Galériával

2020.10.01. 14:01

Békésben is lázmérővel várják az óvodákba, iskolákba érkezőket

Csütörtöktől kötelező a testhőmérséklet-mérés a köznevelési intézményekben, figyelik a gyerekeket, a pedagógusokat és a dolgozókat egyaránt. Ellátogattunk néhány békéscsabai intézménybe, hogy megnézzük, ez hogyan működik a gyakorlatban.

Licska Balázs

20200930 Békéscsaba Belvárosi álltalános iskola és Gimnáziumba reggel hőmérőzték a gyerekeket Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumba 700-an járnak. Az intézmény főbejáratát két részre osztották, külön ajtón engedik be az alsó tagozatos tanulókat, valamint a felsősöket és a gimnazistákat. A mérés csütörtök reggel nem jelentett fennakadást, hiszen a művelettel pár másodperc alatt végeztek mindenki esetében. Egyelőre érintésmentes, digitális eszközt használnak – azokból tizenkét darabot kaptak -, de rövidesen hőkamerát is felszerelnek a porta mellett.

A Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban is lázmérős vizsgálat fogadta a diákokat /Fotók: Imre György/

Érkezéskor kötelező a kézfertőtlenítő használata – ismertette dr. Malatyinszki Anita megbízott igazgató, hozzáfűzve, ezt a rendelkezést szeptember elején vezették be.

Emellett a felsősöknek és a gimnazistáknak ekkortól tették kötelezővé a folyosókon és a közös terekben a maszk használatát, az alsósoknak pedig később. Bár tanórákon nem muszáj védőeszközt viselni, vannak, akik felveszik. A szakember kiemelte, a tanulók rendkívül fegyelmezettek. Ha pedig véletlenül elfelejtik magukkal vinni a maszkot vagy nap közben tönkremegy a viselet, akkor tudnak adni nekik a portán.

A békéscsabai Lencsési Óvodába 340 gyermek jár, a három telephelyen – a Zöldoviban, a Napsugároviban és a Manóvároviban – összesen tizenöt csoport működik – mondta dr. Erdeiné Gergely Emőke igazgató, ismertetve, ennek megfelelően összesen tizenöt érintésmentes, digitális eszközt kaptak. A mérési pontot nem az óvodák bejáratánál, a kapukban alakították ki, hogy ne legyen nagy a zsúfoltság az utcán.

A minisztériumi ajánlást figyelembe véve a szülők a kicsiket bekísérhetik az öltözőkig, és a csoportszobák bejáratánál mérik a gyermekek testhőmérsékletét. Hangsúlyozta, csütörtök előtt tartottak mondhatni főpróbát, a művelet nem okoz fennakadást. Ha valakinél esetleg 37,8 foknál magasabb testhőmérsékletet mérnek, akkor 15 perc szünet után újra elvégzik a műveletet – ilyen azonban eddig nem fordult elő.

Kiemelte azt is, hogy a szülőkkel szeptember végén megbeszélte, mik a követelmények, hogyan tudnak megfelelni az előírásoknak, a szülők pedig rendkívül megértőek, fegyelmezettek. Hozzátette, a néptánc és a labdajátékok továbbra is mennek az óvodában, mivel azokat saját pedagógusaikkal végzik a gyerekek. Külsősök nem léphetnek be az intézmény területére, kivéve a gyógypedagógust és a hittanoktatót, akik azonban szintén ügyelnek a fertőtlenítésre.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármester Facebook-oldalán azt írta: a dr. Becsey Oszkár utcai óvodában indította a napot. A testhőmérséklet-mérést követően Nagyné Kerekes Anikó igazgató arról tájékoztatta: megtették a méréshez szükséges intézkedéseket, kialakították az ehhez szükséges helyeket. A városvezető tapasztalata szerint a szülők és a kicsik is fegyelmezetten viselkednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában