkezdődött a fűtési szezon. A Békés megyei önkormányzatok, szociális szakemberek, civil szervezetek egyaránt igyekeznek odafigyelni a nehéz helyzetben élő emberekre, családokra. Mindez azért is rendkívül fontos, mert nagyon sokan nem kérnek maguktól segítséget.

Papp Gábor

Köröstarcsán kiemelten figyelünk a nehéz helyzetben élő családok támogatására, és nincs ez másként a fűtési időszakban sem – mondta el hírportálunknak Lipcsei Zoltán polgármester.

Idén is feláll majd a Fakommandó, amelynek munkájában a helyi szociális szakemberektől, a házi brigádon át a civilekig sokan részt vesznek.

– Nagyon sokan, bár szükségük van a segítségre, de nem kérnek. Még mindig vannak, akik nyögik devizahitelük terheit, de az idősebbekre különösen nem jellemző, hogy támogatásért jönnének a polgármesteri hivatalba vagy a családsegítőhöz. Ezért is hívtuk életre a Fakommandót, amelynek tagjai átlátják az egész települést – fogalmazott Lipcsei Zoltán. Az önkormányzat idén is készített faaprítékból brikettet, amiből azonnal tudnak szállítani a nehéz helyzetbe került embereknek, családoknak. Természetesen él a lakásfenntartási támogatás is, ami szintén segítség.

Lipcsei Zoltán kezében a faaprítékból készített brikettel, melyből azonnal tudnak szállítani /Fotó: I. Gy./

Az önkormányzat emellett 1 millió 692 ezer forint támogatást nyert a belügyminisztériumi kiíráson, amelyből, mintegy félmillió forintos saját forrás mellett, 533 mázsa barnakőszén beszerzésére nyílik lehetőség. A természetbeni támogatást januárban igényelhetik a helyiek.

Mezőberényben minden évben biztosítanak fűtési támogatást a nehezebb helyzetben élők számára

– tudtuk meg Siklósi István polgármestertől­.

– Már megrendeltünk 3850 mázsa fát, amelyből 350 családot, háztartást segítünk – emelte ki a részletekkel kapcsolatban a településvezető­. – Egy-egy család 11-11 mázsa fát kap, amely változó ideig elég, attól is függően, hogy melyik háztartásban mennyit használnak el a tüzelőből, illetve, hogy mennyire hideg a tél. A támogatásra jelentkezni kell, de a családsegítő, valamint a városháza szociális irodája is nyilvántartja, hogy kik azok, akiknek mindenképpen szükségük van a fára.

– Természetes módon akadnak, akik nem szívesen kérnek, kicsit nehezebben fogadják, hogy segítségre van szükségük, ezért nem is jelentkeznek. Ha viszont mi keressük meg őket, ami kötelességünk, akkor elfogadják a támogatást – tette hozzá Siklósi István polgármester.

Tarhos polgármestere, Kürti Sándor elmondta, önkormányzatuk idén ismét sikeresen pályázott a Belügyminisztérium szociális célú tüzelőanyag vásárlását segítő kiírására, amelynek köszönhetően 230 mázsa barnakőszén beszerzésére nyílik lehetőség.

Kürti Sándor kitért arra, hogy

a lakosok a kérelmeket november 4-től 15-ig nyújthatják be, majd szociális bizottság dönt a támogatás odaítéléséről.

– Természetesen mindenkire igyekszünk odafigyelni, arra törekszünk, hogy valamennyi nehéz helyzetben élő számára segítséget nyújtsunk – hangsúlyozta Kürti Sándor.

A polgárőrök is sokat segítenek

A békési polgárőrségtől idén még nem kértek segítséget fűtési gondokkal kapcsolatban – nyilatkozta hírportálunknak Gyarmati Sándor, a békési, egyben a megyei polgárőrség elnöke. – Szerveztünk tagjai kiemelten figyelnek a nehezebb körülmények között élőkre.

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján tudjuk, hogy kik azok, akiknek szükségük van a támogatásra – tette hozzá. Elmondta, főként az idősek között akadnak, akik restellik nehéz helyzetüket, rájuk még inkább vigyáznak. Megemlítette, hogy érdekes esetek is akadnak. Tavaly például egy mezőőr jelezte nekik, hogy egy férfi nem tud fűteni. Gyarmati Sándor saját kertjéből vitt fát, a negyvenes éveiben járó rászorulónak, aki még fel is vágatta volna azt a nála sokkal idősebb polgárőrökkel.

A szervezet tagjai ilyen esetekben nem, ellenben több idős embernek felaprították, felaprítják a fát, illetve olyanok számára, akik egészségügyi helyzetük, koruk miatt nem képesek rá, be is szerezték már a tüzelőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában